SAÜ ve Toyota Boshoku AR-GE projesini hayata geçiriyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ile Toyota Boshoku, nano teknoloji ile yapışmaz özellikli yüzeylere sahip olacak sünger kalıpları üretecek.

Ürün dünya çapındaki otomotiv sektörü dışında sünger malzemesinin kullanıldığı iş makinelerinden savunma sanayisine, toplu taşıma araçlarından uçak koltuklarına kadar tüm sektörlerde kullanılabilecek.

Protokol imzalandı

SAÜ ile koltuk ve iç döşeme parçaları üretimi alanında faaliyet gösteren Toyota Boshoku Türkiye (TBT) arasında işbirliği protokolü imzalandı. SAÜ ve TBT\'nin Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) Destek Programı\'na yaptıkları "Poliüretan Koltuk Süngeri Üretiminde Kullanılan Kalıpların Yüzey Özelliklerinin Geliştirilmesi" isimli ortak proje başvurusu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul edildi ve desteğe uygun bulundu.

SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akıncı\'nın yürüttüğü 350 bin TL bütçeye sahip SAN-TEZ Projesi, 20 ay sürecek. Ana teknolojik alanı malzeme teknoloji olan Ar-Ge çalışmaları kapsamında, otomotiv koltuk süngerlerinin üretiminde kullanılan alüminyum kalıp yüzeylerinin polimer esaslı nano malzemeler ile kaplanarak yapışmazlık özelliklerinin artırılması hedefleniyor. Ayrıca proje dâhilinde geleneksel sünger üretim sürecinde kullanılan kimyasal kalıp ayırıcı malzemesi kullanımının da iptal edilmesi amaçlanıyor.

İlk 5 yılda 2 milyon TL


Projenin başarıyla tamamlanması sonucunda dünya çapında bir ilke imza atılarak, nano teknoloji ile yapışmaz özellikli yüzeylere sahip olacak sünger kalıpları geliştirilmiş olacak. Öte yandan projenin sonuçlanması ile birlikte çevreye zararlı olan solventbazlı kalıp ayırıcı malzemelerin kullanımı iptal edilerek çevreye olan olumsuz etkiler ortadan kaldırılmış olacak.

Kalıp ayırıcı sarf malzemesi kullanımının ve kalıp ayırıcı uygulama işçiliğinin iptali ile sadece TBT\'de ilk 5 yılda 2 milyon TL üzerinde mali kazanım sağlanması hedefleniyor. Türkiye\'de katma değer yaratacak olan bu projenin tamamlanması ile yapılacak patent başvurusunun ardından ilgili çalışma dünya çapındaki otomotiv sektörü dışında sünger malzemesinin kullanıldığı iş makinelerinden savunma sanayisine, toplu taşıma araçlarından uçak koltuklarına kadar tüm sektörlerde kullanılabilecek.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akıncı\'nın yürüttüğü projede; yardımcı araştırmacı olarak SAÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. Uğur Şen ve Prof. Dr. Şaduman Şen, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğursoy Olgun, yüksek lisans öğrencileri Cem Mehmetalioğlu, Arzu Özüyağlı, Ebru Akcan ve Toyota Boshoku Türkiye\'den firma temsilcisi olarak Mühendislik Geliştirme Bölümü Sorumlusu İbrahim Bahadır Çelik Ar-Ge çalışmalarını yürütecek.
SAÜ ve Toyota Boshoku AR-GE projesini hayata geçiriyor
10 yıl önce
Toyota araç kiralama
toyota yedek parça
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
8537af1b388f8d5f58725e4686675bf7@