Program Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yılmaz Daşcıoğlu’nun açılış konuşması ile başladı. Öğretim görevlisi İshak Demir ve Serhat Demirel’in yanısıra Adabilim okulları Genel müdürü Ahmet Özen'in de konuşmacı olarak yer aldığı konferansta milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un karakteri, vatan sevgisi, şiirlerinde kullandığı üslûp ve istiklal marşının bilinmeyen yönleri konuşuldu.
Hüzünlü Şair Mehmet Akif
Adabilim okulu lise öğrencilerinin de yer aldığı konferansta ilk olarak söz verilen Adabilim okulları genel müdürü Ahmet Özen “Mehmet Akif ülkenin gidişatını ve milletin durumunu yüreğinde hisseden hüzünlü bir şairdi. Onun yüzünün güldüğü hiçbir fotoğrafı yok. Yazdığı istiklal marşı nedeniyle ödül olarak verilen parayı kabul etmeyen Mehmet Akif, ders verdiği üniversiteye girerken kıyafetinden dolayı hoca olduğu anlaşılamayacak kadar ihtiyaç sahibiydi. Yaşadıklarını yazan, yazdıklarını yaşayan Kur’an ve İslam şairiydi o. Kabına sığmayan, coşkun bir adamdı. Koşullara göre davranan bir adam değildi.” Akif’e göre başımıza gelen felaketlerin iki sebebi vardı. Bunlar ırkçılık ve ahlak düşüklüğüdür”
Öğrencisinden Siyasetçisine Akif’i Anlamak
Ahmet Özen sözlerine M. Akif’in yakın arkadaşının bir hatırasını anlatarak devam etti. Milli şairimizin vefat ettiği dönemde de bugün de yeterince anlaşılamadığını söyledi. Bu durumun öğrencisinden siyasetçisine kadar sirayet ettiğini belirterek “Bu ülkede kültür bakanlığı yapmış siyasetçiler dahi Milli şairimizin en önemli eseri sâfâhat’ı sefâhat olarak telaffuz ediyor. Halbuki iki kelime birbiri ile zıt anlam ihtiva etmekte. Naaşının Mısır’da olduğunu zannedilerek İstanbul’a getirileceğini söyleniyor. Buda gösteriyor ki M. Akif’i anlamak konusunda hala çok yolumuz var” dedi.
Milli ve Manevi Değerleri Bütünleştirmiş
Ardından söz alan Öğretim görevlisi İshak Demir M. Akif Ersoy’un 20. Yüzyılın en önemli şailerinden biri olduğunu belirterek günümüzde ise “Yerde kalem bulanın muharrir olduğu bir çağda yaşıyoruz” dedi. Devamında İstikal Marşı’nın özelliklerine değinerek, “M. Akif İstiklal Marşında milli ve manevi değerleri bütünleştirmiş hem içeriği hemde manaları sağlam tutmuştur. Aruzla yazılmış ve bu vezni ustalıkla kullanmış, bizlere yansıtmıştır.” dedi. İshak Demir ardından kısaca bayrağımızın özelliklerine de değinerek sözlerini noktaladı.
Program sonunda Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yılmaz Daşcıoğlu katılım sağalayan tüm öğrencilere teşekkür ederek Adabilim Okulları genel müdürü Ahmet Özen’e teşekkür belgesi takdim etti.