Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan ve Meslek Oda Başkanları Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas ve öğretim görevlileri ile bir araya geldi.
Sakarya Üniversitesi\'nde düzenlenen işbirliği toplantısında meslek oda başkanları tarafından tespit edilen esnaf ve sanatkarların yaşadıkları sorunlar ifade edilmiş ve projelendirilmesi talep edilmiştir.
Toplantı açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Alişan, “İlimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren tüm esnaf ve sanatkarlarımız mensup meslek odalarımız bünyesinde toplanmaktadırlar. Teşkilatımız mevcut üye sayısı ile bugün hayli güçlü durumdadır. Bu gücünü sahip olduğu birliktelikten almaktadır. Bizler üyelerimizin değişim ve dönüşüme ayak uydurabilmeleri adına ciddi eğitim projeleri başlatmış ve 2013 yılı ilk çeyreğinden itibaren yaklaşık 5600 esnaf ve sanatkarımıza eğitim vermiş bulunmaktayız.
Verdiğimiz eğitimler sırasında karşılaştığımız bazı durumlar sadece eğitim vermekle değil farklı alanlarda da gereksinimler olduğunu gözler önüne sermiştir. Örneğin hijyen eğitimlerinde gıda ile teması söz konusu olan işletmelerde kullanılan musluğun fotoselli musluk olması gerekir denmektedir. Ancak yaptığımız denetimlerde musluğu dahi bulunmayan, küçücük alanlarda hizmet veremeye çalışan esnaf ve sanatkarlarımız var. Bu işyerlerine ruhsat verilmekte ve bu kişiler halkımıza hizmet vermeye devam etmektedir.
"Her mesleğe göre standartlar belirlenmeli"
Sizlerden öncelikli isteğim, her mesleğe göre belirli standartlar belirlenmesi. Bir berberin, bakkalın, marangozun işleteceği iş yerleri belirlenmiş standartlar ile halka hizmet vermelidir. Bu sayede inanıyoruz ki Sakarya işyeri mezarlığına dönüşmeyecektir.
"Her önüne gelen işyeri açmamalı"
İşyeri açılacak yerin nüfusu ve bu nüfusun ihtiyaçları analiz edilmeden o bölgede o işletmenin açılması engellenmelidir. 10 bin nüfusu olan bir beldenin ne kadar berbere, bakkala vb. ihtiyacı olduğu tespit edilerek buna göre işletmenin açılmasına izin verilmelidir. Biz büyük bir heyecanla bu işe koyulduk, sizdende gereken desteği istiyoruz” dedi.
Oda başkanları tarafından belirtilen diğer proje konu başlıkları ise; "Ortak satın alma ve ortak satma sistemlerinin araştırılması, uzaktan öğretim avantajlarından esnaf ve sanatkarlarımızın faydalanması, organize sanayinin yanında tarım sanayisinin geliştirilmesi, topraksız tarım projesinin hayata geçirilmesi, seracılık olgusunun arttırılması, kapalı ve uzun çarşının açık avm projelerine dönüştürülmesi vb. konulardır."
"Esnaf ve sanatkarımız için herşeyi yapmaya hazırız"
Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, “SESOB ile birçok başarılı projede müştereken işbirliği içerisinde bulunduk. Bugün burada taşıdığınız heyecan bizleride şehrimiz adına çok memnun etti. Belirttiğiniz konu başlıklarını değerlendirerek yapılması gereken çalışmaları en kısa zamanda sizlerle paylaşacağız. Üniversitelerimizin eğitim verme dışında üstlendiği yeni görev bulunduğu bölgenin yerel sorunlarına çare bulmaktır. İsteklerini doğrultusunda esnaf ve sanatkarlarımız için her şeyi yapmaya hazırız” dedi.