Sakarya'da yapılan bir anket çalışması velilerin çok önemli bazı çevresel riskleri yeterince bilmediklerini ve sağlık açısından fazla tehdit edici bulmadıklarını ortaya koydu.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu tarafından yapılan anket çalışmasına katılan veliler sağlıklarını en çok su ve hava kirliliğinin tehdit ettiğini ifade etti.
SAÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursan Çınar tarafından 'Ebeveynlerin Sağlığa Zararlı Çevresel Etkenler Hakkındaki Bilgi ve Algıları' konulu bir anket çalışması yapıldı. Sakarya'daki üç ilköğretim okulunda çocuğu öğrenim gören ve çalışmaya gönüllü katılan 362 veliye, ailelerin karakteristik özellikleri ve sağlığa zararlı çevresel riskler hakkındaki bilgilerini belirlemeye yönelik sorular yöneltildi. Çalışmaya katılan ebeveynlerin yüzde 62'sini kadın, yüzde 37,6'sını erkekler oluşturdu. Yüzde 78,5'lik oranla en çok 31-45 yaş grubundaki velilerin katılım gösterdiği ankette lise mezunu ebeveynlerin çoğunlukta olduğu bildirildi.
Velilerin yüzde 98,6'sı sigara içmenin solunum sistemi hastalıkları için bir risk faktörü olduğunu, yüzde 94,5'i de güneş ışınlarına maruz kalmanın deri kanseri için risk oluşturduğundan bilgi sahibi olduklarını söyledi. "Bina içi radon gazına maruz kalmak akciğer kanseri için bir risk faktörü müdür ?" sorusuna velilerin yüzde 43,9'u fikrinin olmadığı cevabını verdi.
Çevresel riskler ve kendilerine göre sağlığı tehdit etme derecesi sorulduğunda; ebeveynlerin yüzde 85,9'u en ciddi tehdidin su ve hava kirliliği olduğu, en az tehdit edici unsurun ise gürültü kirliliği olduğu belirtti. "Hava kirliliği ile kronik solunum sistemi hastalıklarından ölüm oranlarındaki artış arasında ilişki var mıdır?" sorusuna velilerin yüzde 88,4'ü 'evet' cevabını verirken yüzde 9,7'si de fikrinin olmadığını söyledi. Soruya kadınların erkeklerden daha fazla doğru cevap verdiği gözlendi.
Anket sonuçlarını "Uluslararası 2. Ulusal Akdeniz Pediatri Hemşireliği" Kongresi'nde bildiri olarak sunan Doç.Dr. Nursan Çınar, çalışmanın amacının ebeveynlerin sağlığa zararlı çevresel etkenler hakkındaki bilgi ve algılarını değerlendirmek olduğunu vurguladı.
Anketle çocukların sağlığının korunması ve geliştirilmesi ile ilgili önemli sorumluluk ve rolleri olan ebeveynlerin, çevresel risklerden bazıları hakkında bilgili olduklarının görüldüğüne dikkat çeken Çınar, "Ancak anket çalışması velilerin çok önemli bazı çevresel riskleri yeterince bilmediklerini ve sağlık acısından fazla tehdit edici bulmadıklarını belirledi. Velilerin sigaradan sonra en önemli ikinci akciğer kanseri nedeni olarak kabul edilen radon gazı hakkında fazla bilgi sahibi olmadıklarını gözlemledik." diye konuştu.
Çınar, az bilinen fakat önemli sağlık sorunlarına yol açabilecek çevresel riskler konusunda toplumun bilgilendirilmesine gereksinim olduğunu sözlerine ekledi.