SATSOP, Ada Treni hakkında komisyon çalışması yaptı

Sakarya Sivil Toplum Platformu ( SASTOP ) Ada Treni ile ilgili yaptığı komisyon çalışması değerlendirme raporu hazırladı

İşte o rapor



HALKIMIZA MİTHATPAŞA TREN İSTASYONU HİZMET DEĞERLENDİRME RAPORU


YHT yol çalışmaları nedeniyle 01.02.2012 tarihinde Adapazarı-Haydarpaşa-Adapazarı olan Ada Ekspresi tren seferlerine son verilmiştir.Yetkililer yol çalışmasının maximum 2 yıl süreceğini seferlerin Adapazarı merkez gardan devam edeceğini açıklamışlardı. Sakarya Büyük Şehir Belediyenin ‘hemzemin geçitlerde trafik yoğunluğu oluyor’ gerekçesi ve kamu hizmetini engellemesi sebebi ile TCDD seferleri 05.01.2014 tarihinde Arifiye-Pendik-Arifiye olarak değiştirmiştir. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre Adapazarı-Haydarpaşa-Adapazarı hattı faal iken %130 olan doluluk oranı SBB engellemesi ile açılan Arifiye-Pendik-Arifiye hattında ancak %25 dir. 1 milyonluk bir şehirde vatandaşlarımızın seferlerin merkez gardan başlaması için attığı 50 bine yakın imzada zoraki yapılan bu projenin başarısızlığının bir göstergesidir. SBB tarafından işletilen Adapazarı-Arifiye-Adapazarı Ada-Ray Banliyö hattı da hedeflenen yolcu sayısının oldukça uzağındadır.

Gar çevresi Sakarya ilinin toplu taşıma araçlarının konumlandığı merkezi bir alandır, İstanbul ve bu istikamette bulunan istasyonlara seyahat edecek yolcuların tek noktadan aktarmasız gidecekleri yegâne yerdir.

1 km mesafede yönetmeliklere göre kaç adet hemzemin geçit olmalı? SBB sözde trafik sorunundan önce bu yönetmeliklere ne kadar uyuyor? Son açılan Prof.Dr.Necmettin Erbakan Bulvarı hemzemin geçiti için TCDD den izin alındı mı, yönetmeliklere uygun mu ? Cevaplanması, vatandaşlarımızın aydınlatılması için gerekli sorulardır.

Adapazarı Tren Garı 6 adet yol ve 4 adet 300 - 400 m uzunluğunda perondan oluşmaktadır. Bunun yanında 30 yataklı personel yatakhanesi, vagonların temizliği için 3 adet peronda toplamda 30 adet su musluğu mevcuttur. Ayrıca bu musluklar TCDD ye ait kuyulardan temin edilmektedir. Adapazarı Tren Garının vatandaşlarımıza 130 yıl hizmet etmiştir. Olanakları ile ilgili onlarca madde sayabiliriz. Ancak, basınımızdan takip ettiğimiz kadarı ile seferlerin Mithatpaşa istasyonundan başlayacağı yazılıp çizilmektedir. Bu sebeple SASTOP olarak Mithatpaşa Garının hizmet kabiliyetini araştırdık ve değerlendirdik. Ezcümle olası Mithatpaşa projesinin vatandaşımıza bir yarar getirmeyeceğinin ve devletimize boşuna maddi külfet getireceği kanaatine vardık. Mithatpaşa istasyonu başlangıç ve bitiş noktası olacak ise acil olarak alınması gereken önlemler vardır. Sıra ile;

1- Mithatpaşa istasyonundaumumi tuvalet ve lavabo bulunmamaktadır. Bayan, erkek ve engelli vatandaşlarımız için inşa edilmesi gerekecektir.

2- İstasyonda su yok, şu an için TÜVASAŞ’tan yetersiz seviyede su gelmektedir ve bu suyla personel ihtiyaçlarını göremez aynı zamanda vagonların bakımı yapılamaz. SASKİ şebekesinden su bağlanması gerekecektir.

3- Mithatpaşa İstasyonunda 3 adet büro mevcuttur. Seferlerin buradan başlaması durumunda personel büro ve malzeme odalarına ihtiyaç olacaktır.

4- Personel yatakhaneleri Adapazarı Garında olduğundan tren personellerinin Adapazarı garına sevki için servis temin edilmesi gerekecektir.

5- Mithatpaşa İstasyon sahası mevcut durumda korunaksız olup Ambar rampaları dâhil boş alanlar TÜVASAŞ işçileri tarafından kullanılmaktadır. İstasyon ve çevresi otoparka dönüşmüştür. Tren yolcuları için park alanı bulunmamaktadır.

6- Mithatpaşa İstasyonunda 80 m uzunluğunda 1 adet peron bulunmaktadır. Bu peron Adaray banliyö treni için yapılmıştır. Ayrıca çevresi yolcu geçişleri için kapatılmıştır. Bu peronun 100-200 m uzatılması gerekmektedir. Aksi takdirdeyolcuların trenden inişi mümkün olamayacaktır.

7- 7/24 güvenlik personeli ve büro ihtiyacı olacaktır.

8- Mithatpaşa İstasyonunda elektrik hattı yetersiz olduğundan yeni/ek enerji hattı yapılması gerekecektir.

9- SBB ambar binasının tadilatı yapılarak Adapazarı gar ve personelinin buraya taşınmasını trenlerinde ambar yolundan kaldırılmasını tavsiye etmektedir. Bu durum gerçekleşir ise yolcular Mithatpaşa İstasyonuna ulaşamayacaktır. Bölgedeki plansız yerleşimden dolayı buradaki dar ve karmaşık sokaklar istasyonun bulunmasını çok zorlaştıracaktır.

10- Mithatpaşa İstasyonuna gitmek isteyen yolcular en yakın 700-800 m mesafede indirilecek olup buradan yürüyerek istasyona ulaşmak zorunda kalacaklardır. Yeni bir toplu taşıma hattının açılması durumunda bu bölgede istasyon önünde ve çevresinde trafik yoğunluğu olması aşikârdır.

11- Rampa üzerinde yükleme boşaltma yapan TCDD taşımacılık A.Ş. nin bunu iptal etmesi gerekecektir.

12- Ambar binasının kullanılması durumunda; 5. Yol ile arasındaki mesafe 1 m den fazla olup yolcu indirme bindirmeye uygun olmayıp revize edilmesi gerekecektir.

13- Mithatpaşa’da bulunan Tüvasaş çalışanları için Üst ve Alt geçit yapılması dikkate alınmalıdır.

Bakanlık Hemzemin geçitlerin yönetmeliğe göre şehir içinde hemzemin geçitler arasında 1 km. mesafe olması gerekmektedir. Bizde ise 4 adettir. Kapatılması yönünde çalışma içinde olduğu açıklanmaktadır. TCDD alt/üst geçit yapmak için teklif sunduğu açıktır. Sakarya’mız için en sağlıklı çözümün Bosna Caddesi 1. Geçit, Erbakan Caddesi 2. Geçit ve Mithatpaşa Caddesi 3. Geçit olarak düzenleme yapıldığında şehrin trafik sorunu azalmış olacaktır.

Ada treninin merkez gardan seferlerine başlaması en iyi çözüm yoludur. Tüm dünya raylı sisteme dönerken bizim yöneticilerimizin tersine düşüncesini yerinde bulmuyoruz. Duyumlarımıza göre bakanlıkta Mithatpaşa’nın müsait olmadığı konusunda hem fikirdir.

Sastop olarak kış aylarında acil olarak yaptığımız imza kampanyası 40.000 imzayı geçti. Halende imzalar gelmektedir. 2 ay önce Cumhurbaşkanımıza gönderdiğimiz Ada treni raporu gereği için bakanlığa teslim edilmiş ve bakanlık harekete geçerek Mithatpaşa ve Merkez Ada garında incelemelerde bulunmuştur. Mithatpaşa garının fiili durumu müsait değildir. Merkez garda her türlü imkan ve olanak mevcuttur. 22 sefer yapan ADARAY’ın trafiği aksatmadığı açıktır. 8 sefer için hazırlanan Ada treni seferleri de bu 22 sefer ile birleştirip (14 Adaray + 8 Ada Treni = Toplam 22 Sefer) düzenlenmesi en mantıklı yoldur. TCDD nin çözümünü Büyükşehir Belediyemizin kabulü en doğru yol olacaktır.

Şehir merkezinde 130 yıllık tarihiyle halkımıza, geleceğimiz çocuklarımıza hizmet edebilecek bir gar binası mevcut iken böyle bir maceraya girilmesi ne kadar doğru ve gereklidir?

Görülmektedir ki Mithatpaşa istasyonu gerek fiziksel ve teknik şartları gerekse personel ve yolcuların ihtiyaçları ve güvenlik gereksinimleri göz önünde bulundurulduğunda Gar olarak faaliyet göstermekten çok uzaktadır. Bu alana yeni bir Gar binası inşası yapılmadan 1 milyon nüfusa sahip bir şehre hizmet etmesi mümkün değildir. Aksi taktirde yolcu ve personellerin can güvenliği tehdit altında olacaktır.

TRENİN YER ALTINA ALINMASI EN UYGUN TERCİHTİR. BU KONUDA NE YAPILMASI GEREKLİ İSE AYRICA HAZIRIZ. ZİRA BİZ TRENİN MERKEZ GARDAN SEFERE BAŞLAMASI İÇİN İMZA KAMPANYASI YAPTIK.

AYRICA VİYADÜK SİSTEMİ İLE DE Tren hattı düşünülebilir. Mühim Olan Sakarya’mıza en uygun olan seçimdir.

2 ay önce cumhurbaşkanımıza gönderdiğimiz ada treni raporu içinde yer altına alınmasını da gündeme getirdik. Bir çare bulununcaya kadar seferlerin hemen başlatılması taraftarıyız. Cumhurbaşkanlığınca ön inceleme raporumuz gereği için bakanlığa teslim edilmiş ve Bakanlık harekete geçerek Mithatpaşa ve Merkez Ada garında incelemelerde bulunmuştur. Şu an için Mithatpaşa garının fiili durumu müsait değildir. Merkez garda her türlü imkan ve olanak mevcuttur. 22 sefer yapsan ADARAY’ın trafiği aksatmadığı açıktır. 8 sefer için hazırlanan Ada

treni seferleri de Bu 22 sefer ile birleştirip ( 14 Adaray + 8 Ada tereni = toplam 22 sefer ) düzenlenmesi en mantıklı yoldur. TCDD nin ve Büyükşehir belediyemizin ortak bir projeyi kabulü en doğru yol olacaktır. Karda kışta İmza kampanyasına katılarak Bakanlığın harekete geçmesini sağlayan ve gönüllerinde olup kampanyaya katılamayan tüm hemşehrilerimize Sivil Toplum Kuruluşu ve partilerimize ve de öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

Hazırladığımız bu son raporu da Cumhurbaşkanlığına geniş bir anlatımla sunacağız.

SASTOP SİVİL TOPLUM PLATFORMU

Smmm. Yusuf MAHMUTOĞLU Av. Ü.Önder DÖKER

SAÜ Geliştirme Der. Başk. Av. Bir Der. Şb. Başk.

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
0dcc9f27e90301ec9f8bf9503edc017b@