Sapanca Gölü TBMM'nin gündeminde!

TÜPRAŞ’ın sapanca gölünden 2012 yılında 7,4 milyon metre küp su çektiğini ve 2014 yılı sonunda daha fazla su çekeceğini açıklaması Meclis gündemine taşındı.

Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hem de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesi, Sapanca Gölü üzerindeki tehditleri vurgulayarak gölden su çeken başka sanayi kuruluşları olup olmadığını da soruyor. Soru önergesinde Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu’nun görüşlerine de yer verilerek, Sapanca Gölünün sadece içme suyu amaçlı kullanılması gerektiği savunuluyor.  

"Göl Sadece İçme Suyu Amaçlı Kullanılmalıdır"

Özkoç’un verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer veriliyor:

Sapanca Gölü ve havzası, sadece İstanbul ve Sakarya’ya sağladığı içme suyu kaynağı olmasıyla değil, kendine has eko sistemiyle, içinde yaşayan hayvan ve bitki örtüsüyle de doğal güzelliğe sahip bir alandır. Bununla birlikte, sadece kendi çevresinin değil bütün bir bölgenin çevre yapısını değiştirebilecek bir kirliliğe maruz kalmaktadır. Bunun yanı sıra kontrolsüz ve denetimsiz su tüketimi, gölün potansiyelini yok edebilecek, geri dönülmesi mümkün olmayacak çevresel felaketlere yol açabilecektir. Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu’nun yerel basına yansıyan açıklamasında, Sapanca Gölü’nün artık kendini besleyemez duruma geldiğini kaydedilmiştir. Gölün sadece insani amaçlı içme suyu olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu şu açıklamayı yapmıştır: ‘Böyle giderse göl büyük risk altında. Suyu azaldıkça, kendini beslemekte zorlandıkça gölün kirliliği artıyor ve alg (su yosunu) patlamaları yaşanıyor. Göl zaten kızararak kendi diliyle adeta "imdat" çığlığı atıyor. Milyonlarca kişinin şu anda tek içme suyu kaynağı olan gölden sanayi amaçlı su çekilmesi vahim bir durumdur. Çok geç olmadan bunun önüne geçilmeli.\'

Uzman görüşlerine ve gözle görülür değişikliklere rağmen Sapanca Gölü\'nün korunması konusunda gerekli önlemlerin alınmaması kaygı vericidir. Zaten fazlasıyla tehdit altında bulunan Sapanca Gölü, bu defa da TÜPRAŞ’ın gölden çekeceği su miktarıyla yeni bir tehdit altındadır. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, 2012 yılında Sapanca Gölü\'nden 7,4 milyon metreküp su çektiğini açıklayan TÜPRAŞ, 2014 yılı sonunda gölden daha fazla su çekeceğini açıklamıştır. Öte yandan Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü kayıtlarında endüstriyel amaçlı bir tahsisin olmadığının açık bir şekilde ifade edildiğini belirterek, TÜPRAŞ’ın talebine tepki göstermiştir.

"Yasal Mevzuata Uygun mu?"

Özkoç’un soru önergesinde Bakanların yanıtlaması talebiyle aşağıdaki sorular yöneltiliyor:

1. Yetkililer tarafından Sapanca Gölü\'nden endüstriyel amaçlı su çekilemeyeceği açıklandığına göre,  TÜPRAŞ’ın 2012 yılında 7,4 milyon metreküp suyu nasıl ve hangi yetkiyle çekmiştir? Bu konuda bir soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?

2. TÜPRAŞ’ın Sapanca Gölü\'nden su çekmesi, hangi yasal mevzuat kapsamındadır? Böyle bir yasal izin söz konusu mudur?

3. TÜPRAŞ’ın yeni ihtiyaçlar doğrultusunda daha fazla su çekeceğini açıklaması konusunda bir soruşturma açılacak mıdır?

4. Gölden su çeken başka sanayi kuruluşları var mıdır? Bu kuruluşların isimleri nedir ve ne kadar su çekmektedir? 
11 yıl önce
sapanca
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
191696db2f5cced53ef84eb3f61c0e00@