SAÜEAH’da immun plazma transferi başladı

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı "immun plazma" yöntemiyle tedaviye başladıklarını kaydetti.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (SAÜEAH) Kovid hastalarının tedavisinde plazma kullanımının başladığını açıkladı. Öğütlü, Kovid-19 tedavisinde dünyada da kullanılan yöntemin Sağlık Bakanlığınca onaylanmasının ardından, SAÜEAH Kan Transfüzyon Merkezinde Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Köroğlu ve Doç. Dr. Tuba Hacıbekiroğlu yönetimindeki Plazma Aferez Merkezinin, Bakanlığın 1 Nisan'da yayımlanan genelgesi doğrultusunda 9 Nisan itibariyle plazma toplama ve transferi için ruhsat aldığını dile getirdi. Öğütlü, ilk plazma ayrıştırma işlemini ardından hastaya transferinin gerçekleştirildiğini belirterek “Bundan sonra ilimizde tedavi gören Kovid hastalarımıza ihtiyaç dahilinde plazma transferi desteğini hastanemizde oluşturulan Bilim Kurulumuzun kararı doğrultusunda SAÜEAH’dan sağlaya bileceğiz. Bu anlamda Kovid tedavisi gören ve sağlığına kavuşan vatandaşlarımızın da hastanemize gelerek plazma bağışında bulunmalarını bekliyoruz.” dedi.

SAÜEAH’da,  SAÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, Dahili Tıp Bilimlerinden Prof. Dr. Yusuf Aydemir ile  Cerrahi Tıbbi Bilimlerinden Prof. Dr. Yakup Tomak’tan oluşan Bilim Kurulu tarafından verilen kararla koordine edilen plazma transferinde başarılı sonuçlar alınması bekleniyor. SAÜEAH’da bu yönde yürütülen çalışmalarla birlikte Kovid-19 tedavisi gören ve iyileşerek taburcu olan gönüllü hastalardan plazma toplanmaya başlandı. 

SAÜEAH Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Çakar’ın katkılarıyla Prof. Dr. Mehmet Köroğlu ile başlatılan çalışmayla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Karabay, ilk gönüllü bağışçının SAÜEAH Yoğun Bakım Hemşiresi olan ve Kovid tedavisi görerek iyileşen Hüseyin Er olduğunu söyledi. Yoğun Bakım Hemşiresi Er’in çalıştığı hastanedeki yoğun bakım hastasına verilmek üzere toplanan kan plazmasının bu anlamda da çok daha anlamlı olduğunu belirten Prof. Dr. Karabay, laboratuvar ve klinik testlerle iyileştiği tespit edilen bir hastadan üretilen immun plazmayı yoğun bakımda yatan bir hastaya vermeye başlayacakların söyledi. 

Kovid-19’un henüz kesin bir tedavisinin olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Yakup Tomak “İmmun plazma bağışıklık sistemini güçlendirmek adına Kovid-19 ile mücadele eden hastalar için önemli bir iyileştirici destek oluyor. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ve yoğun bakımda ağırlaşan hastaların tedavisi için umut ışığı olan bu tedavinin hastalarımıza şifa olmasını diliyoruz.” diye konuşu.

Diğer tedavilere ek bir tedavi olarak gerçekleşen immun plazma transferinin özellikle durumu kritik olan hastaların toparlanmasına önemli katkısı olduğunun fark edilmesiyle birlikte çalışmalara başlandığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Köroğlu “Hastanın bağışıklık sistemini destekleyen bu yöntemde kan parametrelerinde ve de akciğer kapasitesi ile hastalığa bağlı bulgularında kısmi iyileşmeler görülüyor. Kovid-19 ile mücadelede şu an immun plazma transferi umut vadediyor.” dedi.

4 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
ad2845f75c6f5f558b8ed5b179fc60e1@