SATSO'da sektörlerin sorunları ele alındı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1196 No’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Nisan Ayı Gelir-Gider Tablosu, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, şunları dile getirdi:

Tek durak Ofis hizmet binalarımız zamanında tamamlanmıştır. Ekonomik ve sosyal anlamda yaşadığımız sıkıntılara rağmen üyelerimize ve Sakarya’ya böylesine bir kompleks hizmet eseri kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte bizlere verdiğiniz destek ve güveniniz için hepinize teşekkür ederim.  Camiamıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.

SATSO 105 Yaşında

Odamız 105. Yılına giriyor. 31 Mayıs 1917 tarihinde hizmete başlayan Odamız, bugün 15 bini aşkın üyesiyle şehrimiz ve ülkemiz için çalışmaya devam ediyor. Odamız, kurulduğu günden bugüne kentin köklü bir kurumu olarak her zaman sorumluluk almış, katkı sunmuştur. Bugüne kadar odamıza çeşitli kademelerde emek ve hizmet vermiş yöneticilerimize, üyelerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, hayatta olmayanları rahmetle anıyorum. Birlik ve beraberlikle büyüyeceğimiz nice yıllarımız olsun.

Dış Ticaret Verileri

Türkiye ihracatçılar meclisi tarafından açıklanan nisan ayı ihracat rakamlarına göre Sakarya, bir önceki aya göre %26.5, 2021 nisan dönemine göre de %8.1 artışla 498 milyon ihracat gerçekleştirdi. İlk 4 aylık süreçte ilimizin toplam ihracatı da 2 milyar dolara yaklaştı.

TUİK tarafından açıklanan 2022 yılı mart ayı ithalat rakamlarına baktığımızda; geçen yılın aynı ayına göre % 12,5 oranında artışla 362 milyon 310 bin dolar oldu. Mart ayında Sakarya dış ticaret dengesi artı 61 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %117 olarak gerçekleşti.

Geleneksel Bayramlaşma Töreni

Mayıs ayı da odamız için yoğun, üyelerimize hizmette hareketli geçti. Pandemi sebebiyle 4 bayramdır gerçekleştiremediğimiz geleneksel bayramlaşma törenimizi bu Ramazan Bayramı’nda odamızda gerçekleştirdik, çok değerli konuklarımızı ağırladık ve bayram sevincini tüm camia bir arada paylaştık.

SAÜFEST

Sakarya üniversitemiz öncülüğünde düzenlenen SAÜFEST’in kariyer sokağında SATSO ve SAMİB ortaklığında stant açarak öğrenci ve genç kardeşlerimizle buluştuk.  Kariyer eşleştirmelerine destek olmak amacıyla QR kod ile (cv)’lerini aldık. Ayrıca standımızı ziyaret eden 400 kişiye de festival kapsamında kullanılmak üzere kitap çeki hediye ettik.

Başkan Yardımcısı Gün’ün ardından gündem maddelerinin görüşülmesi esnasında kürsüye gelen meclis üyeleri, şehir, ülke ve ekonomi gündemine ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Bölümünde Kürsüye Gelen;

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Mayıs ayı içerisinde engeller haftası yaşadık.  Engelli kardeşlerimizle görüşmelerde onların sorunlarını içeren bazı sonuçlar çıkardık. Engelli ortalamasına baktığımızda nüfusun yaklaşık yüzde 3’ü engelli statüsündedir. Biz bu engelli haftası içerisinde konuştuğumuz zaman daha çok merhamet zemini üzerinde konuşup sonrasında önümüze gelen başka işlerle konuyu unutuyoruz. Eğitim yaşındaki engellilerin alabildiği eğitim sayısı 96 yıllık seanstır. Eğer aynı bünyede birkaç engel varsa bu engel sayısı 96 seans ile çarpılmıyor var olan 96 seans, engellere göre bölünüyor. Biz engelli insanlarımız ile beraber yaşayacaksak bu yaşamı ona göre planlamak durumundayız. Eğitim imkanlarını, yaşamı engelsizler kadar engelliler dahilinde de hazırlamak lazım. Amatör spor yasasında Engellilere yönelik bir hazırlık var.  Ekranlardan engelli kardeşlerimizin spordaki başarılarına hep şahit oluyoruz. Bunların hepsi gönüllük esası ve bağışla yapılıyor. Bir başka sıkıntı da yerel yönetimler mevzuata göre engelli spor kulüplerine bütçe aktaramıyor. Böyle bir muhasebe kaydı yasal olarak tanımlanmamış. Belediye bu yardımı yapmak isteyip muhasebeleştirmek istediğinde yasal bir zemin bulamıyor. Düzeltilmesini umuyoruz.” dedi.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “1 Temmuz itibariyle elektrik birim fiyatlarında yıllık 1 milyon KW üzerinde. Elektrik tüketen firmalar artık sadece serbest piyasadan elektrik alabilecekler. Aylık 200 bin TL ve üzeri elektrik faturası ödeyen firmalar, özel sektörle anlaşarak onlardan satın alacaklar. Bu konuda çok dikkat etmeleri, lehlerine ya da aleyhlerine olacak durumları takip etmeleri gerekiyor. Sanayici ve ticaret erbaplarının kullandıkları elektrik tarifesinde fark olduğu görülüyor. Eskiden ticarethaneler daha pahalıydı, şimdi sanayi daha pahalı ve ticarethane erbapları için büyük bir kazanımdır.

Hepimiz son zamanlarda döviz üzerinde anlaşma yapıyoruz. İş ödemeye gelince döviz olarak anlaşmasını yapmış olduğunuz bir bedeli döviz olarak ödeyemiyorsunuz. Ödeme günü bankanın efektif satışından döviz bozdurup öyle gönderiliyor. Karşı taraf da bankanın efektif alış fiyatında dolara çeviriyor. Efektif alış ve satışla arasındaki fark tekrardan sizlere kur farkı olarak yansıtılıyor. Bu farklar ciddi rakamlara ulaşabiliyor. Eskiden dolar çeki yazabiliyorduk şuan yazamıyoruz. Bu da bir karmaşaya yol açıyor. Evet hepimiz bir savaş veriyoruz, gayret içerisindeyiz. Artık kar marjları çok düşmüş durumda. Bu konular daha da önemli hale gelmiştir.”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Sektör temsilcilerimiz son zamanlarda kira baskısıyla karşılaştıklarını, devlet tarafından da nasıl bir yol izlenileceğini bilmediklerini belirtiyorlar. Sektörümüzde kira anlaşmaları, GSM markasına bağlı olarak çalışan işyerlerinde senelik olarak yapılmaktadır. Kira konusunda fiyat farkını iş yerleri kendi cebinden karşılamak zorunda kalıyor. Sevindirici bir haber ise; işlerimizde yukarı olarak bir ivme yakaladık. Geçen ay yapılan matrah düzenlemesi ile fiyatlarımız geriye çekildi. Uzun zamandır bu çatı altındayız ve sektör olarak sürekli iletişim halindeyiz. Özellikle sattığımızın ürünlerin yerli üretim yapılmasını bu ürünlerde talep etmekteydik. Bir-iki marka Türkiye’ye yatırım yaptı. Talep bizden olacak tabii ki de, bunu biz isteyeceğiz.

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Ticaret Borsası da Sakarya’nın ikinci lisanslı deposunu şehrimize kazandırıyor. Türkiye’nin her tarafında lisanslı depolara çiftçiden ürün geliyor, çok iyi bir alışkanlık oldu. Hasat ve harman zamanlarında çok işe yarayan bir sistem. Çiftçi için çok avantajları var, kira desteği gibi birçok destek var.

Sanayici arkadaşların bir kısmı Ticaret Borsasına bir kayıt yaptırıyor buğday almak için. Her gün 10-12 saatleri arasında seans borsada ürün alınıp satılıyor ve burada alınan kağıt ile firmalara lisanslı depodan ürününü teslim ediyoruz. Önümüzdeki dönemde fiyatların iyi olmasını temenni ediyoruz. Devlet de yeni yatırımları istiyor ve bekliyor.” diye konuştu.

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, “Geçen yıla göre doğalgaz ve elektriğe ciddi zamlar geldi. Sanayi bölgelerin uygulanan yanlış politikalar da geldi. Sanayi bölgelerini BOTAŞ tek bir abone olarak gördüğü için 300 metreküp kullanıma göre fiyat uyguluyor ve bunun altında kalanlar ciddi sorun yaşıyor. İtirazlarımız sonucunda kısmi bir düzenleme geldi. 300 metreküp altındaki kullanıcıların faturalarıyla beraber BOTAŞ’a bildirdiğimizde bunlara normal fiyatlandırma uygulanacak. Yıllık tüketim sözünüzden üste de olursa yine BOTAŞ fazla faturalandırma yapıyor. Sanayici temsilcilerimize duyurulur.” dedi.

SATSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.
 

2 yıl önce
Ergenlik sorunları
Ergenlik sorunları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
4ac340d5ddc2fd6447e3702a43d0eb98@