Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten TOBB Sakarya İl Genç Girişimciler Kurulu ve Patronlar Platformu Sakarya Grubu iş birliği ve SASAYDER desteği ile ‘Satın alma Zirvesi’ gerçekleştirildi.
Söz konusu Satın alma Zirvesi’nin onur konuğu Nef Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, oldu.
Yaklaşık 80 firmanın stand açtığı ve 200’e yakın ziyaretçi firmanın yer aldığı Sakarya Satın alma Zirvesine, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB Sakarya İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mertcan Korkmaz ve Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri, Patronlar Platformu Sakarya Grubu Başkanı Özkan Pınar ve Platform Üyeleri, Sakarya Satın Alma Yöneticileri Profesyonelleri Derneği Başkanı Emre Salihoğlu ve Dernek Üyeleri ile çok sayıda firma temsilcisi ve basın mensupları iştirak etti.
Firmaların ticari iletişiminin geliştirilmesi açısından önem arz eden zirvede, her firma kendilerine tahsis edilen standlarda ürünlerini ve faaliyet konularını tanıtarak müşteri potansiyeli taşıyan firmalarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdiler.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Patronlar Platformu Sakarya Grubu Başkanı Özkan Pınar, “Bir ürün satın alırken sadece ürünü değil satıcının ödeme erdemini, nezaketini, muhasebesini, iyi çalışmasını da satın alıyoruz. Bütün bu satın alma süreçlerinin temelinde de iyi insanlarla bir arada olmak yatıyor. SATSO çatısı altındaki TOBB Sakarya İl Genç Girişimciler Kurulumuzun başarılı çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Patronlar platformu olarak da işbirliği ve ortak çalışmalarda yer almaktan memnuniyet duyuyoruz. Burada iş insanlarını bir araya getirmekten memnuniyet duyuyoruz. Paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.
TOBB Sakarya İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mertcan Korkmaz, destekleri için Patronlar Platformu Sakarya Grubu’na ve katılım gösteren tüm firma temsilcilerine teşekkür ederek, “Sakarya ekonomisi her geçen gün büyümekte ve ülkemiz ekonomisine yön verecek yeni aktörler ortaya çıkarmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz bu zirve ile amacımız büyük ekonomi aktörlerimizle şehrimizin tedarikçilerini bir araya getirmek ve Sakarya’nın ticaret potansiyelini üst noktalara taşımaktır. Satınalma zirvesinin ilimize hayırlı olmasını diliyor ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, bir işin sürekli olmasının ancak iki tarafından kazanır durumda olmasıyla mümkün olacağına dikkat çekerek, “İş dünyasında gerçekleşen satın alımlarda herkesin ana fikri kazan-kazan modelidir. Firmalarımızın yaptığı satın alımlarda ürünü satın alırken bile kazanmaları gerekmektedir. Şehrimiz ciddi anlamda üretim ve ihracat gerçekleştirmektedir. Bizler bu ekonomik gücümüzü kendi içimizde kullanmalı ve şehrimiz firmalarının birbirini tanımasına ve ticaretlerini şehrimiz içerisinde yürütmelerini sağlamalıyız. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ticari iletişimin güçlenmesi adına çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle tedarikçi havuzu projemiz ile tedarikçi ihtiyacı olan firmalar, sektör olarak uygun buldukları üyelerimizle görüşerek onaylı tedarikçi ediniyorlar. Üyelerimiz de, yeni iş fırsatları edinirken global firmaların iş yapma kültürü ile tanışıp gerek kurumsal olarak gerekse kapasite olarak gelişim yoluna giriyorlar.
Alışverişinizi Sakarya’dan yapın
Yerel ticaretin canlanması ve desteklenmesi adına da oda olarak tüm ihtiyaçlarımızı Sakaryalı firmalarımızdan temin ediyoruz. Bu konuda üyelerimizi de yönlendirirken örnek de oluyoruz. Alışverişinizi Sakarya’dan yapın sloganı ile yerel ticareti destekliyoruz. Sakarya üreten bir il. Biz üretmenin yanı sıra ürettiklerimizi satmalı ve bunu çağın gerektirdiği şekilde yapmalıyız. Bu açıdan e-ticaret girişimci kişilerin kolaylıkla faaliyet göstereceği ve hızla büyüyeceği bir platform. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz.”
“İthalatı aşağı seviyelere indirmeliyiz”
Ekonomiye yeni ihracatçılar kazandırmaya gayret ettiklerini anlatan Altuğ, "Sakarya'nın 2019 yılı itibariyle 5,6 milyar dolar ihracatı oldu. 2,5 milyar civarında da ithalat gerçekleşti. Öncelikle hedefimiz ithalat rakamlarını çok daha aşağıya çekmek. Şehrimizin lokomotif firması Toyota'nın yerlilik oranı yüzde 50'ler düzeyinde. Toyota'nın hedefi 2023 yılına kadar bu oranı yüzde 60 ve üzerine çıkarmak. İç satın almalarla ya da ithal ettiğimiz ürünleri özellikle şehrimiz firmalarından alarak ya da onları organize ederek bazı imalatları burada yaptırmaya önem veriyoruz." diye konuştu.
“Satın almanın en önemli unsuru ürün geliştirme”
Nef Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, yapılan işin sürdürülebilir olması için işin sonunda her iki tarafın da kazanması gerektiğini belirterek, “Satın almanın en önemli aşamalarından biri ürün geliştirme olmalıdır. İş hayatında başkasının hakkını da kendi hakkımız gibi korumamız bizlere fayda sağlayacaktır. Parayla herkes ürün satın alabilir, bu çok kolaydır. Önemli olan iki tarafın da hakkını koruyarak satın alma başarısını göstermektir. İşi yaparken topluma da faydanız oluyorsa o işte gerçekten başarıya ulaşmanız çok da uzun sürmeyecektir.”
“Başarı için değerlerimiz olmalı”
Ülkemizde maalesef şirket ömürleri kısa oluyor. Bu memlekette kalkınma sağlayabilmek için bir şeyler yapmak lazım ve o bir şeyleri yapma amacı da mutlaka topluma hizmet öncelikli olmalıdır. Sektöre atılırken gayem bir model çıkartarak sektörde inovasyon yaratmaktı. Hiçbir zaman daha çok para ya da iyi bir ün için değil yaklaşık 150 yıldır değişmeyen ve gözle görülür bir yenilik olmayan inşaat sektörüne yenilik getirmek için çalıştım. Bu amacıma ulaşmış olacağım ki şirket olarak 4 yıldır sektör lideriyiz ve bugün dünyanın çoğu yerinde sektörümüzün en büyükleri ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. İnsan zihni sınırsızdır ve doğru değerler ile yola çıktığınız zaman kabiliyetlerinizin de sınırsız olduğunu fark edeceksiniz.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Nef Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ile tüm standları ziyaret ederek firmaların faaliyet alanları , üretim ve ticari yöntemleri hususunda bilgi aldılar.