SAÜ'de Trafik İşbirliği Tanıtım Protokolü

Sakarya Üniversitesi’nde, trafik güvenliği sorununun çözümüne katkı sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile EGM arasında imzalanan “Trafik İşbirliği Protokolü”nün tanıtım toplantısı yapıldı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde 26 Şubat’ta gerçekleştirilen toplantıda konuşan Avan, 2014 sonu itibariyle 1 milyon 250 binden fazla trafik kazası meydana geldiğini, kaza yerinde 3 bin 500\'e yakın insanın hayatını kaybettiğini ve 283 binden fazla insan yaralandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler tarafından bir eylem planı oluşturulduğunu ve bu kapsamda 2020 yılına kadar trafik kazası kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında düşürülmesinin hedeflendiğini aktaran Avan, bu planın benzerinin daha önce AB üyesi ülkelerde de uygulandığını ifade etti. Bu süreçte trafik kazası kaynaklı ölümlerde yüzde 50\'ye yakın başarı edildiğine işaret eden Avan, “BM, bundan örnek alarak dünyadaki trafik kazası ölüm oranlarını yüzde 50\'ye düşürülebilmeyi hedefledi. Ülkemizde de buna bağlı çalışma başlatıldı. Son 3 yılda 3 milyon 400 bin motorlu araç trafiğe çıktı. Ülkede ortalama araç artış hızımız, yüzde 5 civarında. Bu hızla gidildiği takdirde şu anda 19 milyon olan araç sayımızın 2023\'te 32 milyon olacağını, 2030\'da ise 45 milyonlara çıkacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye\'de 26 milyon sürücü bulunduğunu ve her yıl yüz binlerce trafik kazası meydana geldiğini ifade eden Avan, şöyle devam etti: “Bize \'erkekler mi, kadınlar mı daha fazla kaza yapıyor\' diye sorular geliyor. Ben bu sorunun cevabını veremiyorum. 26 milyon sürücünün yaklaşık 4 milyonu kadın. Türkiye\'de meydana gelen kazaların yüzde 95,5\'ini erkekler, yüzde 5,5\'ni kadınlar yapıyor. Ancak bu verilere göre açıklama yaptığım takdirde bunun yanlış olacağını biliyorum. Erkekler ve kadınlar arasında araç kullanım süresi çok farklı. Kadınlar günün kaç saatinde ne kadar araç kullanıyor bilemiyorum. Bir proje olarak bu, araştırma gerektiren bir durum.”

Toplumda farkındalık yaratılacak

SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, toplantıda yaptığı konuşmasında, işbirliği protokolü kapsamında oluşturulan kurulun toplumda trafik güvenliğinin artırılması yönünde farkındalık yaratarak, bu alanda yapılacak akademik çalışmaları teşvik edecek çalışmalar yapılmasını amaçladığını söyledi. Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarında lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim faaliyetlerine katkı sağlanarak, trafik güvenliği alanında toplumun bilgi, beceri ve yetkinliğini artırmak için çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Eken, toplantı sayesinde karşılıklı görüş alışverişi sağlanarak çalışmaların güçlendirileceğini ifade etti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
a2db3e49c6c3c65072d6b16134ac06aa@