Sarıkamış Harekâtında Adapazarı’nın Yeri

Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri Prof. Dr. Haluk Selvi’nin konuşmacı olarak katıldığı ‘Sakarya’dan Sarıkamış’a’ isimli konferans ile devam etti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Sakarya’dan Sarıkamış’a’ isimli konferans ile devam etti. AKM’de düzenlenen ve Prof. Dr. Haluk Selvi’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansa çok sayıda tarihsever katıldı. Sarıkamış Hareketının 107. Yılı etkinliği kapsamında düzenlenen konferansta Selvi, Adapazarı ve İzmit’in Birinci Dünya Savaşındaki konumu ve Sarıkamış Muharebeleri hakkında bilgiler paylaştı.

ADAPAZARI ODUN VE KÖMÜR İHTİYACINI KARŞILIYORDU

Çanakkale Muharebelerinde Adapazarı’nın rolünü anlatan Prof. Dr. Haluk Selvi, “Ordunun odun ve kömür ihtiyacının karşılanması için bir mekândı Adapazarı. Odun ve kömür Osmanlı Ordusu için vazgeçilmez olan kaynaklardandı. Bu kaynaklar İzmit ve Adapazarı’ndan tedarik ediliyordu. Önemli olan şu ki 4 yıl sürecek 1.Dünya Savaşı için siperli savaşlar için en önemli kaynaklar tabi ki odun ve kömür olacaktır. Bunun yanı sıra bu kaynakların toplanması, araçlara yüklenmesi, taşıması gibi konuları da Adapazarı ahalisi karşıladı. 1914-1918 arası bütün ihracat ve ithalat yasaklanıyor bu şehirde. Bütün mallar devletin kontrolü altında orduya temin ediliyor. Adapazarı odun ve kömür ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra ordunun beslenmesinin karşılandığı birinci ambarlardan bir tanesidir” dedi.

SARIKAMIŞ'IN ADAPAZARI'SI YOKTU

Sarıkamış Muharebelerinde başarısız olunmasının sebebini arkalarında güçlü bir destekçi bulamamalarına bağlayan Selvi, “Sarıkamış Muhabereleri dediğimizde aklımıza ilk gelen şey, Adapazarı’nın varlığının Çanakkale’ye verdiği destek oluyor. Eğer Çanakkale, arkasında Adapazarı ve İzmit gibi lojistik açısından, gıda açısından, odun ve kömür açısından güçlü destekçileri olmasaydı Çanakkale Muharebeleri başarılı olamazdı. Sarıkamış’ın böylesi bir hezimetle neticelenmesinin en önemli sebebi arkasında onu besleyecek bir Adapazarı’nın bulunmamasıdır. Gıda takviyesinin, ordu takviyesinin zamanında yetişememesidir” dedi.

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
9dcc051d957c2fc2f283c8526f73c3d6@