Sakarya Üniversitesi İşletme Bölümü'nde okuyan Meltem Durul, temizlik işçisi olarak çalıştığı Mezitli Belediyesi'nin gülümseyen yüzü oldu. İki yıla yakın sokakları süpüren, ardından süpürge aracına geçen Durul, vatandaşların şaşkınlık ve hayranlık dolu bakışları altında işini yapıyor.
İki yıllık ön lisans eğitimi sonrası dikey geçişle lisans eğitimine devam eden Meltem Durul, genç yaşta evlenmesine karşın hedeflerinden ve mücadelesinden vazgeçmedi.
Eşinin iş bulmakta zorlanması üzerine önce limon işçisi olarak tarım alanında çalışan Durul, Mezitli Belediyesi’nde yol süpürme kadrosunda boşluk olduğunu duyunca hiç düşünmeden işe başvurdu. Gayretli çalışması Meltem Durul’un gerek iş arkadaşları gerekse vatandaşlar arasında çok sevilmesine yol açtı.
Durul, şimdi yeni alınan yol süpürme aracının direksiyonunda pek çok erkeğin beğenmediği işini severek yerine getiriyor. Sabahın çok erken saatlerinde herkes uykudayken temiz bir kent için yolları süpürmeye başladığını ifade eden Meltem Durul, "Kızımı derin uykusunda bırakıp sokakları süpürmeye çıkmak ilk başta zor gelmişti ama zamanla alıştım. Erken başlayıp mesaimi erken bitirdiğim için okuldan dönen kızımla daha fazla zaman geçirebiliyorum. Hiçbir zaman neden böyle bir iş yapıyorum diye sormadım kendime. Ekmek mücadelesi içerisinde iş bulabildiğim için kendimi şanslı bile sayıyorum" dedi.
Hem anne hem öğrenci hem de işçi
Sokakta karşılaştığı vatandaşların kendisine gösterdiği ilgiye de alıştığını ifade eden Durul, “Belediyemizde süpürgeci olarak çalışan benim gibi 7 arkadaşım daha var. Hepimiz bir ekmek mücadelesi içerisindeyiz. Çocuğumla yakından ilgilenen bir anne, okulumu tamamlamaya çalışan bir öğrenci ve aileme destek olmaya çalışan bir işçiyim. Hayat mücadelesi içerisinde tüm kadınları ‘böyle bir işi yapabilir miyim’ diye düşünemeden çalışmaya davet ediyorum. Biliyorum ki kadınlar kimseye el açmadan her işi yapabilir” diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu, en zorlanan kesimin de eğitimli işsizler olduğuna dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise, "İş başvuruları arasında üniversiteli bir kadının süpürgeci olmak istediğini gördüğümüzde ilk önce tereddüde düştük. Ancak daha sonra Meltem Durul arkadaşımız gayretli çalışması ve azmiyle düşüncemizin ne denli yanlış olduğunu ispatladı bize. Hatta temizlik yaptığı yerden başka yere almak istediğimizde mahalle halkı Meltem’in kendi mahallelerinde kalması için talepte bulundular" şeklinde konuştu.
Kadınların her işte başarılı olabileceğine inandığını belirten Tarhan, “Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün ‘şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir’ sözünden yola çıkarak mutlu Mezitli’yi kadınlarla birlikte kurmaya çalışıyoruz. Sosyal demokrat anlayışımızla hizmet üretirken kadınlarımızı ön planda tutuyor, çalışmalarımızı kadın odaklı olarak yoğunlaştırıyoruz. Ekibimizi de bu temel üzerine kurguladık. Birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızın yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Yine, mevcut kadromuzda bulunan yirmi müdürlükten onunda kadın müdürler görev yapıyor. Sadece Meltem kardeşimiz değil diğer çalışma arkadaşlarımız da çok güzel işler yapmaktalar ve hizmet kalitemizi artırıyorlar" ifadelerini kullandı.
Kadınlara yönelik çalışmaları hakkında da bilgi veren Tarhan, "Belediyemizde aynı işi yapan kadın çalışanlarımız, erkeklere oranla yüzde 5 daha fazla maaş alıyor. Sadece belediye personelimiz değil, vatandaşa hizmet ederken de ‘kadın’ olgusunu ön planda tutma gayreti içindeyiz. Farklı bölgelerde oluşturduğumuz 7 kadın üretici pazarında 500'e yakın kadınımız istihdam ediliyor. Ev ekonomilerine katkı sağlamanın yanında toplumsal özgüven sahibi olmaları da sağlanıyor. Bu projemiz çeşitli otoriteler tarafından kadına karşı şiddet için çözüm olarak önerilmektedir. Yine toplam 10 gönüllü evimizde yüzde 90’ı kadınlardan oluşan gönüllü ordumuz çok değerli çalışmalara imza atmaktalar. Ürettikleri ürünleri değerlendirerek onlarca kızımızın okumasına katkı sunmaktalar. Biz de bu emekleri karşılıksız bırakmamak adına Mezitli’yi kadınları sembolize eden mor çiçekler açan jakaranda korulukları ile donattık. Toplam 36 koruluğumuzda 8 bin jakaranda ağacımız hem havamızı temizlemekte hem de kadının toplumsal yaşamdaki yerine dikkat çekmektedir" dedi.