Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi tehlikeli boyutlara düştü

Sakarya ve Kocaeli\'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü\'ndeki su seviyesi son 10 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Göldeki su çekilmesi yer yer 60 metreyi buldu. Su seviyesinin kritik seviyeye çok yaklaştığı gölde umutlar kar yağışında.

Kritik su seviyesi 29.90 olan Sapanca Gölü\'ndeki su seviyesi 30.55 kotuna düştü. Bu seviyenin son 10 yılın en düşük seviyesi olduğunu belirten yetkililer, gölden kontrolsüzce su çektiklerini belirttikleri sanayi kuruluşlarına çağrıda bulunarak su çekimini durdurmalarını istedi.
 
Yeterli yağış olmaması, geçen yıl kar yağışının az olması, Kocaeli\'ndeki Yuvacık Barajı\'na su takviyesi yapılması ve sanayi kuruluşlarının gölden aşırı su çekmesi nedeniyle Sapanca Gölü\'ndeki su seviyesi tehlikeli boyutlara düştü.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, göldeki su seviyesinin son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu kaydederek; "Şuan 30.55 ila 30.65 kodları arasında. Geçen yağışlarda bir 10 santim kıpırdama olmuştu ama tekrar düştü" dedi.

Gölün seviyesinde düşmenin yağışlara ve iklime bağlı olsa da asıl sorunun gölün su potansiyelinin, su bütçesinin yönetilmesi ve kullanılması olduğunu dile getiren Keleş, şunları söyledi; "Gölden istifade eden komşumuz Kocaeli ve o bölgedeki endüstriyel kurumlar da bu sene özellikle fazla su çektiler. Komşumuz özellikle Yuvacık Barajı\'na yağışlar az olduğu için içme suyu anlamında Sapanca Gölü\'nden ciddi yararlandılar. Yararlanmaları da gerekiyor. Özellikle Kocaeli\'nde bulunan birden fazla endüstriyel kurum gölden direk olarak su çekiyor. Sapanca Gölü, ne pahasına olursa olsun kesinlikle ekolojik sürdürülebilirliğini devam ettirebilmesi, gelecek nesillere devredilebilmesi, bu güzelliğini muhafaza edebilmesi, su kalitesini muhafaza edebilmesi için su bütçesinin doğru yönetilmesi gerekiyor."

Sakarya ve Kocaeli\'ye tahsis edilen su miktarının belli olduğunu anlatan Keleş, bunun dışında kontrolsüz, ölçümsüz, bedelsiz ve sorumsuz bir şekilde gölden direk olarak ne kadar su çektiği belli olmayan endüstriyel kurumların gölden kesinlikle ellerini çekmeleri gerektiğini vurguladı. \'Endüstriyel amaçlı gölden ne kadar su çekiliyor. Bunu bilmiyoruz\' diyen Keleş; "Bunu bilen bir kurumda yok. Devletin diğer kurumları da bilmiyor. Sapanca Gölü\'nden endüstriyel direk kullanımın önlenmesi gerekiyor. DSİ suyun kullanım öncelikleriyle ilgili sıralama yapmıştır. Endüstriyel kullanım dördüncü sıradadır. İnsani kullanım birinci önceliklidir. Tarımsal kullanım ve hayvanların ihtiyacı da bu şekilde sıralanır. Kesinlikle endüstriyel kurumlar başka alternatifler bulabilirler. Ancak insani kullanım için her hangi bir alternatif söz konusu değildir." diye konuştu.

Umutlar kar yağışında

Dünya su otoritelerinin kabul ettiği ve Türkiye\'nin de benimsediği temel yaklaşımın \'kullanan öder, kirleten öder\' prensibi olduğunu belirten Keleş, şöyle konuştu; "Ne yazık ki Sapanca Gölü ile ilgili böyle trajik bir durum var. Bazı endüstriyel kurumlar için bu geçerli değil. Kontrolsüz, bedelsiz ve ölçüsüz bir şekilde kullanmaya devam ediyorlar. Daha trajik durum ise önümüzdeki yıl kapasitelerini iki katına çıkaracaklarını, gölden şu an çektikleri miktarın iki katını çekeceklerini deklare etmiş bulunuyorlar. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Biz bu konuyla ilgili hususları en yetkili mercilere ulaştırdık."

Sapanca Gölü\'nü büyük bir riskin beklediğine dikkati çeken Keleş; "Su kaynaklarını besleyen iki temel girdi var. Kar ve yağmur suyu. Bölgemizde özellikle geçen sene kar çok az yağmıştı. Kar daha uzun vadeli ve sistematik olarak hem yer üstü hem yer altı sularını besleyen bir özelliğe sahip. İnşallah temennimiz bu sene yağmurun yanında ciddi şekilde bir kar da yağar. Eğer mevsim bu şekilde devam edecek olursa, yağmurlar yağmaz, kar yağmaz, endüstriyel kurumlarda bu şekilde sorumsuz gölü kullanmaya devam ederlerse Sapanca Gölü\'nü büyük bir risk bekliyor" uyarısında bulundu.

"Gölün bu kadar çekildiğini ilk kez görüyorum"

Rüstempaşa Mahalle Muhtarı Nazım Özkılıç ise gölde çocukken yüzdükleri yerde suların çekildiğini söyledi. Çekilmenin 60 metreyi bulduğunu anlatan Özkılıç, şunları dedi: "Vahim bir durum. Sapanca Gölü için yetkilerin bir an önce çare bulmaları lazım. Çocukluğumdan beri bildiğim gölün ilk defa bu kadar çekildiğini görüyorum. Yetkililerden acil çözüm bekliyoruz."
Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi tehlikeli boyutlara düştü
Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi tehlikeli boyutlara düştü
11 yıl önce
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığıTehlikeli madde güvenlik danışmanlığı
Tehlikeli Atık Taşıma ve Çevre TemizliğiTehlikeli Atık Taşıma ve Çevre Temizliği
Tehlikeli atık taşıma
sapanca zemin sondajı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
fc527cb64cdc322e8c71ad790394d16d@