Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde bulunan Demirköy Fatih Dökümhanesi’nde 2014 yılı kazı çalışmaları başladı. Başlayan kazı çalışmalarında Sakarya Üniversitesi’nden öğretim üyesi ve uzmanlar da görev alıyor.
Birkaç yıl içinde tamamlanması planlanan kazının ardından, Dökümhane’nin Osmanlı tarihindeki önemini ortaya çıkaracak açıkhava müzesi olarak bölge turizmine kazandırılması hedefleniyor. Türk Bilim Tarihi Kurumu\'nun desteğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGÜ) tarafından yürütülen kazıda MSGÜ\'nün yanı sıra İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi\'nden öğretim üyesi ve uzmanlar görev alıyor. Bu yıl kazıda 35 kişilik bir ekip görev alacak.
Geçtiğimiz yıllardaki kazılarda su gücüyle çalışarak enerji ürettiği bilinen demir çarkın bulunduğu kanal ve çevresi, üretim alanında bulunan demir ergitme fırınları açığa çıkarılmıştı. Kalıntılarıyla günümüze ulaşan Osmanlı sanayi tesislerinin başında gelen Fatih Dökümhanesi’nde kazı çalışmaları tamamlandığında, Osmanlı sanayisinin görülebileceği işletme ortaya çıkarılabilecek. Dökümhane’deki kazıların birkaç yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlandığında, açığa çıkarılan kalıntılar, bilgi ve belgelerden yararlanılarak bir açık hava endüstri müzesi haline getirilecek.
Fatih Dökümhanesi ve bulunduğu bölge tarih boyunca madencilik açısından önemli bir yer oldu. Osmanlı Dönemi\'nde, bir devlet işletmesi olarak çalışan ve döneminin en ileri teknolojisine sahip olduğu anlaşılan Fatih Dökümhanesi’nin 20. yüzyılın başlarına kadar aralıksız hizmet verdiği biliniyor. 1950\'li yıllara kadar çoğu birimleri ile ayakta olduğu kaydedilen ve kısa zamanda ciddi bir tahribata uğradığı anlaşılan Fatih Dökümhanesi, temel-duvar seviyesinde de olsa günümüze ulaşmış önemli Osmanlı demir sanayi tesislerinden biri olarak kabul ediliyor.