SAÜ'lü öğrenciler ilginç bir robot geliştirdiler

Sakarya Üniversitesi, Elektrik-Elektronik ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, geliştirdikleri cep telefonuyla kontrol edilebilen arazi robotunun afetlerde de kullanılabilmesini hedefliyor.

SAÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Yakup Orhan, AA muhabirine mini sumo ve arazi robotları geliştirdiklerini belirterek, sumo robotuyla çeşitli yarışmalarda 3 derece elde ettiklerini söyledi.

Çalışmalarını SAÜ Enerji Teknoloji Takımı Topluluğu altında sürdürdüklerini ifade eden Orhan, 5 yıldır robotlar üzerine proje geliştirdiğini anlattı.

Yılda ortalama 8-10 yarışma yapıldığına dikkati çeken Orhan, "Mini sumoda şu ana kadar 3 derecemiz var. İlk defa bu yıl geliştirdiğimiz robotumuz var. Onda da üçüncü olduk" şeklinde konuştu.

Orhan, mini sumo robotlarının üzerinde sensörler bulunduğunu, uzaktan kontrollü olmadıklarını belirterek, şunları dile getirdi:

"Robotu piste koyuyoruz. Tıpkı Japonya\'daki sumo güreşleri gibi. İki robot \'dohyo\' adı verilen piste bırakılıyor. Hakemin \'başla\' komutuyla sahibi tarafından verilen ilk startla yarış başlıyor. Ondan sonra robot pistte tamamen yalnız, hiçbir şekilde uzaktan kontrolü yok. Üzerindeki sensörler sayesinde robot, rakibini dışarı atmakla görevlendirilmektedir. Robot pistte gezmeye başlıyor, rakibi algılıyor, üzerindeki algoritmaya göre rakibi pistten atmaya çalışmaktadır."

Arazi robotu afetlerde kullanılabilecek

Orhan, yeni bir arazi robotu geliştirdiklerini kaydederek, uzaktan komuta ettiklerini söyledi.

Robotların çeşitli yöntemlerle kontrol edilebildiğini vurgulayan Orhan, "Bluetooth yöntemini tercih ettik. Robotumuzun üstünde bluetooth var. Telefon, tablet veya bilgisayar olur fark etmez, bu şekilde robota bağlayıp kontrolünü yapıyoruz. Arazi robotu geliştirildiği takdirde doğal afet ya da göçük gibi olaylarda uzaktan kumanda sayesinde toplumsal çalışmalarda kullanılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Orhan, arazi robot yarışmalarının belli şartları olduğunu, bu kriterlere göre geliştirdiklerini aktararak, "Çamur, kum ve suda, çeşitli zor şartlar altında gitmesi amaçlanmıştır. Bunu başarıyla yapmış ve yarışmada 3\'üncü olmuştur" ifadesini kullandı.

Orhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üniversitemizin verdiği destek sayesinde bu noktaya geldik. Hedefimiz tabii ki finalde gelen şampiyonluklar. Hep şampiyon olmak için gidiyoruz, ona göre hazırlanıyoruz. Bu çalışmaların yarışmalarda kalmasını istemiyoruz. Bu çalışmaların, ileride başka çalışmalara yol açması düşüncesindeyiz. Bu bilgi ve beceriye sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Yarışmalarda kendimizi gösterdikten sonra topluma fayda sağlayacak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Dışarıdan gelecek sponsorluk desteklerine çok ihtiyacımız var. Sponsor olmadan bu işlerin yapılması mümkün değil. Sponsorlara da açığız."
SAÜ'lü öğrenciler ilginç bir robot geliştirdiler
SAÜ'lü öğrenciler ilginç bir robot geliştirdiler
SAÜ'lü öğrenciler ilginç bir robot geliştirdiler
SAÜ'lü öğrenciler ilginç bir robot geliştirdiler
SAÜ'lü öğrenciler ilginç bir robot geliştirdiler
10 yıl önce
Robot
sakarya öğrenciler