Sakarya Teknokent ile ADAPTTO-Teknoloji Transfer Ofisi ortaklığıyla düzenlenen “1. Proje Patent Pazarı” yapıldı.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmalarını Sakarya Vali Yardımcısı Ahmet Yurtseven, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin yaptı.
Türkiye’de üniversite sayısının son 10 yılda 3 kat artış gösterdiğini belirten Vali Yardımcısı Ahmet Yurtseven, patent başvurularında ise yaklaşık 25 kat artış gözlendiğini söyledi. Patent başvurularını oldukça önemsediklerini ifade eden Yurtseven, ancak bu artışın da yeterli olmadığını söyledi.
Patent ve icat konularının sadece üniversitelere endekslenmemesi gerektiğine işaret eden Yurtseven, “Bu bir kültür, ilköğretim çağında başlayan ortaöğretimde gelişen bir kültür. O çağlarda çocuklara verilmeye başlanmalı. Bu alanda teknoloji transfer ofisleri kullanılmalı. Patent ve mucitlik konusunda en gelişmiş yerlerden olan endüstri meslek liseleri değerlendirilmeli. Patentlerin alınmasından çok ticarileştirilmesi önemli. Borsa İstanbul’un bir patent pazarı projesi olduğunu gördüm. Bunlar Türkiye için güzel gelişmeler” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas da konuşmasında, günümüzde mezun öğrencilerin ne kadarının iş sahibi olduğunun önemli hale geldiğine dikkat çekerek, “Dünyada okullarda artık her şeyde sonuca bakılıyor. Sonuç odaklı düşünülüyor. Mezun öğrencinin kuruma, ülkeye ne kadar katkısı var, ona bakılıyor” diye konuştu.
Üniversite bünyesindeki tüm bölümleri dünyanın her yerinden akredite etmenin önemli hedefleri arasında olduğuna işaret eden Rektör Elmas, bunu hedefleyen tek üniversite olduğunun da altını çizdi. Öğrencilerin sanayiyi daha iyi tanıması için 3+1 ve 7+1 gibi uygulamalı eğitim modelleri ile önemli girişimlerde bulunduklarını söyleyen Elmas, şöyle devam etti: “Lisansta ve doktorada girişimcilik dersleri, girişimciliği destekleme ve girişimcilik projeleri uygulanıyor. Yılda 3-4 tane olan dış kaynaklı projelerde ise sayımız şu an yılda 13’e çıktı. Yıl sonunda da 25-30 gibi bir sonuç bekliyoruz. Kalite konusunda iki yıl önce en büyük ödülü aldık. Yarın Brüksel’de Avrupa Kalite Ödülü’nü alacağız. Bir kurum bir şeyde iyi olursa her şeyde iyi olmak durumundadır. Üniversitemiz daha önce yapılan sıralamalarda 40 ile 70 arasındaydı. Şuan ise ilk 20’ye girebiliyoruz. Bu alandaki sonuç odaklı çalışmalarımızı birkaç yılda neticelendirmiş olacağız”
Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin ise patent endekslerinde Türkiye’nin 141 ülke arasında 58’inci yer aldığını ifade ederek, Türkiye’nin bu noktada hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Küresel şirket endeks ölçümlerinde firmaların piyasa değerlerinin yüzde 80’ini patentlerin oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Tahsin Engin, bu konuda son 10 yıl içerisinde çok ciddi farkındalık oluşturulduğunu söyledi.
Patent almanın bir başlangıç olduğunu belirten Engin, sözlerine şöyle devam etti: “2014 yılında yerli patent başvurularımız 5 bine çıkmış. Dünya ortalamasının 4-5 kat üzerindeyiz. Patentlerinize âşık olmayınız, onları ticarileştirmeliyiz. En gelişmiş ülkeler bile 100 patentten ancak 5 ya da 7 tanesini satabiliyor. Türkiye’nin işe çok yeni başladığını düşünürsek bu konuda başarılıyız. Teknoloji ve Tıp fakültelerimizden güzel fikirler geliyor. Şu anda bunlardan 4 tanesini erken evre olmasına rağmen ticarileştirme aşamasında müzakerelere başladık. Bu yıl içerisinde eminiz ki bir veya birkaç tanesini satmış olacağız.”
Geçen dönem 137 tane proje başvurusu yapıldığını ve bunların 13’ünün TÜBİTAK tarafından seçildiğini ifade eden Engin, TÜBİTAK tarafından en fazla proje alan 200 üniversite arasından ilk 15’e girdiklerini de sözlerine ekledi.
Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Tahsin Engin’in moderatörlüğünü yaptığı “Türkiye’de İnovatif Düşünceyi Geliştirme Zarureti ve Teknolojilerin Ticarileştirilmesinde İzlenecek Yol Haritası” başlıklı panel ile devam etti.