SAÜ'de siber güvenlik labaratuvarı kuruldu

Sakarya Üniversitesi, teknoloji alanında yaptığı yatırımlara Siber Güvenlik Laboratuvarı ile devam ediyor.

SAÜ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi bünyesinde oluşturulan ve çalışmalarına geçtiğimiz yıl başlanan Siber Güvenlik Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı’nın kurulumu tamamlandı. Üniversitenin siber güvenlik faaliyetleri ile laboratuvar hakkında bilgi veren Laboratuvar Koordinatörü Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Özçelik, laboratuvarın 20 Haziran 2013’te Bakanlar Kurulu kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanan “Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı” çerçevesinde kurulduğunu aktardı.

7 ana başlık altındaki 29 eylem maddeli planın, toplam 31 adet kurum, kuruluş ve organizasyon tarafından kendi sorumluluk ve ilgi alanları doğrultusunda hayata geçirilmesinin istendiğini belirten Doç. Dr. Özçelik, YÖK ve üniversitelerin 7 eylem maddesinde sorumluluğu ve ilgisi bulunduğunu, Sakarya Üniversitesi’nin de bu nedenle bir çalışma başlattığını söyledi. Bu kapsamda üniversite bünyesinde Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği EABD programı altında Siber Güvenlik yüksek lisans programı açıldığını ifade eden Özçelik, öğretim üyeleri tarafından Siber Güvenlik Araştırma Grubu ve Siber Güvenlik Öğrenci Topluluğunun kurulduğunu aktardı. Özçelik, bu çalışmalara ek olarak da üniversite BAP Koordinatörlüğü tarafından güdümlü proje kapsamında desteklenen söz konusu laboratuvarın kurularak uygulama geliştirmeye hazır hale getirildiğini kaydetti.

Laboratuvarın, blade tabanlı sunucu mimarisi ve sanallaştırma teknolojisi üzerine kurulduğunu ve ölçeklenebilir bir sistem altyapısı oluşturulduğunu anlatan Özçelik, şöyle devam etti: “Laboratuvar bu altyapıyla birlikte Siber Güvenlik Yüksek Lisans programındaki derslerde, yüksek lisans ve doktora tezi çalışmalarında, bitirme tezi çalışmalarında ve üniversite-sanayi işbirliği kapsamında yürütülecek projelerde kullanılacak. Laboratuvar ayrıca kurum ve kuruluşların ağ ve bilişim sistemlerinin modellenmesinde, sızma testlerinin yapılabilmesinde, siber güvenlikle alakalı düzenlenecek eğitimlerde ve sistem kurulumlarında açık kaynak kodlu ürünlerin kullanımı teşvik edilerek bu konuda önemli bir birikim oluşturulmasında kullanılabilecek” dedi.

Doç. Dr. Özçelik, Sakarya Üniversitesi için önemli bir tematik alan olan siber güvenlik ile ilgili altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirterek, bundan sonraki süreçte de siber güvenlik alanında akademik çalışmalar üretmeyi, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde projeler gerçekleştirmeyi ve yerli ürün ve çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

SAÜ'de siber güvenlik labaratuvarı kuruldu
SAÜ'de siber güvenlik labaratuvarı kuruldu
SAÜ'de siber güvenlik labaratuvarı kuruldu
SAÜ'de siber güvenlik labaratuvarı kuruldu
9 yıl önce
Güvenlik, İş Güvenliği Güvenlik, İş Güvenliği
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığıTehlikeli madde güvenlik danışmanlığı
Güvenlik Sistemleri, Personel Eğitimi, Personel Güvenlik ve Dedektiflik HizmetleriGüvenlik Sistemleri, Personel Eğitimi, Personel Güvenlik ve Dedektiflik Hizmetleri
Özel güvenlik hizmetleri
şiber vana