SAÜ'de 'İnovasyon Zirvesi' düzenlendi

Sakarya Üniversitesi\'nde (SAÜ) "İnovasyon Zirvesi" düzenlendi.

Endüstri Mühendisliği Topluluğu tarafından SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan SAÜ Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, ülkelerin, orta gelir tuzağından kurtulmasının mevcut ürün geliştirme ve ihracat pozisyonunu değiştirmekten geçtiğini söyledi.

Engin, Türkiye\'nin yaptığı işlerin katma değerinin düşük olduğunu belirterek, "Ülkemizi orta gelir tuzağından kurtarmamız için ürün geliştirmek üzerinde durmaktır. Devletimiz ürün geliştirme ve teknoloji geliştirme konusunda çok önemli destekler veriyor. Özellikle son 10 yılda Ar-Ge ve inovasyon konusunda farkındalık yaratıldı" ifadesini kullandı.

Avrupa\'da Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri için devletlerin yüzde 20 ve 30 arası destek sağladığını vurgulayan Engin, "Türkiye\'de devletimiz, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri için sanayiye yüzde 70 oranında destek sağlıyor. Bu rakam çok yüksek. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda ilerleyeceksek, bizim de Avrupa standartlarına ulaşmamız gerekiyor. Bunu da yaparken Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofislerine büyük iş düşüyor" diye konuştu.

Engin, SAÜ Teknokent\'in 2010 yılında kurulduğunu ve Türkiye\'de faaliyet gösteren 52 teknokentten bir tanesi olduğunu kaydetti.

 SAÜ Teknokent\'in, yaklaşık 10 milyon liralık bir bütçeyle kurulduğunu aktaran Engin, "Ne kadar yerinde bir yatırım olduğunu şöyle söyleyebilirim, 5 yıllık geçmişi olan Teknokentimizin şu an ulaştığı satış cirosu, tam 20 milyon lira. Başka bir ifadeyle kendini amorti etmiş bir yatırım, başarılı bir teknokent. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı\'ndan Türkiye genelinde dördüncülük ödülü ile tescilledik" değerlendirmesinde bulundu.

Engin, TÜBİTAK tarafından hibe edilen 10 milyon lirayı, beş modülde kullanmayı düşündüklerini ifade ederek, şunları söyledi:

 "Birinci modülümüz Sakarya Üniversitesi\'ni tanıtmak olacak. Sakarya Üniversitesi 80 bin öğrencisiyle büyük bir güç. Üniversitemizin potansiyelini ve kabiliyetlerini sanayi ile tanıştırmak istiyoruz. İkinci modülümüz, üniversitemizdeki akademik personelimize yayın ve proje konusunda destek sağlamak. Üçüncü modülümüz, bölgemizdeki sanayicilerimizi proje konusunda teşvik etmek ve onlara destek vermek. Dördüncü modülümüz, patent ve sanayi fikir desteği sağlamak. Teknoloji Transfer Ofisimiz açıldıktan sonra Sakarya Üniversitesi\'nde patent alma sayısı 10 kat arttı. Bir fikri olan herkese kapımız. Beşinci modülümüz ise öğrencilerimize ve akademik personelimize şirket açma konusunda yardımcı olmak."
SAÜ'de 'İnovasyon Zirvesi' düzenlendi
SAÜ'de 'İnovasyon Zirvesi' düzenlendi
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
76d7187dab2c3bcd176302cca35f6c7b@