Sapanca Gölü, İncelemeden Geçecek

Sakarya ve Kocaeli tarafından içme suyu kaynağı olarak kullanılan, ancak giderek kirlenen Sapanca Gölü ilk kez bilimsel olarak detaylı bir şekilde incelenecek. Gölü kirletici unsurların belirlenmesi ve buna karşın alınacak önlemleri içeren proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu (TÜBİTAK) tarafından kabul edildi. Projeye 2 milyon YTL bütçe ayrıldı.

Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, bu çalışma ile göl ile ilgili somut veriler elde edileceğini söyledi. İlk kez Sapanca'nın çok detaylı bir şekilde inceleneceğini ifade eden Keleş, projeyi TÜBİTAK, İstanbul Üniversitesi, Devlet su İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin ortak yürüteceğini kaydetti. Proje ile gölü kirleten tüm unsurların bilimsel olarak belirleneceği ve buna karşın alınacak tedbirlerin de yine bilimsel olarak ortaya konabileceğini ifade eden Keleş şu bilgileri verdi: "Proje 2 yıl sürecek. Çünkü çok ciddi bir araştırma yapılacak. Bu araştırma ile Sapanca Gölü'nün yol haritası belirlenecek. Şimdiye kadar gölle ilgili hep bir şeyler söylendi. Ancak elde kesin ve bilimsel kanıtlar çok az. Önümüzdeki hafta başlayacak proje ile Sapanca Gölü a'dan z'ye detaylı bir şekilde incelenecek. Büyük küçük, doğrudan, dolaylı tüm kirlilik unsurları belirlenecek. Gölün iki kıyısından geçen TEM ve diğer yolların olumsuz etkisi araştırılacak. Sonra bu kirlilik unsurların karşı alınacak önlemler bilimsel olarak ortaya konulacak. Öyle ki bu çalışmada hiçbir boşluk olmayacak. Bu önlemler alındığı taktirde gölle ilgili bir sorun kalmayacak."

UYDUDAN TAKİP EDİLECEK

Sapanca Gölü ve havzasının kaçak yapılaşma ve diğer etkenlerden korumak için uydudan takip edilmesi konusunda da çalışmada yaptıklarını anlatan Keleş, bunu için AB fonlarından yararlanmak için girişimde bulunduklarının altını çizdi.

Su kalitesi ve havzanın geleceği bakımından denetimlerin hızlı bir şekilde sürdürülmesinin önemli olduğunu vurgulayan Keleş "Göl 42 kilometre karelik bir alanı kaplıyor. Havza ile birlikte 311 kilometreye kadar çıkıyor. Bu kadar geniş bir alanın klasik usullerle denetlenmesi imkansız. Bu sebeple uydunda takip edilmesi gerekiyor. Havzanın uydudan korunmasına yönelik bir proje hazırladık ve AB fonlarına müracaat ettik. Bu konuda bazı olumlu gelişmeler var. 1 milyon euro destek alabiliriz" diye konuştu.

Sapanca'nın Sakarya sınırları içerisinde kalan kıyı şeridinin neredeyse tamamının kolektörle çevrildiğini dile getiren Keleş, sadece İzmit tarafında kalan 6 kilometrelik bir alanın kuşaklanması halinde göle karışan evsel atıkların tamamen önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi. Sapanca Gölü suyu daha önce hiçbir arıtılmaya tabi tutulmadan şebekeye veriliyordu. Son 10 yılda hızla kirlenen göl suyu artık arıtılarak içilebiliyor.

<p><font size="2"><font face="arial,helvetica,sans-serif"><font size="4">UYDUDAN TAKİP EDİLECEK</font> </font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sapanca G&ouml;l&uuml; ve havzasının ka&ccedil;ak yapılaşma ve diğer etkenlerden korumak i&ccedil;in uydudan takip edilmesi konusunda da &ccedil;alışmada yaptıklarını anlatan Keleş, bunu i&ccedil;in AB fonlarından yararlanmak i&ccedil;in girişimde bulunduklarının altını &ccedil;izdi. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Su kalitesi ve havzanın geleceği bakımından denetimlerin hızlı bir şekilde s&uuml;rd&uuml;r&uuml;lmesinin &ouml;nemli olduğunu vurgulayan Keleş<font color="#333399"><strong> &quot;G&ouml;l 42 kilometre karelik bir alanı kaplıyor. Havza ile birlikte 311 kilometreye kadar &ccedil;ıkıyor. Bu kadar geniş bir alanın klasik usullerle denetlenmesi imkansız. Bu sebeple uydunda takip edilmesi gerekiyor. Havzanın uydudan korunmasına y&ouml;nelik bir proje hazırladık ve AB fonlarına m&uuml;racaat ettik. Bu konuda bazı olumlu gelişmeler var. 1 milyon euro destek alabiliriz&quot;</strong></font> diye konuştu. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sapanca'nın Sakarya sınırları i&ccedil;erisinde kalan kıyı şeridinin neredeyse tamamının kolekt&ouml;rle &ccedil;evrildiğini dile getiren Keleş, sadece İzmit tarafında kalan 6 kilometrelik bir alanın kuşaklanması halinde g&ouml;le karışan evsel atıkların tamamen &ouml;n&uuml;ne ge&ccedil;ilebileceğini s&ouml;zlerine ekledi. Sapanca G&ouml;l&uuml; suyu daha &ouml;nce hi&ccedil;bir arıtılmaya tabi tutulmadan şebekeye veriliyordu. Son 10 yılda hızla kirlenen g&ouml;l suyu artık arıtılarak i&ccedil;ilebiliyor.</font></p>
Sapanca Gölü, İncelemeden Geçecek
16 yıl önce
sapanca zemin sondajı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
d621977d3620020410eaf08e4bf9edfb@