Sapanca Gölü

Göl yeşilliklerin ortasında mavi bir pırlanta gibidir. Görmek isteyenlerin kolaylıkla gelmesini sağlayacak her türlü ulaşıma açıktır. Sapanca Gölü ve çevresinin tabiat güzelliği çok sayıda turist çekmektedir.Yine göl çevresindeki irili ufaklı dağları, iklimi, tabi güzellik görüntüsü bakımından gölü ve civarını rekreasyon maksatları için daha elverişli hale sokmaktadır. Ulusal ve uluslar arası sörf, yelken ve kürek müsabakalarının yapıldığı Sapanca Gölü bu organizasyonlarla sportif amaçlı da çok sayıda ziyaretçi çekmektedir.

Kurtköy At Yarışları:
Köy koşu sahasında ilkbahar ve yaz mevsiminde 15-20 gün arayla ve bir gün süreyle düzenlenen at yarışları 5-6 kategoride köy bütçesine katkı amaçlı olarak düzenlenmektedir.
<font size="2"><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><strong>Kurtk&ouml;y At Yarışları:</strong><br />K&ouml;y koşu sahasında ilkbahar ve yaz mevsiminde 15-20 g&uuml;n arayla ve bir g&uuml;n s&uuml;reyle d&uuml;zenlenen at yarışları 5-6 kategoride k&ouml;y b&uuml;t&ccedil;esine katkı ama&ccedil;lı olarak d&uuml;zenlenmektedir.</font></font>

Sapanca Şiir Akşamları:
İki gün süreli olarak, ilki 2001 yılında düzenlenen Sapanca Uluslararası Şiir Akşamları'nın üçüncüsü 27 - 28 Haziran 2003 tarihinde düzenlenmiştir. Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla, Sakarya Valiliği, Sapanca Kaymakamlığı ve Sapanca Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Sapanca Uluslararası Şiir Akşamları'na dış ülkeler ve ülkemizden seçkin 25 şair katılmaktadır. Sakarya ili ve Sapanca ilçesinin hem turistik tanıtımı hemde ülke şiir sanatına katkıyı amaçlayan şiir akşamları, yapıldığı sahil bantında yakın il ve yörelerden halkın yoğun katılımına sahne olmaktadır.

FESTİVALLER ve TÖRENLER

Kurtuluş Günü Törenleri:
Sapanca'nın 22 Haziran 1921 günü, düşman işgalinden kurtarılması anısına her yıl 22 Haziran günü tören düzenlenmektedir. Törenlerde şiir ve halk oyunlarının yanı sıra muharip gazilerin gösterileri, spor yarışmaları ve tiyatro gösterileri gibi faaliyetler düzenlenmektedir.

Sapanca Belediyesi Kültür ve Sanat Festivali:
İlk yıllarda kurtuluş günü törenleri kapsamında düzenlenen festival, 1992 yılından itibaren her yıl temmuz ayının ilk ve ikinci haftasında iki veya üç gün süreli olarak yapılmaktadır. Festival programında sünnet şöleni, halk oyunu gösterileri, kitap sergileri, imza günü ve yazarlarla söyleşi, resim ve el sanatları sergileri, çeşitli spor yarışmaları, müzik dinletileri, konser, tiyatro ve açık hava film gösterileri, havai fişek gösterileri yer alan etkinliklerdir.

Dedeman Göl Evi Panayırı:
Kırkpınar Beldesi'nde açılan Dedeman Göl Evi, 220 kapalı, 2000 açıkhava kapasitesi ve zengin menüsü yanında eğlence ve spor olanakları da sunuyor.18 Temmuz 1999 yılında Dedeman Gölevi'nde ilki düzenlenen panayırda animasyon gösterileri, tanıtım ve satış standları, piknik faaliyetleri ile insanlar çok özel bir yaz günü geçirmişlerdi. Geleneksel hale getirilen panayır her yıl Temmuz Ayı içerisinde yapılmaktadır
<font size="2"><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><strong>Dedeman G&ouml;l Evi Panayırı:</strong> <br />Kırkpınar Beldesi'nde a&ccedil;ılan Dedeman G&ouml;l Evi, 220 kapalı, 2000 a&ccedil;ıkhava kapasitesi ve zengin men&uuml;s&uuml; yanında eğlence ve spor olanakları da sunuyor.18 Temmuz 1999 yılında Dedeman G&ouml;levi'nde ilki d&uuml;zenlenen panayırda animasyon g&ouml;sterileri, tanıtım ve satış standları, piknik faaliyetleri ile insanlar &ccedil;ok &ouml;zel bir yaz g&uuml;n&uuml; ge&ccedil;irmişlerdi. Geleneksel hale getirilen panayır her yıl Temmuz Ayı i&ccedil;erisinde yapılmaktadır</font></font>

Soğucak Yayla Şenlikleri:
Kaymakamlık ve belediyemizin ortaklaşa hazırladığı ilki 13 Ağustos 2000 tarihinde yapılan Soğucak Yayla Şenlikleri kapsamında halk oyunları, müzik, at yarışları, Karakucak Güreşleri gibi etkinlikler düzenlenmiştir. Halkın geniş katılımıyla gerçekleştirilen şenliğin gelecek yıllarda gelenekselleştirilmesi hedeflenmiştir.

Kırkpınar Belediyesi Yaz Festivali:
1983 yılında şenlik olarak başlayıp 1984 yılında geleneksel bir festival programına dönüşen etkinlikte spor karşılaşmaları, halk oyunu gösterileri ve halk konserleri yer almaktadır. Festival her yıl ağustos ayının birinci veya ikinci haftasında bir gün süreli olarak yapılmaktadır.

PİKNİK ve DİNLENME ALANLARI

Atatürk İl Ormanı
Atatürk İl Ormanı Uzunkum Köyü çıkışındadır. Sapanca Gölü manzaraları teperlerden görülebileceği mesire yerleriyle yaz kış yakın yöre insanlarının gözde mekanları arasındadır. Seçkin çam ormanı ve güzel bir şekilde düzenlenmiş park alanları, kesin bir dinlenme olanağı sağlar.


Maşukiye
Kartepe eteklerindeki Maşukiye ise temiz havası, sık ve yemyeşil bitki örtüsü, şelalesi, mağaraları ve alabalıklarıyla piknikçilerin gözdesi. Sapanca Gölünün kıyısından çıkılan ve "Aşıklar Köyü" olarak anılan Maşukiye, yaz mevsimi haftasonlarında oldukça kalabalık oluyor Ama artık yemyeşil vadide sıralanan kır lokantaları ve piknik masaları yazın olduğu kadar kışın da doğa ile başbaşa kalıp temiz hava almak isteyenlerin ilgisini çekmeye başladı.

Kartepe
Kocaeli'nin güneydoğusundaki, Kocaeli ve Sapanca çevresinin en yüksek tepesi olan
Kartepe 1150 m ile 1640 m rakımları arasında bulunuyor. İstanbul'a yaklaşık
125 km. uzaklıktaki tepe Sapanca Gölü ile İzmit Körfezine hakim bir nokta. Sapanca
Gölü ve çevresi ne kadar bilinmese de ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. İstanbul, Kocaeli
çevresinde ikamet edip hala görme fırsatınız olmadıysa en kısa sürede görmenizi
tavsiye ederiz.Kocaeli'nin güneydoğusundaki Kocaeli ve Sapanca çevresinin en yüksek
tepesi olan Kartepe 1150 m ile 1460 m rakımları arasında bulunuyor. İstanbul'a
yaklaşık 125 km. uzaklıktaki tepe Sapanca Gölü ile İzmit Körfezi'ne hakim bir nokta.

<p><font size="2"><font face="Verdana"><strong>PİKNİK ve DİNLENME ALANLARI</strong></font></font></p><p><font size="2"><font face="Verdana"><strong>Atat&uuml;rk İl Ormanı<br /></strong>Atat&uuml;rk İl Ormanı Uzunkum K&ouml;y&uuml; &ccedil;ıkışındadır. Sapanca G&ouml;l&uuml; manzaraları teperlerden g&ouml;r&uuml;lebileceği mesire yerleriyle yaz kış yakın y&ouml;re insanlarının g&ouml;zde mekanları arasındadır. Se&ccedil;kin &ccedil;am ormanı ve g&uuml;zel bir şekilde d&uuml;zenlenmiş park alanları, kesin bir dinlenme olanağı sağlar. </font></font></p><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"><strong><p><br />Maşukiye<font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2"><strong><br /></strong></font><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">Kartepe eteklerindeki Maşukiye ise temiz havası, sık ve yemyeşil bitki &ouml;rt&uuml;s&uuml;, şelalesi, mağaraları ve alabalıklarıyla piknik&ccedil;ilerin g&ouml;zdesi. S</font><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">apanca G&ouml;l&uuml;n&uuml;n kıyısından &ccedil;ıkılan ve &quot;Aşıklar K&ouml;y&uuml;&quot; olarak anılan Maşukiye, yaz mevsimi haftasonlarında olduk&ccedil;a kalabalık oluyor Ama artık yemyeşil vadide sıralanan kır lokantaları ve piknik masaları yazın olduğu kadar kışın da doğa ile başbaşa kalıp temiz hava almak isteyenlerin ilgisini &ccedil;ekmeye başladı. </font></p></strong></font><p><font face="Verdana" size="2"><strong>Kartepe<br /></strong><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">Kocaeli'nin g&uuml;neydoğusundaki, Kocaeli ve Sapanca &ccedil;evresinin en y&uuml;ksek tepesi olan<br />Kartepe 1150 m ile 1640 m rakımları arasında bulunuyor. İstanbul'a yaklaşık <br />125 km. uzaklıktaki tepe Sapanca G&ouml;l&uuml; ile İzmit K&ouml;rfezine hakim bir nokta. Sapanca<br />G&ouml;l&uuml; ve &ccedil;evresi ne kadar bilinmese de ziyaret&ccedil;isi hi&ccedil; eksik olmuyor. İstanbul, Kocaeli<br />&ccedil;evresinde ikamet edip hala g&ouml;rme fırsatınız olmadıysa en kısa s&uuml;rede g&ouml;rmenizi<br />tavsiye ederiz.Kocaeli'nin g&uuml;neydoğusundaki Kocaeli ve Sapanca &ccedil;evresinin en y&uuml;ksek<br />tepesi olan Kartepe 1150 m ile 1460 m rakımları arasında bulunuyor. İstanbul'a<br />yaklaşık 125 km. uzaklıktaki tepe Sapanca G&ouml;l&uuml; ile İzmit K&ouml;rfezi'ne hakim bir nokta.</font></font></p>
19 yıl önce
sapanca zemin sondajı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
cac1f756e9994ede44da6c1e9bd85b0b@