Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan ancak kuraklık ve aşırı tüketim sebebiyle kuruma tehditi altında olan Sapanca Gölü, bu günlerde binlerce misafirini ağırlıyor.
Sonbaharın gelmesiyle kuzeydeki çok soğuk ülkelerden göç eden kuşlar için Sapanca Gölü en güvenilir liman arasında bulunuyor. Göl, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından \'Sulak Alan Koruma Sahası\' kapsamında olması sebebiyle avlanmak yasak. Bu sebeple göçmen kuşlar tehlikelerden uzak konaklama imkanı bulabiliyor. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, yaptığı bir çalışmada göç sırasında gölde 12 takımdan 28 familyaya ait 69 kuş türü tespit etmişti.
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte Sibirya ve Avrupa’nın üst bölgelerinden kuşlar Sapanca Gölü’ne gelmeye başladı. Gece, doğal bir yuva olan sazlıklarda barınan, gündüz ise gölün içlerinde kümelenen kuşlar seyri doyumsuz bir manzara sunuyor. En çok rastlanan kuş türleri arasında ise sakarmeke, karabatak ve yaban ördeği geliyor. Bu bölgede de havalar iyice soğuyunca kuşlar daha güney ilkelere göç etmeye başlıyor.
Bu arada binlerce kuşun uzun bir süre gölde konaklamasına rağmen içme suyu olarak kullanılan gölü kirletmediği belirtildi. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkilileri, kuşların göldeki biyolojik çeşitliliği zenginleştirdiğini, ayrıca besin zincirinin bir parçası olduğunu bildirdi.