SAÜ'de "Kronik Hastalıklarda Yaşam Kalitesi" sempozyumu

Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından Kronik Hastalıklarda Yaşam Kalitesi ve Hemşirelik Yaklaşımı Sempozyumu düzenledi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkez’inde düzenlenen sempozyuma Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zekeriya İlçe ve Sağlık Yüksekokulu öğretim üyeleri, Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Prof. Dr. İlçe, “Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bu sempozyuma bir katkımız olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Çok önemli bir konu seçildiğini düşünüyorum. Biliyorsunuz artık Türkiye’de yaşam kalitesi artıyor. Yaşam, yıl olarak uzuyor ama bir taraftan da evde bakılmaya muhtaç bulunan ya da kronik hasta sayısı gittikçe artıyor. Son yıllarda bununla ilgili bakanlığımızın da ciddi tedbirleri var fakat halen istenilen seviye de değiliz’ şeklinde konuştu.  

Kronik hastaların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Prof. Dr. İlçe, “Bu hastalar bizim de yakınlarımız olabilir. Hepimiz özürlü bir çocuk sahibi olabiliriz. Bunlara da kronik hasta deniliyor ve yakın ilgiye ihtiyaç olan hastalıklar oluyor. Dolayısıyla bizim bu konuya daha çok ehemmiyet vermemiz ve bu konularla ilgili eğitimimizi, bilgimizi, tecrübemizi arttırmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, “Kronik hastalar hepimizin bildiği gibi genellikle yavaş ilerleme gösteren tıbbi girişimlerle tam tedavi edilemeyen periyodik izlem destek ve bakım gerektiren hastalıklardır. Dünya sağlık örgütünün son verilerine göre dünya üzerinde ölüm nedenlerinin başında bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar yüzde 63 oranındadır. Kronik hastalıklardan ölümler 60 yaştan önce maalesef çoğunlukla önlenebilir nedenlerdir. Yine dünya sağlık örgütünün verilerine göre 2020 yılında dünyada tüm ölümlerin %75’inin kronik hastalıklardan kaynaklanacağını bildirmektedir” dedi.

Türkiye’de kronik hastalıklara bağlı ölüm oranının gelişmiş ülkelere göre daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Altınkaynak, “Ülkemizde ölüm sebeplerine baktığımızda kronik hastalıklar %85 gibi bir değer göstermektedir ve kronik hastalıklara baktığımızda da ilk sırayı kardiyovasküler hastalıklar, kanserler ile az solunum sistem hastalıları ilk üç sırada yer almaktadır. Bu yüksek oran nedeniyle gelişmiş ve gelişmekte olan kronik hastalıklar sağlık maliyetini maalesef dört kat yükseltmektedir. Kronik hastalığı olan kişi ve ailede fiziksel, psikolojik, sosyal, ekonomik sorunların ortaya çıkmakta ve sonuçta hasta ile ailesinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir” şeklinde konuştu.

Sempozyum dört ayrı panelde kronik hastalıklarda yaşam kalitesi ve güncel cerrahi yaklaşımlar, psikiyatrik hastalıklarda, lösemili çocuklarda ve yaşlılarda yaşam kalitesi gibi birçok başlık altında konuşmalarla devam etti.
SAÜ'de "Kronik Hastalıklarda Yaşam Kalitesi" sempozyumu
SAÜ'de "Kronik Hastalıklarda Yaşam Kalitesi" sempozyumu
SAÜ'de "Kronik Hastalıklarda Yaşam Kalitesi" sempozyumu
SAÜ'de "Kronik Hastalıklarda Yaşam Kalitesi" sempozyumu
10 yıl önce
Yaşam koçu
sakarya - ev yaşam