SAÜ'de sosyal hizmet alanlarında inceleme konuşuldu

Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü tarafından ‘Sosyal Hizmet Ortamlarında İnceleme’ konulu konferans verildi.

Kültür Kongre Merkezi Salon 2’de gerçekleştirilen konferansa İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğünde görev yapan polis memuru Aziz Balcı ve SAÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Genç katıldı.

Çocuk Şube Müdürlüğü hakkında bilgiler veren Aziz Balcı, “Çocuk Şube Müdürlüğü, sanıldığının aksine, suç odaklı bir birim değil. Biz şahıs odaklıyız. Şahsın 18 yaşından küçük olması bizim için yeterli. Örneğin,  kayıp çocuk araştırması, çocuk kaybolduğu anda idari işlem kapsamına girer. Kayıp çocuk bulunduktan sonra adli bir işleme dönüşebilir. Kayıp olduğu sırada başına herhangi bir kötü olay geldi mi, suça sürüklendi mi, herhangi bir istismara maruz kaldı mı, bunlara yönelik ifadesi alınıyor. Sosyal hizmet uzmanları bu süreçte devreye giriyor. Uzmanlarımız, Çocuk Şubeye gelen her çocukla ilk görüşmeyi yapan kişilerdir. Sosyal hizmet uzmanının buradaki amacı, bu süreçte nelerle karşılaşacağını çocuğa aktarmaktır Yine, mağdur bir çocuk varsa mağduriyetinin sebeplerini araştırır. Kayıp çocuk, bulunduktan sonra eğer aileye verilmesi riskliyse Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı kurumlara yerleştirilir. Bu da kayıp büro amirliğinin görevleri arasındadır” şeklinde konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görevlerinden birinin de koruma altına alınan çocuklar olduğundan bahseden Doç. Dr. Yusuf Genç, “Bakanlığımızın görevlerinden bir tanesi de koruma altına alınan çocuklardır. Koruma altına alınan çocuklarımızın ilk adımı, ilk işlemleri bu konuda yapılıyor. İlk aşamadan geçmeden çocuklar bize gelmiyor. Biz üç kurumla muhatabız. Biri emniyet, biri adliye, diğeri de biz sosyal hizmet uzmanlarıyız. Adliye, koruma kararı alıyor, sonra çocuklarla biz muhatap oluyoruz. Bu doğrultuda yapılan sosyal inceleme, yapacağımız çalışma ve çocuğun arkadaş çevresiyle yapacağımız görüşmeler, çocuk hakkında verilecek karar için oldukça etkili. Verdiğimiz rapor, hazırladığımız metin, o çocuk hakkında alınan kararlar, son derece hassas ve çocuğun bütün hayatını etkileyecek konular. Oradaki uzman arkadaşın çok hassas ve titiz olması gerekiyor” diye konuştu.

Son olarak sosyal hizmet uzmanının yapması gereken adımlara değinen Aziz Balcı, “Sosyal hizmet uzmanı, sosyal inceleme raporu hazırlanması için çocukla ilk görüşmeyi yapar. Çocuk hakkında sosyal inceleme raporu hazırlar ve büro/kısım amirliğine teslim eder. Sosyal inceleme raporu, ev ziyaretinin gerçekleştirilmesinin ardından hazırlanan raporlardır. Bu nedenle, yapılan genel görüşmelerin ardından ev ziyaretleri gerçekleştirilmediğinden, edinilen bilgiler görüşme raporu olarak kayda alınır. Yapmış olduğu görüşmeleri ‘sosyal inceleme vaka takip defteri’ ile kayıt altına alarak gizlilik ilkelerine uygun bir şekilde muhafaza eder. Çocukları suça iten fiziki, psikolojik ve sosyolojik etkenleri araştırır. Suçluluğu ortadan kaldırmaya yönelik plan ve programlar geliştirir. Korunmaya muhtaç olan, ihmal ve istismara maruz kalan, evden veya bulunduğu kurum ve kuruluştan kaçan, uçucu ve uyuşturucu madde bağımlısı olan, suça itilen mağdur çocuğun kendisine ve kanuni mümessiline rehberlik hizmetinde bulunur” dedi.     
SAÜ'de sosyal hizmet alanlarında inceleme konuşuldu
SAÜ'de sosyal hizmet alanlarında inceleme konuşuldu
SAÜ'de sosyal hizmet alanlarında inceleme konuşuldu
10 yıl önce
Sosyal medya ajansları
inceleme