Sapanca Gölü'nde manzara tersine döndü

Kuraklık ve aşırı su çekilmesi sonucu 6 ay öncesine kadar neredeyse dibi görünen Sapanca Gölü\'nde şimdi her şey tersine döndü.

Yılbaşından bu yana mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağmur ve kar yağışıyla su kodu maksimum seviyeyi de aşan göl Sapanca İlçesi\'nde sahil bandındaki yollara taştı. Su seviyesi, geçen yaz su çekildiği için altında piknik yapılan iskelelerin üzerine kadar çıktı.

Sakarya ve Kocaeli\'nin içme suyu havzası olan ve dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü\'ndeki su seviyesi özellikle geçen yıl minimum işletme kodu olan 28.00\'in altına indi. Su seviyesi dikey olarak 3 metre aşağı inen, sahilden de yer yer 100 metrenin üzerinde çekilme olan gölde yosunlaşma da başladı.

Yosunlaşma ve su bitkilerinin aşırı büyümeye başladığı göl çekildikçe, en azından bin yıl öncesinden yerleşim birimi olduğu anlaşılan bazı yükselti ve kalıntılar da ortaya çıktı. Sapanca Gölü\'nün kenarında bulunan iskeleler de, suyun yaklaşık 100 metre çekilmesi nedeniyle açıkta kalınca, geçen yaz vatandaşlar iskeleleri gölgelik olarak kullanıp altında piknik yaptı.

Taşmaya başladı


Bakanlık tarafından da gelişmeler dikkatle izlenen Sapanca Gölü\'nün kurtarılması için birçok acil kararlar alınıp, öncelikle sanayi kuruluşlarının su çekmesinin önüne geçilmesine yönelik tebligatlar yapılırken, gölün imdanına özellikel yılbaşından itibaren yağan yağmur ve kar yetişti. Göldeki su seviyesi, yağmur ve eriyen kar suları nedeniyle  hızla yükselmeye başladı. Bundan bir ay önce maksimum seviye olan 32.00 koduna ulaşan göl, yağışların devam etmesi ve Adapazarı\'nda Çark Deresi\'ne su verilen kapakların sürekli açık tutulmasına rağmen taşmaya başladı.

Su kodu maksimum seviyenin 50 santim kadar üzerine çıkmasıyla, göl suyu Sapanca İlçe Merkezi\'nde sahil  şeridinde işletmelerin önünde bulunan yürüyüş yolunu da yuttu. Birkaç ay öncesine kadar suyun 100 metre gerisinde bulunan sonradan yapılmış iskele ve bazı işletmeler ile dikilen ağaçlar su altında kaldı. Bu işletmelere gitmek için sahipleri ağaç paletlerden iskeleler yapmak zorunda kaldı.

Yetkililer, şu anda Sapanca Gölü\'nün suya tamamen doyduğunu ve Çark Deresi\'ne su verilen kapakların sürekli açık tutulmasıyla göl suyunun kısa sürede normal seviyeye geleceği belirtti.

Sapanca Gölü'nde manzara tersine döndü
Sapanca Gölü'nde manzara tersine döndü
Sapanca Gölü'nde manzara tersine döndü
Sapanca Gölü'nde manzara tersine döndü
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
3b35499f8f9e73ac55811a81edcf7bd7@