SAÜ'de, 'Türk Okçuluğu' konulu panel düzenlendi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Geleneksel Türk Okçuluğu Topluluğu tarafından ‘Türk Okçuluğu’ isimli bir panel düzenlendi.

SAÜ Geleneksel Türk Okçuluğu Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Türk Okçuluğu’ isimli panelde okçuluğun dünü, bugünü ve dini yönden önemi gibi konular masaya yatırıldı. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele SAÜ öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca, Okt. Dr. İlhan Uçar, Talimhane Okçuluk Grubu Kurucusu Av. Adnan Mehel ve Talimhane Okçuluk Grubu öğrencisi Şeyma Nur Tok konuşmacı olarak katıldı.

Savaş ve avlanmada önemli yeri olan okçuluğun Türk tarihinde büyük bir önemi olduğu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca, “M.Ö. 5 binli yıllara dayanan Türk Okçuluğunun yaşatmak gelecek nesillere anlatmak üzere Sakarya Üniversitesinde Geleneksel Türk Okçuluğu Topluluğunun kurduk. 21 Mart Nevruz Bayramında Sakarya Üniversitesinde öğrencileri, akademik ve idari personelimizin katılımıyla bir etkinlik düzenleyeceğiz” dedi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi ve Talimhane Okçuluk Grubu öğrencisi Şeyma Nur Tok ise okçuluğun İslamiyet tarihinde ki yerini anlattı. Okçulukla alakalı ayetlerin ve birçok hadisin olduğunun altını çizen Tok, “Peygamberimizin bir babanın çocuğuna olan vazifeleri okuma-yazmayı, yüzmeyi, ok atmayı öğretmeli ve helalinden bir miras bırakmalı demiştir. Peygamber Efendimiz bu sözüyle ok atmanın da önemli olduğunu vurgulamıştır” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi’nde görevli Okt. Dr. İlhan Uçar;

“Türk tarihin de okun serüvenini başlatan ve ona ses veren Metehan’dır” dedi. Metehan’a hükümdarlığı getirende çok iyi ok kullanması ve küçük yaşlarında geliştirdiği ok ile oynanan bir oyunun olduğunu anlattı. Okt. Dr. İlhan Uçar, konuşmasının devamında Osmanlı ve Türk tarihinde okçulukla alakalı yazılmış eserlerden bahsetti.

Talimhane Okçuluk Grubu Kurucusu Av. Adnan Mehel, Türk tarihinde okçuluğu, ok ile yay yapımını anlattı ve arkeolojik kazılarda bulunan ok ile yay kalıntılarının fotoğraflarını gösterdi. Yapılan araştırmalara göre Hun İmparatorluğu’nun nüfusunun 300 bin, Çin İmparatorluğu’nun 59 milyon olduğunu söyleyen Mehel, Türklerin Çinlileri dize getirmede ki en büyük etkenin savaşçılarının çok iyi ok kullanmasından kaynaklandığının altını çizdi. Ok ve yayın ahşap malzemeden üretildiği için geçmişini araştırmanın zor olduğunu dile getiren Mehel, tarihte ilk Türk yay kalıntısının M.Ö. 3 binli yıllarda Baykal Gölü’nün kuzey kıyılarında bulunduğunu söyledi.
Program, Av. Adnan Mehel’in ok atma gösterisiyle sona erdi.
SAÜ'de, 'Türk Okçuluğu' konulu panel düzenlendi
SAÜ'de, 'Türk Okçuluğu' konulu panel düzenlendi
SAÜ'de, 'Türk Okçuluğu' konulu panel düzenlendi
SAÜ'de, 'Türk Okçuluğu' konulu panel düzenlendi
SAÜ'de, 'Türk Okçuluğu' konulu panel düzenlendi
10 yıl önce
Kapı Sistemleri, Otomatik & Seksiyonel Kapı, Çelik Kapı , Garaj Kapıları, Ahşap-Amerikan Panel KapıKapı Sistemleri, Otomatik & Seksiyonel Kapı, Çelik Kapı , Garaj Kapıları, Ahşap-Amerikan Panel Kapı
Panel Çit, Kafes Tel, Tel Çit UygulamalarıPanel Çit, Kafes Tel, Tel Çit Uygulamaları
HMI panel kontrol sistemleri
Dekoratif Panel
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
fa594edb2420566aa841e9fe39a0b89e@