Sakarya ve Kocaeli’de yaşayan yaklaşık 3 milyon kişinin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü, her geçen gün daha kötüye gidiyor. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak yağışların da azalmasıyla su seviyesi hızla düşen göle, akan dereler de kurudu. Yeraltı sularıyla da yeterli oranda beslenemeyen göldeki su çekilmesi sahillerde 80 metreyi buluyor.
Su olması gereken yerlerde kurumuş toprak ve bitki örtüsüyle karşılaşılırken gölün kurtarılması için çabalayan bilim insanları son uyarılarını yapıyor.
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saim Özdemir, ani derinleşmelere dikkat çekiyor. Özdemir, “Suya giren vatandaşların bir anda derinleşen dip yapısıyla karşılaşması mümkün. Çünkü sahil 80 metre geride. Boğulmaların artmasının sebebi bu olabilir” dedi.
Büyük baskı altında
Özdemir, gölün su hacminin İstanbul’un bir yılda tükettiği su miktarı kadar olduğunu belirterek, “Sakarya ve Kocaeli, Sapanca’yı bitiremez. Göl suyu bitmeyecek, fakat göl ekosistemi büyük baskı altında. ‘Akan su yosun tutmaz’ atasözünü tam doğrulayan kaynak Sapanca Gölü’dür. Çark deresi göle gelen pislikleri temizleyen kanaldı. Ama dere önündeki baraj kapağı hiç açılmıyor ve göl beslenemiyor. Su kalitesi düşecek. Gölün beslendiği sağlıklı orman ekosistemi de artık baskı altında” dedi.
2015’in hakkını kullanıyoruz
Prof. Dr. Özdemir, “Yağış düzensizliği, Sapanca Gölü\'nde fazla tüketimle birleşince yaz aylarında kırmızı çizginin altındaki eksiyi tüketmeye başladık. Eğer su tüketimi bu hızla devam ederse seviyenin daha da aşağı seviyelere inmesi kaçınılmaz gibi duruyor. 2014’te almamız gereken suyu bitirdik, artık 2015’in hakkını kullanıyoruz” dedi.