Sapanca Gölü kızıla büründü!

Kocaeli ve Sakarya\'da yaklaşık 2 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü kızıla büründü. 

Sapanca Gölü\'nün Sapanca İlçesi\'nde bulunan sahil şeridi, sabah saatlerinden itibaren yine kızıl rengine büründü. Rüzgarın da olmaması nedeniyle kızarıklık saatlerce sahilde kaldı. Yanal E. isimli bir vatandaş “Bu olay bu dönemlerde sıkça görülen bir olay, Özellikle yaz aylarına girmeden önce oluyor. Sanırım mikrop. Bu suyu Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu olarak kullandığını düşünürsek bunun ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu anlamak güç değil. Geçen yıl bu kırmızılıkta yüzen birçok çocukta alerjiler meydana geldi. Yetkililerin biran önce ilgilenmelerini istiyoruz. Ellediğinizde yağ gibi bir madde burası az olan kısımları daha çok olan yerlerde var ancak dışarıdan ulaşım mümkün değil. Kırmızı bir madde. Sapanca Gölü daha çok kirlenmeden yetkililerin biran önce bu konuya el atmaları lazım” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda yine Sapanca Gölü’nde gerçekleşen kızarmalar bilim adamları tarafından incelenmiş ve tespitler sonucu, sahil kesiminde görülen kızıllığın, mevsimsel değişiklikler ve göl içerisindeki sıcaklık farkından kaynaklandığı sanılan alg patlaması olduğu açıklanmıştı.

Diğer yandan göldeki kızarıklık sonrası Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından inceleme başlatıldı.
Sapanca Gölü kızıla büründü!
Sapanca Gölü kızıla büründü!
Sapanca Gölü kızıla büründü!
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), Sapanca Gölü'ndeki su yosunu (alg) artışının, göle yeterince su girmemesinden kaynaklandığını bildirdi.

SASKİ'den yapılan açıklamada, göle giren su miktarının geçen yıllara göre azaldığı, bu nedenle gölde alg artışı olduğu kaydedildi. İçme suyunda herhangi bir risk bulunmadığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Sapanca Gölü'nde ortaya çıkan alg artışı, mevsime bağlı iklimsel değişiklikler nedeniyle yaşanmaktadır. Bilindiği gibi, 2012-2013 kış mevsiminde iklimsel faktörler oldukça değişkenlik göstermiştir. Mevsim normalleri dikkate alındığında, yağış miktarında azalma ve sıcaklıklarda yükselmeler söz konusudur. Bu nedenle göle giren su miktarında geçen yıla oranla azalma vardır.”

Sapanca Gölü’nün, tüm noktalardan takip edildiği belirtilen açıklamada, “Konuyla ilgili İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi ile ortaklaşa çalışma yürütülmektedir. Sapanca Gölü'nün çeşitli noktalarından alınan numuneler, alg ölçümü konusunda incelenmeye alınmıştır. Vatandaşlarımızın konuyla ilgili çıkabilecek spekülasyonları ciddiye almamaları önemle rica olunur." denildi.
Sapanca Gölü kızıla büründü!
Geçtiğimiz günlerde yaşanan alg patlaması ile kızıl renge bürünen Sapanca Gölü’nde göl ekosisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi gerektiği, aksi takdirde son yıllarda artış gösteren zaman zaman da toksin üreten alglerin artışının artarak devam etmesinin yüksek bir olasılık olduğu bildirildi.

Sakarya ve Kocaeli illeri tarafından 2 milyon kişinin içme suyunu karşılayan aynı zamanda sanayide de kullanılan Sapanca Gölü büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Artış gösteren alglerin artarak devam etmesinin büyük bir olasılık olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, Sapanca Gölü’nün ekosisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesinin elzem olduğunu söyledi.

Sapanca Gölü'nün ana kaynaklarının gölün güney bölümünden göle karışan dereler, Samanlı Dağı'ndan akışa geçen kar suları ve yeraltı suları olduğunu anlatan Prof. Dr. Albay; “Göl, Çark Deresi vasıtası ile sularını boşaltmakta ve yenilenmekteydi. Bir yandan son yıllarda iklimsel nedenlerle göle giren su miktarının azalması, öte yandan da son 20 - 25 yıldan beri Sapanca Gölü'nden aşırı su çekimin gerçekleşmesi nedeni ile gölün çıkış noktası olan Çark Deresinin kapakları açılamamaktadır” diyerek, Göl’ün kendi kendini yenileyemediğine işaret etti.

Başta Adapazarı olmak üzere son yıllarda Kocaeli ilinin de İçme suyu kaynağı olarak ilan edilen Sapanca Gölü’nden yoğun şekilde Sanayide de su kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Albay, “Çeşitli prosesler için gölden su çekimi yapılmaktadır. Gölün içme suyu kaynağı olarak ilan edilmiş olması ve bu talebin giderek yükselmesi nedeni ile göl suyunun özellikle sanayi suyu olarak kullanımına izin verilmemesi, su çekiminin kontrollü şekilde yapılması, göl ekosisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanması elzem olmuştur. Aksi halde son yıllarda yüksek miktarlarda artış gösteren ve zaman zaman da toksin üreten alglerin artışının artarak devam etmesi yüksek bir olasılıktır” diyerek Göl için acilen önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
Sapanca Gölü kızıla büründü!
Sapanca Gölü kızıla büründü!
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
56c3cb079c969242d75d6772701763f9@