SAÜ'lü akademisyenden Sapanca Gölü için farklı bir proje

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olan Dr. İnş. Yük. Müh. Mehmet Sandalcı Sapanca Gölü’nü kurtarabilmek için farklı bir çalışma başlattı. Sandalcı, Sapanca Gölü\'nün Sakarya Nehri\'nden beslenebileceğini belirtti.

Ülke genelinde uzun süre etkili olan kurak hava şartları sonrası kuruma noktasına gelen Sapanca Gölü için proje hazırlayan Dr. İnş. Yük. Müh. Mehmet Sandalcı yaptığı açıklamada, “Sapanca Gölü Sakarya ve Kocaeli Belediyesi ve başta TÜPRAŞ olmak üzere birçok endüstriyel kuruluşlara su sağlamaktadır. Bunun yanında sulama maksatla da kullanılmaktadır. Tabii kaynakların sorumsuzca kullanılması ve hiç bitmeyecek gibi bir anlayışla olaya yaklaşılması Sapanca Gölü\'nü de olumsuz etkilemiş ve göl maalesef kurumaya yüz tutmuştur. Sorumlu olan kurum ve kuruluşların acil tedbir alması gerekmektedir. Gelecek nesillere bırakılabilecek en büyük miras yaşanılabilecek iyi bir çevre anlayışı ve sorumluluğunda olan Sakarya Üniversitesinden bir gurup araştırmacı tarafından konunun ciddiyeti anlaşılıp gölün kurtarılması ile ilgili çalışmalara başlanmıştır. Yapılan araştırma, inceleme ve analizler neticesinde Sapanca Gölünün Sakarya Nehri ile beslenmesi ön görülmüştür” dedi.

"Kurumları işletme politikası gölü bitiriyor"

Sapanca Gölü’nün bugünkü duruma gelmesinin nedenleriyle ilgili olarak konuşan Sandalcı, “Küresel ısınma ve neticesinde meydana gelen iklim değişiklikleri Sapanca Gölünü olumsuz etkilemektedir. Şöyle ki 1997-2013 yılları arasında 16 yıllık yağış analizlerinde son 3 yılda yağışların ciddi bir şekilde azaldığı ve 2014 yılında da kurak bir dönem yaşanacağı anlaşılmaktadır. Diğer taraftan yine son 16 yıllık göl yüzeyinden olan buharlaşma ölçümlerinden anlaşıldığı üzere buharlaşmanın gittikçe artığı görülmüştür. Buna bağlı olarak göl seviyesinin son yıllarda düştüğü ve bugünkü bilinen duruma geldiği görülmüştür. Öte yandan Sapanca Gölünün işletme politikasının da olmaması Sapanca Gölünün bugünkü duruma gelmesinde önemli bir etkendir. Göldeki su verimine bağlı olarak en uygun miktarda su çekilmesi işletme politikasının en önemli kısmını teşkil etmektedir. Oysa kurum ve kuruluşların işletme politikası belirlenmeden gölden faydalanması su çekimini körüklüyor ve gölü bitiriyor. Bunun dışında Sapanca Gölü sorumluğunun birçok kurum tarafından paylaşılması, işlerin tek elden çıkmasını engelliyor ve ortaya ciddi bir yönetim boşluğu çıkartıyor. Neticesinde malum bugünkü sonuçlar ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

"Sakarya Nehri, Sapanca Gölü\'nü besleyebilir"

Sapanca Gölü’nün kritik seviyede olduğunu belirten Sandalcı, göldeki su eksikliği ile ilgili olarak, “Sapanca Gölünün ortalama kotunun 31,5-32 metre civarında olması istenir. 29,9 metre ve altındaki kotlar kritik kot olarak adlandırılmaktadır. Bugünlerde Sapanca gölünün kritik kota oldukça yaklaştığı görülmektedir. Göldeki su hacmi eksikliği ile ilgili son 16 yıllık araştırmalara göre en fazla gölden su kaybı değişiminin 1998 su yılında olduğu görülmektedir. Bu miktar yaklaşık 1 metreküp/saniye karşılık gelen 30 milyon metreküptür. Ancak 2014’de bu rakamın daha da artacağı beklenmektedir. Sapanca Gölünün kurtulması eksik su hacminin ya bir yerden su takviyesi ile veya çekilen içme ve kullanma suyunun azaltılması ile mümkündür. Civardaki diğer su kaynaklarının Sapanca Gölüne kazandırılması ile ilgili araştırmalar yapılmış ve Sakarya Nehri\'nin Sapanca Gölü\'nü besleyebileceği görülmüştür” şeklinde konuştu.

Sandalcı hazırladığı proje kapsamında Sakarya Nehri’nin Sapanca Gölü’nü besleyip besleyemeyeceği konusundaki düşüncelerle ilgili olarak, “1975-2009 su yılları arası 35 yıllık aylık ortalama debiler kullanılarak Sakarya Nehrinin ortalama debisi hesaplanmış ve 97 metreküp/saniye olduğu görülmüştür. Son 16 yıldan günümüze kadar olan verilerle yapılan analizde Sakarya Nehrinin ortalama debisi olan 97 metreküp/saniyenin yaklaşık yüzde birinin alınıp Sapanca Gölüne verilmesi ile Sapanca Gölündeki eksik su hacminin kapatılabileceği anlaşılmaktadır. Sakarya Nehri ile Sapanca Gölü arasındaki en yakın mesafe yaklaşık 5 Bin metredir. Bunun yanında su alınacak noktada kotun yaklaşık 40 metre olduğu ve Sapanca Gölünün de yaklaşık 31,5 m. olduğu düşünülse kendi cazibesiyle suyun Sakarya’dan Sapanca Gölüne verilebileceği anlaşılmaktadır” dedi.
SAÜ'lü akademisyenden Sapanca Gölü için farklı bir proje
SAÜ'lü akademisyenden Sapanca Gölü için farklı bir proje
SAÜ'lü akademisyenden Sapanca Gölü için farklı bir proje
SAÜ'lü akademisyenden Sapanca Gölü için farklı bir proje
SAÜ'lü akademisyenden Sapanca Gölü için farklı bir proje
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
3edbe77a2b6cae43b71437d9ccf3c15a@