SAÜ'lü İnat, "Türkiye'nin Ortadoğu uzmanına ihtiyacı var"

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, Türkiye’nin Ortadoğu uzmanlarına ihtiyacının olduğunu belirterek, “Ortadoğu Enstitüsü olarak konuya ilgi duyan, bu alanda kendisini gerçekten geliştirmek, uzman olmak isteyen kişiler için Türkiye’de çok da benzeri olmayan bir enstitüyüz” dedi.

SAÜ Ortadoğu Enstitüsü’nün Ortadoğu alanında uzman yetiştirmeyi amaçladığını ifade eden Prof. Dr. Kemal İnat, Ortadoğu Enstitüsü’nün bu bağlamda diğer enstitülerden ayrıldığını söyledi. Prof. Dr. İnat, şöyle devam etti: “Bu dönem toplam 22 öğrenci alacağız. Şu anda mevcut öğrenci sayımız 123. Biri yüksek lisans biri doktora olmak üzere iki programımız var. İkisi de Ortadoğu çalışmaları ismini taşıyor. Bu programlar diğer enstitü programlarından biraz farklı. İnterdisipliner programlar. Yani farklı disiplinlerden öğretim üyelerinin ders verdiği programlar.”

En az iki dil

Enstitüde Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak üç dilde eğitim verildiğini aktaran İnat, başvurmak isteyen adayların bu üç dilden en az iki tanesini bilmesini istediklerini kaydetti. Prof. Dr. İnat, “Örneğin bu dillerden bir tanesi ana diliyse, bunların dışındaki bir dilden YDS ya da eşdeğer bir sınavdan en az 60 puan almalarını istiyoruz. Üniversitenin diğer lisansüstü programlarında bu kadar yüksek bir dil barajı yok” diye konuştu.

Uzman yetiştiriyoruz

Türkiye’nin “Ortadoğu Uzmanı”na ihtiyacı olduğunu belirten İnat, SAÜ Ortadoğu Enstitüsü’nün de bu konuyu kendisine görev edindiğini, bu nedenle hobi amaçlı yüksek lisans yapmak isteyenleri kabul etmediklerini söyledi. İnat, “Emek sarf edeceksek, o emeğin karşılığını, mezun olacak kişileri Ortadoğu uzmanı olarak yetiştirerek almak istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin Ortadoğu uzmanına ihtiyacı var. Birçok alanda da aslında ihtiyaç var” dedi.

Kaçırılmaması gereken bir program


İnat, enstitüye başvuru şartlarına ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Lisans eğitimlerini sosyal bilimlerde almış Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi mezunları programlarımıza başvurabilir. Bunların yanında Sosyoloji, İlahiyat, İktisat ve Tarih bölümlerinin bazı alanları da başvuru yapabilir. Ortadoğu Enstitüsü olarak konuya ilgi duyan, bu alanda kendisini gerçekten geliştirmek, uzman olmak isteyen kişiler için Türkiye’de çok da benzeri olmayan bir enstitüyüz. Kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.”

Kabul edilen öğrencilere yönelik Arapça ve Farsça eğitimi verdiklerini aktaran İnat, “Kabul edilen öğrenciler bir Ortadoğu dili öğrenmek, bu konuda ders almak zorundalar. 12 saat Arapça, 12 saat Farsça dersleri alarak, bunlardan başarılı olmak zorundalar. Bu bağlamda oldukça zor bir program olduğunu söyleyebilirim. Başvuran aday İngilizce eğitim yapan bir üniversiteden mezun olmuşsa, yüksek lisansta da Türkçe anadiliyse, bu adaydan ayrıca dil puanı istemiyoruz. Arap üniversitelerinde Türk dili bölümlerinden mezun olmuş kişilerde de aynı şekilde Türkçe için yabancı dil belgesi istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Çalışma masalarında uzmanlaşma sağlanıyor


Ortadoğu Enstitüsü’nde birçok çalışma masası bulunduğunu kaydeden İnat, şu bilgileri verdi: “Öğrenciliğe kabul edildikten sonra farklı çalışma masalarımız var. Şu anda Mısır, Irak ve Ürdün’den 5 yabancı öğretim üyemiz var. Bunların bir kısmı Arapça öğretmek için derslere giriyorlar. Bunun yanında 16 asistan görev yapıyor. “Ortadoğu Sosyolojisi ve Toplumsal Yapısı”, “Ortadoğu Siyaseti, Uluslararası İlişkileri ve Dış Politikası”, “Ortadoğu Tarihi”, “Ortadoğu Ekonomisi” ile “Ortadoğu’da Din ve Mezhepler” olmak üzere 5 ana dalımız var. İran masasında iki öğretim üyesi ve üç asistan çalışıyor. Irak, Suriye ve Mısır gibi masalarda da aynı şekilde bu önemli ülkeleri çalışan birkaç kişi var. Bunun dışında daha küçük her bir ülkeyi genelde bir kişi ya da birkaç tane küçük ülkeyi bir kişi çalışıyor. Böylece amaçladığımız uzmanlığı elde etmeye çalışıyoruz.”

Düşünce kuruluşuyuz

SAÜ Ortadoğu Enstitüsü’nde yer alan programların klasik lisansüstü programlardan farklı olduğuna işaret eden İnat, lisansüstü eğitimin yanında bir tür düşünce kuruluşu olarak da çalıştıklarını söyledi. İnat, “Yayınlar yapıyoruz. Dergimiz var. İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı’nın yan kuruluşu ile “Ortadoğu’da Radikalizm” konusunda ortak bir proje çalışmamız var. Farklı konularda Ortadoğu ile alakalı TÜBİTAK’a yaptığımız başvurularımız var. Öğretim ve lisansüstü burada yaptığımız işin bir parçasını oluşturuyor. Bunun dışında enstitümüz asıl olarak araştırma ve yayın faaliyetleri konusunda öne çıkıyor. Buraya gelecek olan öğrenciler de bu çalışmaların parçası olabilirler. Örneğin İran konusunda TÜBİTAK projemiz var ve bu projenin hazırlanması safhasında lisansüstü öğrencileri çalıştırıyoruz. Öğrencileri klasik lisansüstü öğretimin dışında yoğun dil çalışmaları, proje ve yayın faaliyetleri bekliyor” ifadelerini kullandı.

SAÜ Ortadoğu Enstitüsü’nü tercih edecek öğrencilerin Ortadoğu ile ilgili bir ön hazırlık yapması gerektiğini belirten İnat, şöyle devam etti: “Bunun için internet sayfamızda bir okuma listemiz var. Ağır bir okuma listesi. Adaylar bu listenin içerisinden seçip Ortadoğu ile ilgili temel konuları okuyabilirler. Biz bu programa hem öğrencilerin hem de öğretim üyelerinin verdiği emeğin ziyan olmasını istemiyoruz. Gelen öğrencilerin gerçekten Ortadoğu uzmanı olarak mezun olmasını arzu ediyoruz. Bunun için de gelecek olan öğrencilerin bu konuda ciddi olduğunu bilim sınavında ispatlamasını bekliyoruz.”

Ortadoğu Enstitüsü yüksek lisans ve doktora başvuruları 24 Haziran Cuma günü sona erecek.  Başvuru ve ayrıntılı bilgi için Enstitünün http://ormer.sakarya.edu.tr web adresi ziyaret edilebilir.
SAÜ'lü İnat, "Türkiye'nin Ortadoğu uzmanına ihtiyacı var"
8 yıl önce
türkiye bdm dil kursları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
1d7c976989244d5e63ed5b0b17589192@