Sapanca Gölü kurumaya yüz tutunca, DSİ harekete geçti

Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nün endüstriyel kullanım ve kuraklık sebebiyle hızla kuruması, DSİ’yi harekete geçirdi. Sakarya’ya gelen DSİ heyeti, gölde inceleme yaparak, gölden su çekim noktalarının tespitini yapacak, kaçak, bedelsiz kullanımın önüne geçecek.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ün başkanlığında DSİ genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarının katıldığı toplantıda Sapanca Gölü ele alındı. Basına kapalı yapılan toplantıdan sonra gazetecilere açıklama yapan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, DSİ heyetinin Sapanca Gölü’nün su alım noktalarına bakacağını belirtti. Bu durum kendilerinin çoktan beri arzu ettiğimiz bir husus olduğunu vurgulayan Keleş, “ Sapanca Gölü’nün kullanımında kontrolsüzlük söz konusu. Bu bizim yıllardan beri vurguladığımız bir husustur. Sakarya’nın su aldığı nokta belli. Fakat Kocaeli bölgesinde şu an bildiğimiz 5 ayrı noktadan su çekimi yapılıyor. Bunun doğru olmadığını, gölün su bütçesini zorlayacağını yıllardan beri söylüyoruz. 2006-2007 yılında da biz hep bunları vurguladık. Bu gidişatın Sapanca Gölü’nün su bütçesini zorlayacağını, bir gün alarm vereceğini biz o yıllarda söylemiştik. Sonuç itibariyle üzülerek gördüğümüz husus, bu sorumsuzluğun bizi getirdiği nokta bu” diye konuştu.

"DSİ geç kaldı"

DSİ Genel Müdürlüğü’nün Sapanca Gölü için harekete geçmede geç kaldığını kaydeden Keleş, “Bu ziyaret geçmiş bir ziyarette olsa yerinde tespit yapacak. Umarım bu tespitler sonucu Sapanca Gölü’nden kontrolsüz, ölçümsüz, bedelsiz su alımları bir an önce engellenir. Temennimiz bu.” İfadesini kullandı.

"TÜPRAŞ su almayı bırakmadı"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamanın yanlış anlaşılmaması gerektiğini dile getiren Keleş, TÜPRAŞ’ın halen gölden su aldığının altını çizdi. Keleş, şu bilgileri verdi: “TÜPRAŞ’ın alternatif su kaynaklarına yöneleceği şeklinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin açıklaması. Şu anda uygulanan bir şey yok. TÜPRAŞ ve sanayi kuruluşları halen Sapanca Gölü’nden su alıyor. Yanlış anlaşılmasın gölden alınan sanayi suyu, endüstriyel kesilmiş değil. İleriye dönük bir projeden bahsediliyor. Umarım hayata geçer. TÜPRAŞ’ın suyu kesilmiş değil.”

DSİ heyeti açıklama yapmazken, iki gün boyunca gölün özellikle Kocaeli bölgesinden sanayinin su çektiği alanlar belirlenecek. Gölde yapılan incelemenin nihai amacının ise bir plan dahilinde gölden sanayinin su almasının önüne geçilecek.

TÜPRAŞ ise Sapanca’dan su kullanım yetkisinin KIT\'lere 1950’li yıllarda Yüksek Planlama Kurulu kararıyla verildiğini savunuyor
Sapanca Gölü kurumaya yüz tutunca, DSİ harekete geçti
Sapanca Gölü kurumaya yüz tutunca, DSİ harekete geçti
Sapanca Gölü kurumaya yüz tutunca, DSİ harekete geçti
10 yıl önce
sapanca zemin etüdü