Sakarya Sapanca Gölü’nde her geçen gün suyun azalması nedeniyle, su seviyesinde yaklaşık 3 metreyi bulan dikey düşüş her gün devam ediyor.
Sakarya ve Kocaeli’ye ortak sınırları bulunan ve her iki ilinde içme suyu havzası olarak yararlandığı, sapanca Gölü’nde, iki yıldır çekilme devam ediyor. Gölü besleyen en önemli kaynak olan Kartepe’ye yeterince kar yağmaması, yağmurların da mevsim normallerinin çok altında olması nedeniyle göl yeterince su tutamadı. Bununla birlikte Sakarya ve Kocaeli’de artan nüfusun ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla çekilen su miktarının sürekli artması, göle giden kaynaklar olan derelerin ve kaynak sularının sayıları 30’u bulan su şirketlerine uzun vadeli olarak kiralanması sonucu Sapanca Gölü’nde su seviyesi bu yıl ilk kez geçtiğimiz 29.90 olması işletme kodundaki düşüş sürüyor. Normalin 2 metre 54 cm altında olduğu tespit edilen gölde, bu dikey düşüş 3 metreye kadar yaklaştı.
Sapanca’da yaşayan vatandaşlar şunları söyledi. Mustafa Şahin, "Burada sivil halk yüzüyor ve burada gölün büyük bir kısmı çekildi. Vatandanlar yüzerken 250 metreye kadar gidiyor ama su seviyesi düşük olduğu için rahat yüzemiyor. Geçtiğimiz yıllarda hayli yüksek olan su seviyesi son iki yıldır önemli ölçüde düşüş gösterdi. Burada iskele yapıyorum suyun içine ama su seviyesi devamlı düştüğü için de bende devamlı iskelemin yerini değiştiriyorum. Su seviyesi en az 2,5 metre çıvarında düşüş gösterdi." dedi.
Göl kenarında işletmecilik yapan İrfan Mercan ise şunları söyledi, "Gölde en az 2,5 metre bir çöküş var ve bunun üç sebebi var. İki senedir kuvvetli bir şekilde kar yağmıyor. Toprak suya doymadığı için toprağın altından gelen kaynaklar gölü dolduramıyor. İkinci sebep ise yağan yağışlar daha toprağa inmeden yukarda bulunan su fabrikaları suyu da çektiği için su göle kadar akamıyor. Ücüncü sebep ise sarfiyat fazla, içme suyu tamam fakat Tüpraş gibi büyük fabrikaların buradan suyu alması suyun düşmesine neden oluyor." dedi.
Sapanca gölünün kenarında oturan Zafer Akbaş ise, "Şu anda bulunduğumuz yerler hep su ile kaplı idi, ve suyun eski haline göre şu anda suyun içinde bulunuyoruz; ama maalesef su burada 15 metreye kadar geri çekildi. Benim teknem vardı ve buraya bağlıyordum ama şimdi buralardan su çekilinde boş bir yer oldu. Su seviyesi de Tüpraş gibi büyük fabrikaların su çekmesi ve yeterince yağışın yağmaması sonucunda üç metre gibi bir çöküş oldu" dedi.