Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından düzenlenen \'Storyboard’ konulu seminer, GSF Sunum Salonu’nda gerçekleştirildi.
Storyboard sanatçısı Necmi Yalçın’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, storyboard tarihçesi, kullanım alanları ve uygulamaları konuları masaya yatırıldı.
Kelime anlamı itibariyle Türkçe’de storyboardu “resimli senaryo” olarak adlandırılabileceğini söyleyen Yalçın, “Storyboard, çekim öncesi senaryonun çizilerek sahnelerin canlandırma çalışmasıdır. Storyboardun tarihçesine göz attığımız zaman öncelikle 1914 yılında WinsorMc Cay tarafından yapılan GertieThe Dinosaur çizgi filmini görmekteyiz. Ancak resmi olarak ilk storyboard Walt Disney stüdyolarında animasyon çizeri Webb Smith’in çizerek hazırladığı öyküleri mantar panoya raptiyelerle asmasıyla ortaya çıkmıştır. Film tarihinde ise, storyboard kullanılan ilk film olarak Orson Welles’in Yurttaş Kane’i görmekteyiz. Fakat senaryonun tamamının storyboard çizilmiş olan ilk canlı sinema filmi, Rüzgâr Gibi Geçti olmuştur” dedi.
Ülkemizde de storyboard kullanımı son yıllarda artan bir hızla yaygınlaşmakta olduğunu dile getiren Yalçın; ‘Birçok sinema filminde artık hareketli sahneler ve CGI gerektiren sahneler başta olmak üzere storyboarda başvurulmaktır. İlk olarak Yılmaz Erdoğan’ın ‘Vizontele’ isimli filminde Şafak Tavkul’un çizgileriyle kullanılmıştır. Ancak, ‘Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak’ filmi senaryonun baştan sona storyboard ve animatik olarak yapılmıştır” diye konuştu.
Sunumunun devamın da mesleki birikimlerinden anlatan Yalçın, çalıştığı ulusal ve uluslararası projelerden örnekleri katılımcılara gösterdi.