TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürü Seval Kızılcan, Sapanca Gölü\'nden sanayi amacıyla çektikleri suyun kanuni çerçevede olduğunu belirterek, "Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin devreye alınması ile Sapanca Gölü’nden yıllık su kullanımının 15 milyon metreküp olacağını öngörüyoruz” dedi.
Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) tarafından düzenlenen "Sapanca Gölü" konulu toplantıda konuşan Kızılcan, su tüketimini azaltan su geri kazanım ve yeniden kullanım uygulamalarının bulunduğunu söyledi.
2012 yılında yaklaşık 7,4 milyon ton su kullanıldığına işaret eden Kızılcan, "Sapanca Gölü’nden rafinerimize gelen 3 hat bulunmaktadır. 12 inçlik hat halen Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından kullanılırken, 20 inçlik hat acil durumlar için yedekte tutulmaktadır. Rafineri ihtiyacı ise 28 inçlik hat kullanılarak karşılanmaktadır. Çekilen su miktarı hat üzerine bulunan akış ölçerlerle ölçümlenmektedir. Ülkemizin dış ticaret açığına 1 milyar dolarlık pozitif katkı sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin devreye alınması sonrasında, su kullanım miktarının yıllık 15 milyon metreküp olacağı öngörülmektedir. Ancak ek bir tahsise ihtiyacımız bulunmamaktadır" diye konuştu
Kızılcan, Sapanca Gölü’nden su kullanım haklarının kanunlar çerçevesinde olduğunu vurguladı.
Tüpraş Çevre Müdürü İlksen Önbilgin ise kendilerine tahsis edilen su miktarının altında kullanım yapıldığını, gölden alınan suyun azaltılması için iktisatlı kullanımının yanı sıra Ar-Ge çalışmaları yapılarak alternatif su kaynaklarının araştırıldığını anlattı.
"Enerji Tasarrufu Projeleri üretiyoruz"
2014 yılında su tasarrufu da sağlayacak 25 milyon dolarlık yatırım yapılması planlandığına dikkat çeken Önbilgin, "Enerji Tasarrufu Projeleri üretiyoruz. Önümüzdeki 5 yılda bu konuyla ilgili yapılacak harcama tutarı 91 milyon dolar olarak öngörülmektedir. Elimizdeki suyu olabilecek en iktisatlı şekilde kullanıyoruz. Özelleştirmeden sonra gölden kullanılan su miktarı daha da azalmıştır. Yuvacık Barajı\'ndan su kullanımımız yok. Rafinerilerimiz iç kontrol süreçlerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yetkilendirilen kurumlar ve bağımsız kuruluşların gerçekleştirdiği denetim süreçlerine tabi tutulmaktadır" ifadesini kullandı.
Firma yetkilileri, toplantıya katılanlar tarafından gölden kullanılan suya karşılık bir bedel ödeyip ödemedikleri hakkındaki soruları ise yanıtsız bıraktı.