Sapanca Gölü 36 ay daha dayanırsa kurtulacak

Sapanca Gölü, dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri.

Sakarya ve Kocaeli\'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan göldeki su seviyesi, kuraklık ve aşırı kullanım sebebiyle 30.17 koduna düştü. Kritik su seviyesi olan 29.90 metre kotuna sadece 27 santim kaldı. Göl seviyesi 27 santimetre düştüğü taktirde sudaki bozulma sebebiyle arıtılmayacak hale gelecek. 36 ay sonra Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) tarafından yer teslimi yapılan Akçay Barajı, Sapanca Gölü’nün imdadına yetişecek. 36 ay sonra barajdan 40 milyon metreküp içme suyu elde edilecek. Bu da Sapanca Gölü’ndeki kullanım baskısını azaltacak.

Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nün DSİ verilerine göre, yıllık maksimum kullanım kapasitesi 120 metreküp. SASKİ, gölden yıllık 60 milyon metreküp içme suyu çekiyor. Gölden yine yaklaşık 40 milyon metreküp su da Kocaeli Yuvacık Barajı’na veriliyor. TÜPRAŞ ve diğer sanayi tesislerinin çektiği su ile birlikte gölün kullanım kapasitesi aşılıyor. Havaların kurak gitmesiyle göl giderek çekildi ve su seviyesi 30.17 koduna kadar düştü. Göl kritik su seviyesi olan 29.90 metre koduna sadece 27 santimetre kaldı. Göl seviyesi 27 santim daha düşerse su kalitesinde ciddi bozulmalar yaşanacak ve arıtılmayacak duruma gelecek.

"İlk adım atıldı"

Tarihinin en düşük seviyesine ulaşan ve suyu giderek çekilen Sapanca Gölü için nihayet somut bir gelişme yaşandı. Gölü kurumaktan kurtaracak ilk adım atıldı. Dün ihaleyi alan şirkete yer teslimi yapılan ve inşaat çalışmalarına başlanacak olan Akçay Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi, Sapanca Gölü’nün kurtuluşu açısından büyük bir önem taşıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından hayata geçirilecek Akçay Barajı, Sapanca Gölü’ne alternatif içme suyu kaynağı olacak.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü üzerindeki yoğun kullanım baskısı ve mevsimsel kuraklık nedeniyle göl seviyesinde ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını uzun yıllar sağlıklı bir şekilde karşılayabilmek için mutlaka alternatif bir kaynak oluşturulması gerektiğini ifade eden Keleş, “Bu amaçla 2005 yılında çalışmalarımıza başladık. Çalışmalar neticesinde Sakarya’da en uygun havzanın Pamukova – Geyve Eskiyayla Havzası olduğunu tespit ettik. Bu bölgede inşa edeceğimiz Akçay Barajının, toplam 40 milyon metreküp su potansiyeli olacak. Bu da Sapanca Gölü’nü rahatlatacak. Sakarya’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 60’ını buradan karşılanacak. Tertemiz kar suyunu şebekeye vereceğiz." bilgisini verdi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sapanca Gölü’ne alternatif oluşturmak için kaynak arayışına girdiklerini ve bu sebeple Akçay Barajı projesini hazırladıklarını söyledi. Toçoğlu, 36 ayda tamamlanacak proje ile hem içmeyu hem de enerji elde edeceklerini kaydetti.
Sapanca Gölü 36 ay daha dayanırsa kurtulacak
Sapanca Gölü 36 ay daha dayanırsa kurtulacak
10 yıl önce
sapanca zemin sondajı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
3ac7a5f6cc3459dd2feb7abdece48eb1@