Sapanca Gölü’nün çekilmesiyle kıyıda açıkta kalarak kuruyan ve geçen ay yanan 400 dönüm sazlıktan güzel haber geldi. Mayıs ayının yağışlı geçmesi sebebiyle sazlıklar yeniden filizlenerek büyümeye başladı.
Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyunu karşılayan Sapanca Gölü, kuraklık ve aşırı su çekimi sebebiyle kıyıdan 200 metre çekilmiş, dikey olarak su seviyesi 2 metre 15 santimetre kadar düşmüştü. Suyun çekilmesiyle açıkta kalan sazlık alanlar kurumuş, 10 Nisan’da henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın çıkmıştı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer kurumların desteği ile sazlık yangını güçlükle söndürülmüş, 400 dönüm alan yanmıştı. Kuşların ve balıkların yaşam ve üreme alanı olan sazlıkların yanması göldeki ekolojik dengeyi olumsuz yönde etkilemişti.
40 gün sonra güzel haber
Sapanca Gölü’nden 40 gün sonra güzel haber geldi. Mayıs ayının yağışlı geçmesiyle yanan sazlık alan yeniden filiz vererek yeşile büründü. Sazlıkların yeniden eski halini alacağı belirtildi. Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, göller ve sulak alanların, özellikle ekosistem ve biyoçeşitlilik açısından zengin alanlar olduğunu belirterek, bu alanların korunması gerektiğini söyledi. Gümrükçüoğlu, bu alanların kuşlar ve balıkların üreme ve güvenli yaşam alanları olması bakımından hayati önem taşıdığını vurguladı.