Teknoloji Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü öğrencileri, bitirme projesi olarak takım tezgahlarında kesme kuvvetlerini ölçen bir dinamometre tasarlayarak ürettiler.
Yeni bir malzeme tasarlanıp bu malzemenin talaşlı imalat yöntemleri ile şekillendirilmesi için kesme kuvvetlerinin bilinmesi gerekiyor. Bu amaçla, kesme kuvvetlerinin belirlenmesinde dinamometre cihazı kullanılıyor. Dinamometre\'den elde edilen veriler yardımıyla, kullanılacak olan takım tezgahının güç kapasitesi belirleniyor. Teknoloji Fakültesi öğrencileri Furkan Dertli, Erhan Konuk, Murat Güler, Burak Kaya, Mikail Yücel, Mücahid Uludaş ve İbrahim Yılmaz’dan oluşan ekip, en sık kullanılan talaşlı imalat yöntemlerinden biri olan frezeleme esnasında oluşan kesme kuvvetlerini ölçmek için loadcell esaslı dinamometre tasarlayarak üretimini gerçekleştirdi. Böylece yüksek maliyetli ve ithal bir cihaz olan dinamometre\'yi uygun fiyata ve yerli olarak üretmeyi başardılar.
Proje ekibi kullanılacak malzemeleri belirledikten sonra örnek tasarımlar oluşturdu. Gerekli malzemeler temin edildikten sonra üretim aşamasına geçildi. Üretim aşamasının ardından montaj yapılarak gerekli deneyler için hazır hale getirildi. Bütün çalışmalar danışman öğretim üyelerinin denetimi altında yapıldı. Projenin danışmanlığını Teknoloji Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ferit Fıçıcı, Yrd. Doç. Dr. Mesut Durat ve Arş. Gör. Fatih Özen yürüttü. Proje ile ilgili açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Ferit Fıçıcı cihazın sıfırdan tasarlanıp üretildiğine dikkat çekerek “Piyasada bu amaçla kullanılan cihaz, ithal ve fiyatı 60 bin Euro civarında. Bizim öğrencilerimiz bunun daha uygun ve basit bir modelini tasarlayıp ürettiler. Üstelik 3 bin TL gibi bir maliyetle. Bu cihaz pahalı ithal ürünün yerini rahatlıkla alabilir” diye konuştu. Fıçıcı, cihazın bilimsel araştırmalarda kullanılacağını sözlerine ekledi.
Teknoloji Fakültesi olarak uygulamaya önem verdiklerini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mesut Durat da “Teknoloji Fakültelerinin ortaya çıkış nedeni uygulamalı eğitim vermek. Dekanlığımızın almış olduğu karar doğrultusunda her öğrencimize uygulama ağırlıklı bir bitirme projesi yaptırıyoruz. Öğrencilerimiz, uygulama ve proje geliştirme becerisini kazanarak mezun oluyorlar. Hazırlanan projelerle bir mühendisin sahip olması gereken bütün yetkinlikleri kazanıyorlar” diye konuştu.