Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda sektörlerin sorunları konuşuldu.
SATSO Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Bütçe görüşmelerinin ardından gündem maddelerinin değerlendirildiği toplantıda 27. Meslek Komitesi (Unlu Mamuller, Et ve Süt Ürünleri) tarafından sunulan Ekmek Çeşitleri Azami Fiyat Tarifesi Teklifi maddesi görüşüldü.
Madde hakkında açıklamada bulunan Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ergin Balcı; “Komite olarak üyelerimizden gelen taleplere istinaden yaptığımız araştırmalar neticesinde ekşi maya siyez, ekşi maya karakılçık, ekşi maya çavdar, ekşi maya tam buğday, ekşi maya köy, ekşi maya karabuğday ve ekşi maya sebzeli ekmeklerde kullanılan ürünlerin özel ürünler olduğu ve de girdi maliyetlerdeki artışlardan dolayı tarifede artış talep edildi. Bu ürünler özel ürünler ve de hammaddeleri oldukça pahalıdır. Hammaddeye ulaşım zor ve üretimi de normal ekmeğe göre zahmetli olmaktadır.” dedi. Tarife teklifli meclis üyelerinin oylarına sunularak valiliğe gönderilmek üzere kabul edildi.
Toplantının meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde söz alan;
22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Yiğit Ateş, “SATSO olarak devlet erklerine doğruyu göstermek bizim sorumluluğumuzdur. Geleceğin Meslekleri ve Mesleki Eğitim Komisyonunda da görev yapıyorum. Komisyon olarak yaptığımız bu çalışmayla tam da bu hedefi gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Geçen ay Milli Eğitim Müdürümüzle detaylı uzun bir toplantı gerçekleştirdik. Kendisi proje ve fikirlerimizi dikkatle dinledi ve ihtisas lisesi oluşturma konusu başta olmak üzere tüm fikirlerimizi olumlu karşıladı, destek verdi. Komisyon üyelerimiz de çok ciddi çalışmalar yaptılar teşekkür ediyorum.
Projemizin teknik ve rehberlik kısımları var. Teknoloji merkezi kurma amacımız var ve burayı son teknolojik makinelerle donatma arzusundayız. TOBB ve ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Bu meslek lisesini ülkemizdeki elit meslek liselerinden biri haline getirmek istiyoruz. Projenin yürütücülüğü biz tarafından karşılanacak çünkü üyelerimizin nitelikli istihdam taleplerine göre şekillenecek. Umarım bu okulu hayata geçireceğiz.” dedi. Meclis üyesi Yiğit Ateş proje ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Dün ulusal süt konseyi bir karar aldı ve çiğ süt litre alım fiyatını %17.1’lik artışla 17.15 TL’ye çektiler. 2025’e yönelik tüm değerlendirmelerin %45’i bulduğu, maliyetlerin %20-30’ları geçtiği dönemde süte 17.15’i bize reva gördükleri için teşekkür ediyoruz. Köylü ve üreticinin bu ülkede yaptığının hiçbir değeri yok. Sıkıntılı bir dönemdeyiz ve insanlar gerçekten çok zorda. Her şeyin %50 arttığı bir dönemde süt alım fiyatı 17.15’e çıkarılıyor. Süt üretimi çok zahmetli bir üretimdir. Birçok süreci vardır.
2 TL'YE ALIP 1500 TL'YE KÖYLÜYE GERİ SATIYORLAR
Bu konunun yanında son zamanlarda üyelerimizden bizlere şikayet geliyor. Adapazarı şeker fabrikasında hayvanlar için satılan pancar küspesinin fiyatının illere göre %100 fazla olduğu söyleniyor. Bizler Adapazarı, Eşkişehir ve Ankara şeker fabrikalarına yazı yazdık ancak sadece Adapazarı’ndan cevap gelmedi. Sonra SATSO kanalıyla aradık ve söylenen fiyatın gerçekten %100 daha pahalı olduğunu belirledik. 1953’te kurulan Adapazarı Şeker Fabrikası Sakaryalılarındı. Özelleştirmeden sonra 2013’ten itibaren özel bir şirket işletiyor. Şeker fiyatlarında tarife ve rekabet olduğu için %100 pahalı satamıyor ancak köylüye fazla fiyat çekiyorlar. 2 TL’ye aldıkları şeker pancarının posasını 1500 TL’ye köylüye geri satıyorlar. Nasıl bizler sütümüzü satarken devletin belirlediği fiyata göre belirliyorsak onlar da böyle yapmalıdır.” dedi.
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Köylü milletin efendisidir. Üzülüyorum bugün köylünün düşürüldüğü bu duruma. Köylü üretimin temelidir ve her zaman destek olmak lazım. Asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Bu enflasyon ortamında asgari ücrete yönelik yaşanacak artışta devletin bizlere katkı vermesi gerekiyor. Elektrik, su, doğalgaz arttı enflasyon oldu deniyor ancak enflasyonun sebebi işverenler değildir. Ekmek fiyat tarifesinde giderler arttı diye ücret tarifesi artırılabiliyor ancak eğitim sektöründe böyle bir imkan yok. Asgari ücretin artmasına karşı değiliz ancak bize destek olunmasını istiyoruz.” dedi.
UTTS SİSTEMİ
20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, “Akaryakıt ile ilgili sorun gün geçtikçe büyüyor. Devletimizin verdiği UTTS sistemi ile ilgili işletmelerin önlemlerini alması gerekiyor ancak zaman çok kısa ve çok büyük problemler var. Günümüzde farklı firmaların kendi yakıt tanıma sistemlerinde bile bazen kesintiler oluyor, internet gittiğinde sistem çalışmayabiliyor. UTTS de aynı internet ile çalışıyor bir arıza olması durumunda ne yapılacak? Bizler yükümlülüğümüzü yapacağız ancak müşteriler geldiğinde sorunlar yaşanacak, UTTS çalışmadığında ne olacak? Kademeli olarak geçilmesi gerekiyordu bu kadar kısa zamanda sağlıklı olmayacaktır. Ek olarak; araç sahipleri araçlarını sattığında takılmış çöp oluyor. Aracı satın alan da o cihazı kullanamıyor ve yenisini taktırmak zorunda kalıyor.” dedi.
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Merkezi Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından kooperatiflere gönderilen bir yazı var. KOOPBİS sistemine bilgilerin girilmesi isteniyor ve son tarih 26 Nisan 2025 olarak güncellenmiş. Bizler kendi üyemiz olan kooperatifleri bilgilendirdik ancak bize üye olmayan kooperatiflere yönelik de Odamız kanalıyla bir bilgilendirme yapılmalıdır.” dedi.
CEP TELEFONLARINDA VERGİ
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Ülkedeki en aktif ancak bu kriz ortamına rağmen iş yapmaya çalışan bir sektördeyiz. 2021 yılında cep telefonlarını ithal açığın en önemli sebebi olduğu gerekçesiyle taksit uygulaması kaldırıldı.
Bizler bu konuya sürekli muhalefet ederek orta düzeye getirmeye çalıştık ve başarıya ulaştık. Devletimize sürekli anlatmaya çalıştığımız vergi sisteminde ithal açığa sebep olan bu konuda daha fazla vergi uygulaması koyması sebebiyle içerideki kapasite dışarı çekiliyor. Yurtdışından telefon getirme konusunda da İMEİ kaydı ücretinin artırılması ve yurtdışı harç pulu zammı gibi uygulamalar geldi. Bizler diyoruz ki vergileri düşürün hem vergi geliri elde edin hem de sektör canlansın. Vergi düştükçe kazancın artacağına inanıyoruz.
Son olarak da cep telefonu almak için kullanılan krediler de uygun faiz oranları uygulayalım dedik ancak 20 bin TL sınırına kadar 12 taksit uygulaması geldi. Ancak bizler bu sınırı biraz daha artırma çabasındayız. Ekmek kavgası veriyoruz. Devletimize daha çok ürün satılıp daha fazla vergi geliri sağlayacak ortak bir paydada buluşmak istiyoruz.” dedi.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ
5. Meslek Komitesi (Yiyecek, İçecek ve Konaklama Hizmetleri) Meclis Üyesi İffet Hacıeyüpoğlu, “20 Yıldan bu yana bu oda bünyesinde görev yapıyorum. Başka odalar ile birçok görüşme yaptık. Odamızın kendine münhasır özellikleri var. Şeffaflık ve hesap verilebilirlik en önemli özelliklerimizden biridir. Sürdürülebilirlik çok önemli ve gücümüze güç katıyor. Bütçemizde şunlara bakıyorum: Sakarya’nın ekonomik gücünü artıracak mı, üyelerimizin ihtiyacına yönelik mi, sürekli gelişimi için faydalı mı? Bütçeye katkı veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız “Elektrik kesintileri bizleri ve işletmeleri mahvediyor. Elektrik kurumlarının özelleştirmeden çıkarılıp yeniden millileştirilmesi lazım. Başka bir konu; maalesef her şeyi belediyeden ve devletten bekliyoruz. Yere çöp atılmasına ciddi ceza uygulanması lazım. Neden her yeri belediyenin temizlemesi gerekiyor. Yaptırım olmazsa bu insanlar uslanmayacaktır.” dedi.
SAPANCA GÖLÜ
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Sapanca Gölü’nün su seviyesi 29.90’a indi. İçinde benim de bulunduğum bir ekip oluşturarak 2009 yılında Sapanca Gölü’nün master tezini yaptık. Gölün 31.50 ile 29.90 metre arasında kalması gerekiyor. Eğer 29.90 altına inerse gölün kendini yenileme enerjisi kayboluyor. Hayat sürdürmesi için bunun üzerinde olması gerekiyor. 2013 yılında Ballıkaya Projesi başlamıştı. 230 milyon metreküp aktif sus tutma kapasitesi ve hacmi vardı. Bu proje yapılsaydı Sapanca Gölü’nden hiç su alınmasına gerek kalmayacaktı. Ballıkaya Projesi’nin devlet eliyle tamamlanması gerekiyor. Vahşi sulamanın önüne geçilmelidir. 29.90’ın altına düşmemek için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.” dedi.
RAYLI SİSTEMİN ETKİSİ
20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, “Yakında çalışmaları başlayacak olan raylı sistem projesinin Serdivan geçişinde oradaki işletmelerin bu durumdan kötü etkilenip etkilenmeyeceği konusunda bir araştırma yapılmalıdır.” dedi.
31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Geçen hafta İzmit basınında “Alışveriş yapmaya Sakarya’ya mı gidelim?” başlıklı bir haber çıktı. Kocaeli medyası tarafından Sakarya için aramızda 40 km ancak fiyatta ve kalitede 2 kat fark var diyor. Sakarya’nın sanayideki hafızası malum şimdi buna da Sakarya’daki ticaretin kalitesi ve fiyatların uygunluğu algısının yayılması da katkı verecektir. Bu konunun işletmeler arasında daha da yaygınlaşması gerekiyor.
Ticaret AR-GE Komisyonu olarak Çark Caddesi’ndeki ziyaretimiz esnasında belediyenin günde 3 kere çöpleri alacağı kararına yönelik işletmelerin değerlendirmelerini aldık. Orada çalışma yaptık. Belediyelerin asli görevi bu işleri yapmaktır tabii ki. Çark caddesinden sonra dar sokaktaki işletmelerimiz ve katlı pazardaki işletmelerimizin taleplerini alıp belediyelere iletecek ve orta yolu bulacağız.” dedi.
28. Meslek Komitesi (Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Meclis Üyesi Ahmet Karapekmez, “2025 yılına girmeye çok az kaldı. Yakın zamanda belirli anlaşmaların sözleşmeleri yenilenecek. Üyelerimize tavsiyemiz hizmet alımlarında yerli ve Sakaryalı yerel firmaları tercih etmeleri yönünde olacaktır. Hizmet alımlarımızda da Şifremiz54 olsun. 2025 yılının savaşların bittiği huzurlu bir yıl olmasını diliyorum.” dedi.