9 milletvekili ve ilgili uzmanlardan oluşan TBMM Küresel Isınmanın Etkileri ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi Araştırma Komisyon üyeleri Sapanca Gölü'nde incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası basın mensupları tarafından yöneltilen soruları cevaplandıran komisyon Başkanı Mustafa Öztürk, bugüne kadar birçok bölgede inceleme yaptıklarını, GAP bölgesinde incelemeleri tamamladıktan sonra Mart ayı sonunda rapor vereceklerini ifade etti.
Türkiye'de su yönetiminin çok başlı olduğunun altını çizen Öztürk, şunları söyledi: "Tek başlılık için mevzuat bakımından alınması gereken önlemleri de rapora yansıtacağız. Her ilde tek tek bir su yönetimi var. Türkiye genelinde bir otoritenin olması gerekiyor. Sadece tahsis değil, aynı zamanda kaliteyi, kullanımı, kirliliği denetleyecek güçlü bir yapının oluşturulması gerekir. Havza bazında entegre bir su yönetimi sağlanması gerektiği üzerinde yoğun bir şekilde duruyoruz. Yazdığımız raporların takipcisi olacağız."
Su Bakanlığı'nın kurulması konusunda yöneltilen bir soruya Öztürk, şu karşılığı verdi: "Tabii bunu komisyonda görüşeceğiz. Çalışmalarımızla ilgili bir rapor hazırlayacağız. Bu konuda bir öngörümüz var. Ancak ben Mustafa Öztürk olarak suyun bir tane otoriteri olması gerektiğini düşünüyorum. Su çok kıymetlidir. Kirlettiğimiz zaman başımız sıkıntıya girer. Suyun yönetimi bir merkezden yönetilmesi lazım."
YAŞLI ARAÇLARI TEŞVİK EDEN VERGİ SİSTEMİ DOĞRU DEĞİL
Öztürk, Türkiye'de yaşlı araçları teşvik eden bir vergi sistemi olduğunu hatırlatarak, bunun doğru olmadığını ifade etti.
Araç yaşlandıkça verginin düştüğünü, ancak yakıt tüketiminin arttığını vurgulayan Öztürk, "Bu durum daha fazla sera gazı salınımına sebep oluyor. Çevre ile uyumlu araçlar üretildiği zaman vergi sistemi de AB ülkelerinde olduğu gibi vergilendirilmelidir." diye konuştu.