Yılda iki defa gerçekleştirilen SATSO Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nın 2018 yılı ikinci toplantısı meslek komitesi üyeleri, meclis ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş’in divan yönetimi ile gerçekleştirilen toplantıya, Genel Sekreter Teyfik Öztürk de iştirak etti.Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasının Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ gerçekleştirdi.Altuğ, konuşmasında komite üyelerine kurumun işleyişi hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:“Üyelerimizin önemli kesimlerini temsil eden meslek komite başkanlarımızın teşriflerinizden, birarada olmaktan mutluluk duyuyorum.Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası ve komitelerimizden aldığı güçle, bu ilin, en büyük ekonomik yapısına sahip mesleki örgütüdür. Üyelerimizin oluşturduğu üretim ve istihdam ülkemizin ekonomisini gelecek dönemde gözle görülür şekilde büyüyecektir. Bu salondakiler, şehirdeki her platformda, görüşüne, bilgisine ve tecrübesine başvurulan bir paydaş olmalıdır. Bu güç aslında yadsınacak bir güç değildir. Ülkeyi, ekonomiyi istikrarsızlığa yöneltecek her duruma karşı alarmda durması gereken kişileriz. Ağır ama bir o kadar da gerekli sorumluluk. SATSO Yönetimi olarak, ilimiz özel sektörünün karşılaştığı sorunları TOBB dahil her platformda dile getirmekte ve bu sorunların çözüme kavuşturulması için gerekli girişimlerde bulunmaktayız. İlgili bakanlıklarda ve TOBB’da, Sakarya olarak üzerinde durduğumuz OSB’ler ve küçük sanayi sitelerinin düzenli kentleşme ve sanayileşme, kümelenme çalışmalarının önemi konusunda değerlendirmelerde bulunduk.obi faaliyeti içinde olmalıyız. Aidiyet duygusunu güçlendirmeliyiz. “şifremiz 54”. Bu bizim sloganımız olmalıdır. Desteğinizi bekliyoruz. Tek Durak Ofis fikriyle SATSO Hizmet Binası’nın iki yanına yapacağımız ek hizmet binalarının içine tüm üyelerimizin işlerini aynı yerde yapmasını sağlayacak bir sistem kumayı hedefliyoruz. Bizler SATSO olarak üretim aşamasında olabilecek her türlü desteği tespit ediyor ve çözüme katkı veriyoruz.Bildiğiniz üzere, 26-29 Eylül tarihleri arasında Sapanca/Kırkpınar sahilinde peyzaj ve süs bitkiciliği festivali düzenleniyor. İlimiz Valisi İrfan Balkanlıoğlu başta olmak üzere, Sakarya Büyükşehir, Sapanca Belediyesi, Arifiye Belediyesi, Dış Mekan Süs Bitkicileri Kooperatifleri Koordinasyonu ile inanıyorum ki; süs bitkiciliğinde ne kadar önemli konuma sahip bir şehir olduğumuzun kanıtı ve en güzel örneği bu festival olacaktır. Ziyaret etmenizi öneririm.”diye konuştu.
Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkan Yardımcısı Doç Dr. Sinan Esen, UPEP projesi ile ilgili sunum gerçekleştirildi. Amacımız KOBİ’leri global bir hale getirmektir. Projeye dahil olunmasının uluslar arası ticaretini geliştirmek isteyen firmalar için avantajlı olduğunu dile getirdi.Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesinin temel faydalanıcıları Sakarya’da yerleşik olan Kobiler ile Sakarya Üniversitesi’nde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerdir. Bu projeyi teşvik eden unsurlar aşağıdaki gibi ifade edilebilir: Doç Dr. Esen konuşmasında “Sakarya uzun süredir Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ve ihracatı en hızlı artan iller sıralamasında üstlerdeki yerini korumaktadır. Ancak özellikle Kobi niteliğindeki işletmelerin dış ticaret yapabilme noktasındaki altyapı eksikliklerinin yanında, potansiyel ve varolan pazarlarla iletişim kurma, kültür farklılıklarını yönetme ve dil becerilerindeki eksiklikleri sebebiyle bu olumlu pozisyonun, ihracat yapan firma sayısı ve pazar çeşitliliği açısından var olduğunu iddia etmek oldukça zordur.Diğer taraftan Sakarya Üniversitesi’nde çeşitli eğitim kademelerinde eğitim gören yaklaşık 2700 yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır. Dahası üniversitemiz bu sayıyı yakın zamanda iki katına çıkarmayı planlamaktadır. SAÜ’nün uluslararası bir üniversite olma yolundaki önemli unsuru olan bu öğrencilerimiz, kendi aralarında oldukça güçlü bir iletişim geliştirmelerine rağmen, diğer öğrencilerle ve ildeki diğer paydaşlarla akademik, sosyal ve ekonomik anlamda arzulanan düzeyde yakın temas kuramamaktadırlar.Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi ile yukarıda yapılan durum tespitine dayalı olarak, SAÜ’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler ile Sakarya KOBİ’lerinin buluşması hedeflenmektedir. Bu proje ile Sakaryalı firmalarda yabancı öğrencilerin staj görmesi hedeflenmiştir. Yapılacak olan bu eşleştirme ve işbirliği ile Sakaryalı firmaların global pazarlar, tedarikçiler veya partnerler bulmaları sağlanırken, yabancı uyruklu öğrenciler de, kendilerini geliştirme ve ülkemizi ve şehrimizi daha yakından tanıma fırsatı elde edeceklerdir. Böylece yabancı öğrencilerin akademik, ülke ve lisan bilgileri ile Sakarya’lı şirketlerin tecrübeleri eşleştirilerek kazan - kazan ilişkisinin kurulması sağlanacaktır. Projenin bir başka çıktısı da öğrencilerin, buradaki eğitimlerinin ardından kendi ülkelerinde Türkiye'nin gönüllü ticaret elçisi olmalarının da sağlanmasıdır.” dedi.
Projeye katılarak olumlu sonuç alan Meclis Üyesi Lütfü Sunman ihracat yapabilmek için firmaların büyümeyi beklemek yerine ihracat yaparak büyümek gerektiğinin altını çizdi. Yaklaşık iki yıldır bu proje kapsamında yabancı uyruklu öğrencilerle çalıştıklarını ve bu uygulamanın olumlu geri dönüşlerini yaşadıklarını ifade eden Sunman, “Bu çalışmanın orta vadede verimini alacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.