Sakarya Üniversitesi Sapanca Meslek Yüksekokulu öğrencisi Samet Orhon, hobi olarak başladığı solucan gübresi üretim işini büyütmeye karar vererek, ilk denemelerini evinin bahçesinde gerçekleştiriyor.
Solucan gübresinin faydalarını henüz öğrenciyken keşfeden Sapanca MYO Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı öğrencisi Samet Orhon, hobi olarak başladığı solucan gübresi üretim işini öğretim elemanlarının destekleriyle daha profesyonel bir düzeye getirmek istiyor. Küçük adımlarla işe başlayan genç girişimci, kısa zamanda 10 ton üretim kapasitesini yakaladı.
Solucan gübresinin faydalarını henüz üniversite sıralarında keşfeden genç girişimci Samet Orhon, genç yaşına aldırış etmeden bir belgeselde gördüğü solucan gübresi üretiminden etkilenerek, şahsi olarak bu işi yapmaya karar verdi ve ilk denemelerini ise evinin bahçesinde gerçekleştirdi.
Ülkemizde sektörde faaliyet gösteren ve tek olan PLANT Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisi’nin son sayısında da genç ve örnek girişimci olarak yer bulan Samet Orhon, üretimi teknik destek ile geliştirerek 7 seradaki gübre üretimi kapasitesini 10 tona ulaştırdı. Elindeki gübreleri pazarlamak için şirket de kuran genç girişimci, ağırlıklı olarak internet üzerinden yaptığı satışlarını artırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü, kendisi gibi genç girişimcileri de sektörde görmekten memnun olacağını dile getirdi.
Peyzaj ve süs bitkileri ihtiyacının yüzde 25’ini iç pazardan, yüzde 72’sini ise dış pazardan temin eden Türkiye’de, bu sektörde 2015 yılında 125 milyar dolar işlem hacmine ulaşıldı. 2023 hedefi ise 500 milyar dolar olarak hedeflendi. Sektörde öncülük eden Sakarya’da devam eden yatırımlar ile işlem hacmi sürekli artış gösteriyor. Eğitimli ve yetkin ara eleman ihtiyacı bu konuda eğitim-öğretim verilmekte olan akademik kurumlardan karşılanmakta olup, yetkin ara eleman ihtiyacı ise devam ediyor.