SAÜ korona test kiti üretti

Sakarya Üniversitesi'nde koronavirüs test kiti üretildi. SAÜ'lü akademisyenlerin hazırladığı test kiti  günde 10 bin adet üretiliyor. Hedef üretimi 50 bine çıkarmak. 

Koronavirüs salgını sonrasında salgınla mücadele yöntemleri geliştirmek için çalışmalar yapan Sakarya Üniversitesi, kendi imkanlarıyla geliştirdiği ‘Covid-19’ test kiti üretti. Patenti alınan ve bir süredir denemelerin yapıldığı test kitinin yurtdışından gelen kitlere oranla daha güvenilir olduğu belirtilirken Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Oğuz Karabay ve Prof. Dr. Mehmet Köroğlu tarafından yeni test kitini tanıttı.

TÜRKİYE’DE İLK

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sebahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Ülkemizde ‘Covid-19 salgınına ilişkin ilk vaka tespitinin üstünden yaklaşık 1 ay geçti. Devletimiz gerekli tedbirleri alıyor. Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz. Bizde SAÜ olarak hem eğitime hem de araştırma ve geliştirme sürecini sağlamaktayız. Hocalarımız bir taraftan eğitime devam ederken diğer taraftan araştırmalarını sürdürmektedir. Bugün toplanmamızın sebebi araştırmalarımızın sonuçlarını size takdim etmek için. Bildiğiniz gibi üniversitelerin temel fonksiyonlarından biri de ARGE çalışmasıdır. Bu kapsamda savunma ve otomotiv sanayi, siber güvenlik alanında ve medikal anlamda ülkeye kalkınma sağlıyoruz. Araştırmaların ne kadar ürüne dönüşürse ülkemizin o kadar kalkınmasına katkı sağlamış oluruz. Bugün sizinle paylaşacağımız ürün viral örnek alma seti. Bu ürünün kısaca öneminden bahsedeceğim. Bu ürün özellikle koronavirüs testlerinin başarılı olarak yapılması için hayati öneme sahip. İtalya ve Çin’de üretilen bu ürün Türkiye’de ilk defa Sakarya Üniversitesinde üretilmiştir. Biliyoruz ki koronavirüs ile mücadelede en etkin mücadele doğru teşhis ve izolasyon. Bu ürünü geliştiren Prof. Dr. Mehmet Köroğlu, Prof. Dr. Mustafa Zengin ve Prof. Dr. Oğuz Karabay hocama teşekkür ederim. Diğer bir önemli nokta Sakarya’da bu ürün üretileceğini belirtmek istiyorum” dedi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Geliştirilen test kitiyle ilgili olarak konuşan Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Öncelikle rektörümüzün de belirttiği gibi Sakarya’da yerli bir ürünün üretildiği müjdesini vermek istiyorum. Hastalığı tespit ederken solunum yolundan salgı alıyoruz. Hastalardan bir örnek çubuğuyla boğaz ve burunlarından örnek alarak mikrobiyoloji laboratuvarda incelemeler yapıyoruz. Eğer uygun bir örnek alabilirsek hastalığı tespit edebiliriz. Teşhis yaparken kullandığımız envanter çok önemli. Pozitif ve negatifliği belirleyecek örnek kalitesini artıracak elyaf olması gerek. Birkaç sınırlı ülke örnek alma çubukları kullanıma sunabilmişti. Bizim bugün sizlere sunduğumuz bu ürün tamamen en üst düzeyde güvenilir örnek alabilecek bir örneği. Bu çubuklarda pamuk yerine dakron uçlu olarak üretilecek. Bu da test doğruluğunu etkin şekilde etkileyecektir. Bu örneği Sakarya’da kullanabilmekten, bu kiti üreten Sakarya Üniversitesinin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Türkiye ve dünyaya Sakarya’dan yayılmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

ÜÇTE BİR FİYATINA

Prof. Dr. Mehmet Köroğlu, “Bu ürünü dünyada üreten birkaç ülke var. Ürettikleri miktar az olduğu için tüm dünyaya veremiyor. Biz üniversitemizde bunun ARGE çalışmalarını yapıp yaklaşık 20 gün içerisinde girişimcimizle birlikte üretim aşamasına geçtik. Muadillerinin üçte biri fiyatına üretilebilecek. Bunu günlük 10 bin ihtiyaç olarak hesapladık. İhtiyaç olursa daha fazlasına da çıkacağız. 15 günlük süre içerisinde üretimi 50 bin adede kadar çıkartabiliriz. Burada tamamen yerli imkanları kullanarak üretim yapıyoruz” dedi.

YÜZDE YÜZ YERLİ

Dakron uçlu test çubuğunu üreten firmanın sahibi Eyüp Can, “Firmamız bu süreçte yüzde yüz yerli ve milli projelerde yer aldı. MPT’nin plastik aksamlarını da bizler yaptık. Bu çubuk yüzde yüz yerli ve imkanlarla yapıldı. Değerli hocalarımın bu süreçte çok büyük bir katkıları oldu. Bugün seri imalat aşamasına getirebildik. Sevgili hocalarıma rektörüme ve üniversiteme teşekkür ederim. Buradan kobilere sesleniyoruz. Bundan sonra da yüzde yüz yerli ve milli hamlelerle üretime devam edeceğiz” dedi.
SAÜ korona test kiti üretti
4 yıl önce
LGS test kitapları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
1a6f8edce563538b55285ee6b1897af2@