Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi ve İslami İlimler Araştırma Vakfı (ISAV) tarafından, “İslam Medeniyetinin Kurucu Nesli: Sahabe” isimli bir sempozyum düzenlendi.
SAÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda 2 gün süren sempozyuma Türkiye’nin birçok ilinden akademisyenler katıldı.
İstiklal Marşı ve Kur’an tilavetiyle başlayan sempozyum, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in tebrik mesajının okunması ve oturumlarla devam etti. Sekiz oturum halinde gerçekleştirilen programın açılış oturumunda konuşma yapan Prof. Dr. Salih Tuğ, İSAV Başkanı Prof. Ali Özek, Organizatör Prof. Dr. Abdullah Aydınlı, sahabenin İslam toplumunun öncü nesli olmasına rağmen daha önce Türkiye’de Sahabe merkezli kapsamlı ilmi bir toplantının yapılmamış olmasının bu sempozyumun tertip edilmesinde en önemli faktör olduğunu vurguladı. İlahiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Günay ve SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Açılış oturumunun ardından Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük açılış konferansı yaptı. Bu sempozyumun sahabe merkezli ilk ilmi toplantı olduğuna dikkat çeken Prof. Küçük, “sahabe” konunun hayati bir öneme sahip olmasından dolayı bu toplantıların devamını Sakarya İlahiyat Fakültesinden temenni ettiklerini belirttikten sonra, Hz. Peygamber, sahabe ve sünnetin İslamdaki konumu ve halkın diyanete sorduğu sorularda bu konuların büyük bir yekûn oluşturduğu üzerinde durdu.
Daha sonra tebliğlerin sunulduğu altı oturum yapıldı. Bu oturumlarda sahabe kavramı, İslam mezheplerinin sahabe algısı, sahabelerin çok geniş coğrafyaya yayılmış olmasının sebebi ve sonuçları, modern dönemde sahabeye yönelik aşırı tutumlar ve eleştirileri, oryantalistlerin sahabeye bakışı gibi bir çok konuda, alanında uzman akademisyenler tarafından tebliğler sunuldu, müzakere ve tartışmalar yapıldı.
Son olarak da iki gün boyunca tartışılan konularla ilgili bir değerlendirme oturumu yapılarak sempozyum sona erdi. Bu oturumda, sahabe merkezli bu tür sempozyum veya toplantıların seriler halinde devamının gerekliliği, sahabeye yönelik araştırmaların önemine vurgu yapılırken genel olarak sempozyumun çok verimliği geçtiği ve istifadeye medar olduğu söylendi.