Sapanca Gölü yavaş yavaş bataklığa dönüşüyor

Sapanca Gölü’nü besleyen en önemli su kaynaklarından biri olan Yanık Deresi, tamamen kurudu. Dereden göle bir damla bile su gelmiyor.

Tarihinin en büyük çekilmesi sebebiyle yavaş yavaş bataklığa dönüşen Sapanca Gölü artık kendini besleyemez duruma geldi, 4 balık türünün nesli tükendi. Buna aşırı tüketim eklenince göl alarm vermeye başladı. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş ise, “Halimiz perişan” ifadesini kullandı.

Yanık Deresi tamamen kurudu

Sakarya ve Kocaeli’nde 2 milyon kişinin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nü besleyen dereler bir bir kuruyor. Gölü besleyen ön önemli kaynaklardan biri olan Yanık Deresi tamamen kurudu. Suyu iyice azalan Kurtköy ve İstanbul Deresi de neredeyse kurumak üzere. Artık Sapanca Gölü kaynaklarından beslenemez duruma geldi. Göl kıyısında bazı bölgelerdeki çekilme 100 metreyi buldu. Göldeki aşırı tüketim ve kuraklık sebebiyle kritik eşik olan 30 metre koduna düştü. DSİ’nin verilerine göre Sapanca Gölü’nden emniyetli olarak su kullanımı yıllık 120 milyon metreküpü geçmemesi gerekiyor. Ancak gölden kapasitenin üstünde su çekiliyor. İçme suyunun yanında Tüpraş gibi sanayi tesislerinin de gölden su çekmesi tehlikeyi attırıyor. Bir de buna kuraklık eklenince göldeki su seviyesi tarihinin en düşük noktasına ulaştı. Yanık Deresi’nin kuruması da endişeyi attırdı. Yanık Köyü Muhtarı Sibel Baykal, “Yanık deresi Sapanca Gölü’nün hayat damarlarından biriydi. Dere bu mevsimlerde gürül gürül akması gerekiyordu. Şimdi dereden göle bir damsa su bile akmıyor. Göldeki balık türleri de bu sebeple yok oluyor. Artık buradan kum çıkarıyorlar. Çok endişeliyiz. Göl korkunç bir şekilde çekiliyor. Gölün hali içimizi acıtıyor.” diye konuştu.

Balık türlerinin nesli tükendi

Gölün yıllara göre giderek çekilmesi ve kirlilik faktörleri göldeki balık türlerini de olumsuz yönde etkiledi. İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre göldeki tatlı su levreği, kadife balığı, kaya uskumrusu, yılan balığı, gökmen balığı ve ıstakozun nesli tükendi. Kızılkanat, turna, yayın ve sazan gibi balık türlerinin de göldeki varlıklarının devamı ise tehlikede.

Kar yağışı göle şifa olmadı

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, kuraklık ve aşırı çekim sebebiyle göldeki su seviyesinin giderek düştüğünü söyledi. Keleş, Aralık ayının sonuna yaklaşılmasına rağmen hala beklenen yağışın düşmediğini belirterek, "Kasım ayından itibaren göle besleyen derelerin gürül gürül akması gerekirdi. Aralık ayı bitiyor ama beklediğimiz yağış olmadı. Kar yağışı da göle şifa olmadı. Böyle giderse gölün hali perişan. Gölden sadece içme suyu olarak faydalanılması lazım. Sanayi tesislerinin gölden su çekmemesi gerekiyor." diye konuştu.
Sapanca Gölü yavaş yavaş bataklığa dönüşüyor
Sapanca Gölü yavaş yavaş bataklığa dönüşüyor
11 yıl önce
sapanca zemin sondajı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
ec6379b93ecb7509e1a97d0792ca32f6@