Sakarya Üniversitesi ile Sakarya'daki sivil toplum kuruluşları, üniversitede düzenlenen kokteylde bir araya geldi.
Üniversite ile sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan kokteylde Sakarya'da görev yapan 80 sivil toplum kuruluşunun yöneticileri ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Prof. Dr. Hasan Rıza Güven, Fakülte Dekanları, Enstitü, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu Müdürleri ile üniversitede çeşitli alanlarda görev yapan öğretim elemanları hazır bulundu.
Kokteylde bir konuşma yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, üniversite tarihinde sivil toplum kuruluşlarına yönelik ilk defa böyle bir geniş çaplı organizasyonun gerçekleştirildiğine dikkat çekerek toplantının üç temel amacı olduğunu söyledi.
Rektör Durman, "Bu amaçlardan bir tanesi, üniversitemizi sizlere daha yakından tanıtmaktır. Diğer amacı çağdaş toplumların önemli yapı taşlarından biri olan ve önemli projeleri hayata geçiren sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği adımları atmak zira misyonu farklı olsa da Sakarya Üniversitesi de bir sivil toplum kuruluşu gibi çalışmalarını yürütmektedir. Özellikle deprem sonrası halkımıza yönelik yardım ve destekleriyle bunu ortaya koymuştur. Üniversite olarak topluma yönelik hizmet vermeyi her zaman kendimize bir görev saydık ve gerçekleştirdiğimiz toplumsal projelerle bunu gösterdik. Üniversitemizin sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa gerçekleştirdiği çok sayıda proje var ama özellikle son yıllarda Avrupa Birliği destekli önemli projeler yürütmekteyiz. Bu projelere sivil toplum kuruluşlarının da destek sağlamasını arzu ediyoruz. Özellikle bu projeleri yürüten öğretim elamanlarımız şu anda bu toplantıdalar. Amacımız onların sizlerle sıcak temasını sağlayarak ortak konularda ortak uzmanlık alanlarında ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde bu projeleri gerçekleştirmektir.
Dolayısıyla bu toplantı Sakarya'ya fayda sağlayacak çalışmaların, projelerin Sakarya Üniversitesiyle sivil toplum kuruluşlarının birlikteliği ile gerçekleştirilmesine öncülük edecek önemli bir toplantıdır. Bundan sonraki toplantılar daha geniş kapsamlı olacaktır. Bu toplantının üçüncü önemli amacı ise ülkemizde ve tüm dünyada yüksek öğrenimde önemli değişikler meydana gelmektedir. Üniversitemiz tüm bu gelişmeleri yakından takip etmekte ve bu gelişmelere birçok alanda öncülük etmektedir. Üniversitemiz yüksek öğrenimin yeniden yapılanması sürecinde kendi yapılanmasını en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmakta özellikle de eğitim ve öğretimde gelişen dünya şartlarına uygun teknolojiyi kullanmaktadır. Bu süreçte özellikle topluma meslek elemanı yetiştirme konusunda üniversitenin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına da önemli ihtiyaç duyulmaktadır. Bu toplantılarla bu alandaki işbirliğini geliştirmeyi hedefliyoruz. Önümüzde yüksek öğretimde çok önemli değişiklikler bizi beklemekte özellikle de üniversitelerin yönetiminde senatolarda sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yer alması gündemde bulunmaktadır. Bu anlamda da sivil toplum kuruluşlarıyla üniversite işbirliği büyük önem taşımaktadır. Mesleki eleman yetiştirme konusunda özellikle de iş paydaşlarımızın katkılarını bekliyoruz.
Yeni ders programlarımızın belirlenmesinde de yine sizin görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. Bu çalışma Türkiye'de bu anlamda yapılan ilk çalışmalardan biridir. Bu çalışmanın başarısı ülkemize iyi bir örnek oluşturması bakımından da son derece önemlidir. Bu programın ikinci basamağını ise öğrencilerimizin üniversiteden mezun olduktan sonra siz sivil toplum kuruluşları ve iş paydaşlarımızdan istihdam konusunda destek sağlanması oluşturmaktadır. Yüksek öğretimdeki görevlerimden birisi de mesleki ünvanların belirlenmesi komisyonu başkanlığını yürütmekteyim. Bu konuda da ülkemizde ciddi sorunlar mevcuttur. Yine bu sorunun çözülmesinde de sivil toplum kuruluşlarının ve iş paydaşlarımızın desteğine ihtiyaç duymaktayız. Araştırma ve geliştirme çalışmaları konusunda da sivil toplum kuruluşlarının destekleri gerekmektedir" dedi.