SATSO Komite Üyeleri'nden hayat kurtaran tavsiyeler

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu iklimlendirme sistemleri ve sıhhi tesisatçıların oluşturduğu 7. Meslek Komitesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Komite üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda mevsimsel farklılıkların iklimlendirme sektörünü yakından ilgilendirdiğine dikkat çekildi.

Komite Başkanı Doğan Çatalbaş özellikle kombi kullanan vatandaşlara yönelik olarak şunları dile getirdi:

“Ülkemizde satılan bütün kombilerde don koruması mevcuttur ve bu korumanın çalışması için cihazınızı ister ısıtma, ister sadece sıcak su için kullanın ya da kullanmayın, cihazınızın gaz vanasının açık ve elektrik enerjisinin de aktif olması gerekmektedir, aksi halde cihazınızın don koruması devreye giremediği için boru içinde ilerleyen buzlanma, pompa'ya, eşanjör'e ve valf'lere  ulaşarak bu ekipmanlarda genleşmeye sebep olmakta ve bu parçalar üzerinde ciddi hasarlara yol açarak yüksek tamirat bedellerine neden olmaktadır.

Eviniz boş ve kombiniz ev içinde veya dışında takılı ve tesisat içine su basılmış ise,
Derhal tesisatınızda ki suyu boşaltmalı ve kombinizin su giriş çıkış, kalorifer gidiş ve dönüş vanalarını kapatmalısınız, ya da gaz vananızı açık ve elektrik enerjisizin kombinize ulaştığından emin olunuz.

Kombiniz balkonda ise;

Yine gaz ve elektriğiniz açık olsun, tesisat borularını kauçuk veya polietilen izole ile izole ediniz, kombi dolabınız   kombinizi don'a karşı korumaz.

Uzun süreli elektrik kesilir ise;

Kombinizin içindeki su seviyesini basıncını "0" sıfır'a kadar indirin, bunun için boşaltma vanasından veya radyatörlerinizin birinin hava alma yerinden suyu boşaltabilirsiniz, sonra kombinizin altındaki gidiş ve dönüş vanalarını kapatın ki boru sisteminde donabilecek su kombinize ulaşamasın

Evinizde kalorifer boru tesisatı var ama radyatör ve kombi yok, üstelik sisteme su'da basılı durumda;

derhal sistemdeki suyu boşaltın, yeni bir daire veya mesken aldınız ama daha yerleşmediniz, üstelik tüm tesisatlar kullanıma hazır ve musluk suyu kullanıma hazır, kalorifer sistemindeki ve temiz su tesisatındaki su'yu derhal boşaltın, yoksa sadece tesisatlarınız ve kombiniz zarar görmez aynı zamanda don çözüldüğünde bütün eviniz sular altında kalır.

Tesisat yalıtımı;

Atmosfere açık tesisatlarınızı yağmur ve serpinti alan yerlerde polietilen veya kauçuk yalıtım malzemeleri ile kapalı yerlerde prefabrik cam yünü yalıtım malzemeleri ile izole ediniz ancak unutmayınız ki bu yalıtımlar sizi ancak belli bir düşük sıcaklığa karşı koruyabilir yani tam koruma sağlamaz, tam koruma için sisteminizi açık tutmalı yada suyunu boşaltmalısınız.

Müteahhitler'e önemli uyarı!

Satılmayı bekleyen, sisteme su basılmış tesisat borularının içindeki suyu mutlaka boşaltın, su sayaçlarını ıslanmayacak şekilde izole ediniz, ısı yalıtımını sağlayınız, kombinizin içindeki suyu mutlaka boşaltınız.

Musluk suyunun donmaması için neler yapabiliriz ;

Sayacımızı yağmurdan ve kar'dan koruyarak o'nu muhafaza içine almalı ve yün veya yalıtım malzemeleri ile koruma altına almalıyız, suyun donması için akış'ın kesilmesi gereklidir, o yüzden siz uyurken veya saatlerce hiç su kullanmadığınız zaman suyunuzun donmasını istemiyorsanız bir musluğunuzu çok az açık bırakır ve sürekli akış sağlarsanız suyun donmasının önüne geçebilirsiniz.

Peki tedbir almadık ve suyumuz dondu ne yapmalıyız;

Kesinlik ile kaynar su ve çok sıcak su kullanmamalı bu suları tesisat borularının veya sayacın üzerine dökmemeliyiz. Sayacımız donmuş ise önce kalınca bir bezle sarmalı ve ılıttığımız suyu bu bez'in üzerine dökerek buz'un yavaş yavaş çözülmesini sağlamalıyız, aynı işlemi sayaç'tan önceki ve sonraki boru tesisatlarına da uygulayabiliriz ve diğer bir öneri saç  kurutma makinelerini belli bir mesafeden birinci kademeden çalıştırarak sıcak hava üfletmek marifeti ile çözülmesine yardımcı olabiliriz ama yakın mesafeden son güçte kullanırsanız yine hüsran ile karşılaşabilir ve sayacınızı ve tesisatınızı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.” dedi.

SATSO Komite Üyeleri'nden hayat kurtaran tavsiyeler
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
e5e9969344c07c8f2ca41755ac16cad9@