SAÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Şahin'e birincilik ödülü

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin’in hazırladığı “Arı Kovanına Çomak Sokmak” isimli söyleşi kitabı, hatırat dalında birincilik ödülüne layık görüldü.

Arı Kovanına Çomak Sokmak, Türk-İslam düşünce ve tasavvuf tarihinin önemli isimlerinden birisi olan Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak’ın hayatını, mesleki kariyerini, düşünce dünyasını ve tarihçilik anlayışını ele alıyor. SAÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin tarafından hazırlanan ve 2014 Temmuz ayında yayımlanan kitap Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından her yıl verilen Kültür Sanat Ödülleri kapsamında ‘Hatırat’ dalında birincilik ödülünü kazandı. Ödül kategorileri içinde söyleşi türü olmamasına karşın kitabın çok beğenildiğini kaydeden Doç. Dr. Şahin, bu nedenle ‘hatırat’ kategorisinde ödül verildiğini söyledi.

Üç kısımdan oluşan kitabın ilk bölümü Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak’ın Yozgat’ta doğduğu tarihten üniversiteye girmesine kadar olan eğitim sürecindeki tecrübeleri aktarılıyor. İkinci kısımda Prof. Dr. Ocak’ın meslek yaşamı ele alınıyor. Kitabın üçüncü kısmında iyi bir tarihçi nasıl olunur, tarih araştırması yaparken nelere dikkat edilmelidir, hangi konulara ağırlık verilmelidir gibi başlıklar konu edilmiş. Kitap bu anlamıyla okura bir çeşit tarih metodolojisi sunuyor. Kitabın son kısmında dostlarının gözüyle Ahmet Yaşar Ocak bölümü yer alıyor. Ocak’ın okul arkadaşları, meslektaşları, öğrencileri ve okurları arasından seçilen 10 kişi Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak’la ilgili hislerini ve düşüncelerini paylaşıyorlar. İlkokul arkadaşı ünlü gazeteci Taha Akyol, üniversiteden arkadaşları tarih hocaları Prof. Dr. İsmail Erünsal ile Prof. Dr. Mehmet İpşirli ile ilahiyat hocası Prof. Dr. Süleyman Uludağ bunlardan bazıları. Doç. Dr. Şahin, bu bölümün en az kitabın diğer kısımları kadar duygusal olduğunu belirtiyor. Kitapta ayrıca Prof. Dr. Mehmet Yaşar Ocak’ın eserlerinin bir listesi de sunuluyor.

Kitabın yayına hazır hale gelmesinin 6 yıl gibi bir süre aldığını belirten Doç. Dr. Haşim Şahin, kitap fikrinin ortaya çıkmasını şöyle anlatıyor: “Benim uzmanlık alanım Osmanlı din ve tasavvuf tarihi. Haliyle her araştırmacı gibi ben de bu sahayı duayen hocalardan öğreniyorum. Ahmet Yaşar hoca bu alanda çalışanlar için temel başvuru kaynağıdır. Türk düşünce ve tasavvuf tarihi geleneğinde rahmetli Fuat Köprülü ile başlayan Abdülbaki Gölpınarlı ile devam eden silsilenin üçüncü temsilcisi olarak kabul edilir. Onunla tanışmam uzun zaman öncesine dayanıyor. Hayalimde onunla ilgili birşey yapmak vardı. Böyle bir söyleşi yapmam teklifi gelince bunu hocaya ilettim, kendisi kabul etti. Uzun soluklu bir çalışma oldu. Hiç acele etmedik açıkçası. Kitabın söyleşi kısmı 2,5 yıl kadar sürdü. Sonra hazırlanması, yayımlanacak olgunluğa gelmesi 6 yılı buldu” dedi.

Ahmet Yaşar Ocak’ın yıllar önce yayımlanan ‘Türk ve Türkiye Tarihinde İslâm\'ı Çalışmak yahut ‘Arı Kovanına Çomak Sokmak’makalesi kitabın ismine ilham kaynağını olmuş. Kitabı hazırlarken farklı isimler üzerinde durduklarını söyleyen Şahin, bu ismi özellikle seçtiklerini söylüyerek: “Bana sorarsanız hocayı anlatacak en güzel ifade onun çalışma alanıydı. Türkiye’de çalışılması en zor konulardan birisi üzerine fikir üreten Ahmet Yaşar Hoca, arı kovanına çomak sokan bir tarihçiydi”ifadelerini kullandı. Ahmet Yaşar Ocak’ın her kesim tarafından saygıyla okunan bir bilim adamı olduğunu vurgulayan Şahin, “Çalışmaların disiplinlerarası yürütülmesi, Hocanın en çok üzerinde durduğu konulardandır. Yani bir tarihçi aynı zamanda coğrafya, sosyoloji, antropoloji, ilahiyat, iktisat ve felsefe bilmelidir.Bu durum diğer bilim dalları için de geçerledir. Hoca tüm çalışmalarında bütün alanları meczeden, bazen bir sosyolog, bazen bir ilahiyatçı gözüyle inceleyen birisidir. Dolayısıyla onun hayatını sosyal bilimler alanındaki hemen herkes okumalı” değerlendirmesinde bulundu. Doç. Dr. Haşim Şahin ödülünü 2015 yılının Nisan ayında İstanbul Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törenle alacak.

SAÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Şahin'e birincilik ödülü
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
49e64ec70c91ee1978575b73a7a0bf24@