2016 yılında büyük bir memnuniyet oranı ile kapanış yapan ISAF Fuarları, sektörden ge len talepler sonucu yapılan yeni düzenlemeler ile 2017 yılında Security, IT Security, Smart Home, Fire&Rescue ve Safety&Health alt fuarları ile birlikte gerçekleşti.
14-17 Eylül, 2017 tarihleri arasında sektörü yeniden buluşturan ISAF Fuarlarında mevcut katılımcıların 2017 için yerlerini koruması ve pek çok yeni katılımcının dâhil olmasıyla yerli ve yabancı birçok firma özellikle yangın güvenliği konusunda geliştirdikleri ürünleri tanıttı.
Fuarda standı olan iki kamu kurumu Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Sakarya Üniversitesi Yangın Uygulamaları ve Araştırma Merkezi’ydi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Muzaffer Elmas'ın üniversitede kurduğu yangın ve afetler üzerine çalışan araştırma merkezleri sadece Sakarya'ya değil Tüm türkiye'ye hitap etmeye başladı Türkiye'nin ilk ve tek yangın araştırma merkezinde onlarca akademisyen ve 50'nin üzerinde profesyonel yangın uzmanı birlikte faaliyet sürdürüyor.
Bu faaliyetlerin tanıtıldığı ISAF Fuarı da büyük ilgi gördü. Fuar kapsamında düzenlenen paneller ile akademisyenler ile özel sektör bir araya geldi. Bu bağlamda “Yeni Trendler Işığında Yangın ve Afetlerden Korunmada Yeni Yapılanmalar” isimli paneli Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul yönetti. Panelde Akıllı İzleme Yöntemleri, Kontrolü, Denetimi ve Yönetim Süreçleri, Güvenlikten Yangın Önlemeye Yeni teknolojiler ele alındı.
Ülkemizde bulunan tüm özel ve kamu sektörüne hizmet etmeyi amaçladıklarını ve bu nedenle Türkiye’de ve yurtdışında bulunan Yangın Güvenliği ve Yanma alanlarında çalışan akademisyen, uzman, araştırmacı ve uygulayıcıları Sakarya Üniversitesi’nin başlattığı çalışmalarda bir araya getirmek istediklerini ifade eden Dekan Prof. Dr. Orhan Torkul, bu çalışmalar ile Yangın Güvenliği ve Yanma alanlarında bulunan dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasının, yerli teknoloji ve ürünlerin ön plana çıkarılmasının ve ihracata yönelik yüksek teknoloji ürünlerinin Üniversite-Sanayi işbirliği ile geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Özellikle 'Yapay Zeka' uygulamalarının hergün bir yenisinin karşımıza çıktığını, dünya liderlerinin de gündeminde ve konuşmalarında yer aldığını ifade eden Torkul,
“Endüstri 4.0” ve “internet of things” kavramlarının yangın ve güvenlik uygulamalarında da hayata geçirilmesinin dünyada hızla gerçekleştiğini, bu fırsatın ülkemiz yatırımcıları ve araştırmacıları tarafından da iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dışa ba ğımlılığın özellikle güvenlik konularında azaltılmasının ve milli ürünler geliştirmenin önemini vurgulayan Torkul, katılımcıları bu tür yüksek teknolojili ürünleri geliştirmeye davet etti.
Panele konuşmacı olarak katılan Sakarya Üniversitesi Yangın Araştırma ve Uygulama Merkezi (YAM) Müdürü Prof. Dr. Hakan Soyhan ülkemizin yangın konusunda ilk ve tek araştırma merkezi olan YAM’da ki oluşum ve araştırmalar hakkında bilgi verdi. Yine ülkemizin yangın alanında ilk ve tek lisansüstü bölüm olan Yangın Güvenliği ve Yanma anabilimdalında yapılan çalışmaları anlatan Soyhan, araştırma merkezi ve anabilim dalının Türkiye’yi dünyada da temsil etmeye başladığını, bu yıl itibariyle yangın ile ilgili iki AB fonlu proje başvurusunda ülkemizden sadece Sakarya Üniversitesi YAM’ın bulunduğunu ifade etti. www.yangin.sakarya.edu.tr ile www.fbe.sakarya.edu.tr adreslerinden faaliyetlerinin izlenebileceğini söyleyen Prof.Soyhan, ilgililerin kendisine hsoyhan@sakarya.edu.tremaili ile doğrudan ulaşabileceklerini bildirdi.
Panelde konuşan Afet Arama Kurtarma Şube Müdürü Bülent Tosun ise gerçekleştirdikle ri yenilikçi çalışmaları anlattı. Fuara katılan Bursa, Kayseri ve Tekirdağ Büyükşehir Bele diyeleri İtfaiye Daire Başkanları SAÜ standını ziyaret ettiler. İtfaiyelerde mevcut durumu, yasa ve yönetmeliklerde varolan bazı uygulama farklılıklarının ve itfaiyelerde uygulanabi lecek yeni teknolojilerin görüşüldüğü bu ziyarette bu konularda Kamu-Üniversite arası işbirliği yapma kararı alındı.
Ülkemizde yangın güvenliği ve yanma alanında büyük bir katkı sağlayan ISAF fuarının her yıl düzenleneceği fuar yetkilileri tarafından bildirildi. Fuarda özellikle Çin menşeyli olmak üzere ABD, Almanya ve Bulgaristan’dan ürünlerin ağırlıklı olarak tanıtıldığı görüldü.