Sapanca Gölü'nden su çeken Tüpraş'a dava açıldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) yetkililerinin suç duyurusu üzerine Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı, Sapanca Gölü\'nden izinsiz su çektikleri iddiasıyla Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının, yerel gazetelerde yer alan, Tüpraş\'ın 7 yıldır gölden kaçak su çektiği yönündeki haberler üzerine soruşturma başlattığı, suç mahallinin Kocaeli olması nedeniyle davanın Körfez ilçesinde görülmesine karar verildiği belirtildi.

İddianamede, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç\'un özelleştirmeye rağmen, Tüpraş\'ın çektiği suyun bedelini ödemediği, Orman ve Su İşleri ile Maliye Bakanı ve kurumun genel müdürlüğünden şikayetçi olduğu hatırlatılarak, bakanlığın cevabi yazısında "özelleştirilen kuruluşların kanun gereği her türlü hak ve borçlarının devam etmesi" nedeniyle suç oluşmadığına karar verildiği kaydedildi.

Tüpraş İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter

SASKİ\'nin, şikayetinin de "kovuşturmaya yer olmadığı" şeklinde sonuçlanması üzerine karara itiraz ettiği vurgulanan iddianamenin devamında ifadesine yer verilen Tüpraş İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter, gölden çekilen suyun rafinerideki buhar üretimi ve günlük personel tüketiminde kullanıldığını, buhar sayesinde petrol türevlerinin ayrıştırıldığını, tatlı su kullanmadan çalışmalarının mümkün olmadığını belirtti.

"Tüpraş, 1960 yılından beri gölden su temin etmektedir, özelleştiğinde de aynı şekilde durumun devam edeceği ilgili kanunlarda yazılıdır" ifadesini kullanan İlter, şöyle devam etti:

"Alınan suyla ilgili herhangi bir bedel ödenmemektedir. Tüpraş, özel şirket statüsündeyse de işin özünde kamu görevi yapmaktadır. Suyun gelişi ve kullanımı konusunda yetki bana aittir ve ben bu yetkiyi 2009 yılından beri kullanıyorum ancak tek başıma karar vermem mümkün olamaz. Bu konuda ne ben, ne şirket genel müdürü, ne de yönetim kurulu tek başına tasarrufta bulunamaz. Zira su kullanımının durması, rafinerinin durması, bunun da Türkiye\'nin büyük kesimine yakıt sağlanan insanların zarar görmesi sonucunu doğuracaktır.

Tüpraş\'ın özelleştirildikten sonra da askeri yakıt üretme yükümlülüğü vardır. Rafinerinin durması gibi durumda, devlet de müdahil olmak zorunda kalır. Bu suyun kullanımı milli menfaatler açısından gerekli ve zorunludur."

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da ifadesinde üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyerek, Tüpraş\'ın 1959\'da İstanbul Petrol Rafinerisi olarak kurulduğunu, bu aşamada rafinerinin çalışması için tatlı su kaynağı gerektiğinden Sapanca Gölü\'nün varlığının yer seçiminde etkili olduğunu, bu hakkın şirkete Bakanlar Kurulu kararıyla tanındığını savundu.

Erkut, belediye ve diğer kurumların gölden yıllık 120 milyon metreküp su çektiğini, kendilerinin ise 7,5 milyon metreküp gibi az miktarda su almalarına rağmen, kuraklık ve çeşitli nedenlerle su seviyesinin düşmesinden Tüpraş\'ın sorumlu tutulmaya çalışıldığını öne sürdü.

Tüpraş\'ın, Sapanca Gölü\'nden su alma hakkıyla özelleştirildiğini kaydeden Erkut, şu görüşü ifade etti:

"Bu sebeple buradan su alınmasında suç unsuru bulunmamaktadır. Türkiye çapındaki rafinerilerin olağan işlerini rafineri müdürleri icra eder ancak olağan dışı ya da yatırımı gerektirecek husus olduğunda genel müdürlükten olur almak durumundadırlar. Suyun kullanılıp kullanılmaması noktasında rafineri müdürünün takdir yetkisi bulunmuyor. Tam maliyeti şu anda ifade edemeyeceğim, hatırlamıyorum. Yapılacak işlemin belli bir maliyete kadarki kısmın tamamı benim yetkim ve tasarrufumdadır. Bunun dışında belirli oranı geçerse yönetim kuruluna danışmam gerekir. Tüpraş İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter\'in savunmasına aynen iştirak etmekteyim, doğruyu ifade etmiştir. Benim ya da Tüpraş\'ın su kullanılması yönündeki mevcut durumda herhangi bir suç unsuru yoktur.

Bu itibarla, savunmamın alındığı noktasında suçlamayı kabul etmiyorum. Ayrıca, son olarak Tüpraş\'ın bu konuda çevreye duyarlı yatırımları vardır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesine, Sapanca Gölü havzasının korunması için her yıl para ödenmektedir. Şu an kullanılan suyun geri kazanım oranı yüzde 37 civarında olup, her geçen zamanda gölden alınan su azalmaktadır."

Sanıkların avukatları da beyan ve dilekçelerinde Tüpraş\'ın Sapanca Gölü\'nden su almasında suç unsuru bulunmadığını savundu.

Körfez Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Erkut ve İlter hakkında "karşılıksız yararlanma" suçundan, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Sapanca Gölü'nden su çeken Tüpraş'a dava açıldı

Sapanca Gölü'nden Tüpraş'a izinsiz su çektikleri iddiasıyla haklarında dava açılan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter'in yargılanmasına başlandı.

Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar Tüpraş Genel Müdürü  Erkut, İzmit Rafineri Müdürü İlter ile avukatları katıldı. Şikayetçi SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş de duruşmada hazır bulundu. Duruşmada söz alan Keleş, Sapanca Gölü'nün içme suyu havzası olduğunu ve kullanım hakkının kurumlarına ait olduğunu belirterek, Tüpraş'ın bedelsiz su kullanmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'nın olmadığını söyledi. Sapanca Gölü'nün kontrolsüz kullanıldığını ve tarihinin en kötü durumunu yaşadığını anlatan Keleş, endüstriyel kullanım ve kuraklık nedeniyle gölde ciddi anlamda kuruma yaşandığını ifade etti.

Keleş, Tüpraş'ın bedelsiz ve izinsiz su kullandığını savunarak, "Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ile Tüpraş protokol yapmış. Sapanca Gölü'nün korunması karşılığında Tüpraş, İSU'ya her ay 200 bin lira ödüyor. Bu para, kullanılan suyun piyasa değerinin onda biri tutarındadır. Tüpraş'ın Sapanca Gölü'nden su kullanması hukuksuzdur" dedi.

"18 milyon lira ödedik"

Tüpraş'ın gölden su talep ettiğine dair hiçbir belge bulunmadığını ifade eden Keleş, Tüpraş'ın, özelleştirildiği tarihten bu yana Sapanca Gölü'nden kullandığı suyun bedelini faizleriyle birlikte kamuya ödemesi gerektiğini söyledi. SASKİ adına söz alan avukatlar da konunun enerji hırsızlığı olduğunu belirterek, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesini talep etti. Duruşmada söz alan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, beraatini istedi.

Tüpraş'ın Sapanca Gölü'nden yıllık 7,5 milyon metreküp su kullandığını anlatan Erkut, Sapanca Gölü'nün envanterini istediklerini, göle ne kadar su girişi yapıldığını, kim ne kadar su kullanıyor bunların kamuoyunca bilinmesi gerektiğini söyledi. Erkut, İSU ile Sapanca Gölü'nün korunması amacıyla sosyal sorumluluk projesi kapsamında sözleşme yaptıklarını dile getirerek, bugüne kadar İSU'ya 18 milyon lira ödediklerini kaydetti.

"Tüpraş, 54 yıldır Sapanca'dan su kullanıyor"


İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter ise Türpraş'ın 54 yıldır Sapanca Gölü'nden su aldığını, özelleştirilmeden sonraki 8 yıl içinde de bu suyu kullanmaya devam ettiğini belirtti. Şimdiye kadar bunun yasal anlamda durdurulması için hiçbir işlem yapılmadığını ifade eden İlter, gölün SASKİ'ye değil devlete ait olduğunu, haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

Sanık avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu, kimseyi zarara uğratmadıklarını belirterek, "Sapan Gölü'nün su aldığımız bölge Kocaeli il sınırları içerisindedir. Dolayısıyla biz Sakarya'dan su almadık. Bizim muhatabımız SASKİ değil, İSU'dur" diye konuştu. Mahkeme, dosyadaki bazı belgelerin değerlendirilmesi ve delillerin incelenmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

Körfez Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Erkut ve İlter hakkında Sapanca Gölü'nden Tüpraş'a izinsiz su çektikleri iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalanlandırılmaları isteniyor.

Dava 25 Kasım'a ertelendi

Sapanca Gölü’ndeki su çekilmelerinin önüne geçmek isteyen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkilileri, gölden usulsüz su çektiği iddiasıyla Tüpraş hakkında açtıkları dava 25 Kasım’a ertelendi.

Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen ve suç mahallinin Kocaeli olması nedeniyle Kocaeli’de görülecek davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter ile SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş mahkeme salonunda hazır bulundu. AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ve Büyük Birlik Partisi (BBP) eski Sakarya İl Başkanı Ahmet Bayrak da davaya müdahil olarak katıldı.

Konuyla alakalı açıklama yapan Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, şöyle konuştu: “Bizim Sapanca Gölü'nden direkt endüstriyel kullanım ile hukuksuzluğu dile getirdik. Buna karşı belge sunamadılar. Biz ayrıca, bu konuda uzmanların ve akademisyenlerin endüstriyel kullanımın olumsuz etkileriyle alakalı dinlenmesini istedik.”

Sapanca Gölü'nden su çeken Tüpraş'a dava açıldı
Sapanca Gölü'nden su çeken Tüpraş'a dava açıldı
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
c67b24b7594631d403ed6185bf4ee5f6@