Sakarya Üniversitesi’nde 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılının ilk Akademik Genel Kurul Toplantısı yapıldı.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya üniversite bünyesindeki tüm öğretim üyeleri katıldı. Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, toplantıda yaptığı konuşmasında iş dünyası ve dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte yükseköğretimin de mutlaka değişime dönüşüme ayak uydurmak zorunda olduğunun altını çizdi. “Öğrencilerimizi şu anda henüz var olmayan meslekler için, henüz icat edilmemiş teknolojileri kullanmak için ve henüz bilmediğimiz problemleri çözmeleri için eğitmeliyiz” diyen Rektör Elmas, dijital çağın, eğitimi sınıf içinden sınıf dışına ve bireysel öğrenmeye kadar geniş bir yelpazeye yaydığını belirtti.
Bir yükseköğretim kurumunun evrensel olabilme parametrelerinin belli olduğunu kaydeden Prof. Dr Muzaffer Elmas, geliştirdikleri sistemle bu parametrelere uygunluğun şeffaf bir biçimde görülebilmesini sağladıklarını ve bu alanda Türkiye’de model olacak bir sistem geliştirdiklerini dile getirdi. Rektör Elmas, üniversite olarak öğrenci sayısındaki artış kadar mezunların niteliklerinde de gözle görülür bir artış sağladıklarını hatırlatarak, elde edilen verilere göre SAÜ mezunlarının iş bulma anlamında Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 5’te yer aldıklarını söyledi.
2014 yılında ECTS ve DS Label ödüllerini alarak, bu ödülü ikinci kez alan tek üniversite olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, şöyle devam etti:
”İlk uluslararası yükseköğretimde katkı ödülü olarak AECT Ödülünü aldık. Bu süreçte iç değerlendirme yaptık. Fen Edebiyat, Eğitim ve İşletme fakülteleri akreditasyona başvurdu. Yabancı öğrenci sayısı yaklaşık 2 bin 200’e çıktı. Akreditasyon konusunda, kurduğumuz bu sistemle parametrelere kolay ulaşılabilmesinin büyük bir avantajı var. Üniversite bünyesindeki herhangi program dünyanın neresi olursa olsun akreditasyona başvurduğunda küçük bölgesel farklılıklar dışında sistemimiz hazır.”
Sakarya Üniversitesi’nin akademik yayın, fiziki alan, kütüphane imkânları, gibi tüm parametrelerde belirlenen hedeflere doğru büyük ilerleme kaydettiğini belirten Prof. Dr. Elmas, 2011 yılında 289 bin olan dijital kaynak sayısının şu anda 5 milyon 600 bine çıktığını ve bu alanda Türkiye’de rekor kırmak istediklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Elmas, yabancı öğrenci sayısının 2 bin 200’ü bulduğuna dikkat çekerek, yabancı öğretim üyesi konusunda da hedeflerinin her bölümde mutlaka bir yabancı öğretim elemanı bulundurmak olduğunu ifade etti.
Rektör Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üniversitemizin elde ettiği başarılarında ve gelecekteki hedeflerine ulaşmasında en önemli aktör öğretim üyelerimizdir. Öğretim üyelerinin eğitim ve bilimsel araştırma nitelikleri evrensel değerlere ulaştığı ölçüde üniversitemiz hedefine daha kolay ulaşacaktır.”
Rektör Elmas, bu kapsamda yapılmakta olan desteklerin artarak devam edeceğini ve bu konuda öğretim üyelerinin fikirlerine başvuracağını ifade etti.