Dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri Sapanca Gölü, su kalitesinin yanında kuş popülasyonu ve kuş türleri bakımından da büyük önem taşıyor.
Türkiye'nin önemli bir sulak alanı konumunda olan gölde 1 yıl süreyle gözlem yapan uzmanlar, 12 takımdan 28 familyaya ait 69 kuş türü tespit etti. Kuş türlerinin arasında vahşi yaşamda nesli tükenme tehditi altında bulunan dik kuyruk ile soyu tehlikede olan pasbaş patka ördeği bulunuyor. Gölde bir günde 25 bin kuş sayan bilim adamları, sit alanı olarak koruma altında olan gölün koruma statüsünün artırılması gerektiğini ve Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi'ne girmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Göldeki kuş popülasyonu ve kuş türlerinin belirlenmesi için çalışma yapan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Uzun, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışmayla Sapanca Gölü'nün ornitofaunistik durumunun belirlemeyi amaçladıklarını söyledi.
Yaptıkları gözlemlerde gölün hangi kuş türlerini yılın hangi dönemlerinde barındırdığını ve biyoçeşitlilik açısından önemini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını kaydeden Uzun, "Kuş populasyonlarının birbirlerine göre dağılma durumları ile göl havzasına yayılma şekillerini gözlemledik. Çalışmamız Sapanca Gölü'nün korunmasına dönük çalışmalara katkı sağlanması için de çok önemli. Araştırma göl ve çevresini kapsadı. Bir yıl süresince her ay gözlemler yaparak verileri topladık." dedi.
Dört istasyonda 1 yıl süren gözlemler sonucunda gölde 12 takımdan 28 familyaya ait 69 kuş türü tespit ettiklerini ifade eden Uzun, şöyle konuştu; "Gölde nesli tehlikede bulunan dik kuyruk ile pasbaş patka ördeği konaklıyor. Nesli tehlikede olan bu türlerin konaklaması gölün korunma statüsüyle ilgili son derece önem taşıyor. Ayrıca korunabilirliğine dair avantaj veriyor. Ancak bu türlerin gölde korunması gerekiyor."
Sayılan 69 türün gölde ve yakın çevresindeki sazlıklarda tespit edildiğini, gölün çevresindeki ormanlıklarıyla birlikte ele alındığında tür sayısının daha da artabileceğini vurgulayan Uzun, sayıları az gibi gözükse de Sapanca Gölü'nün Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu dile getirdi. Gölün Türkiye'deki 450 civarındaki kuş türünden 69'unu barındırdığını belirten Uzun; "Göldeki türlerin 29'u yerli, 23'ü yaz göçmeni, 12'si kış göçmeni ve 5'i transit göçer. 42 tür ile en fazla tür nisan'da 26 tür ile en az tür ise mart ayında sayıldı. Gölde sayılan toplam birey sayısı 117 bin 413'dür. Sapanca Gölü'nde birey sayısı 58 bin 21 ile en yüksek Fulica atra (Sakar meke)'dır. Bunu 10 bin 440 ile Podiceps cristatus (Bahri), Nadir gözlenenlerin hepsi transit göçer, çoğunlukla ve devamlı gözlenenlerin hepsi yerli türlerdir. Seyrek gözlenenlerin 9'u yaz göçmeni ve 4'ü kış göçmenidir. Genellikle gözlenenlerin 14'ü yaz göçmeni, 7'si kış göçmeni ve biri yerli türdür." diye konuştu.